Hrana 17. veljače 2016.

Prijetnja iz zdravih namirnica i sirupa

Medddd
Foto: Thinkstock Med u saću pomaže kod bolesti uha, grla i sinusa
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U većini slučajeva kašalj je najbolje liječiti upravo biljnim pripravcima, kaže liječnica obiteljske medicine dr. Tanja Pekez Pavliško. Tada, kaže liječnica, treba koristiti biljke za koje je dokazano da djeluju i pomažu, poput trpuca ili bršljana. No, ako sami kod kuće radimo sirup za kašalj, dr. Pekez Pavliško skreće pažnju na to da moramo paziti kakvu sirovinu koristimo

Oprez pri prikupljanju bilja

Drugim riječima, ako sami beremo biljku, važno je da to nije na nekom zagađenom području. Ako se odlučimo za nabavku biljke, najsigurniji način, smatra liječnica, kupovina je od provjerenih i licenciranih travara. Također, dr. Pekez Pavliško napominje da, baš kao i kod gljiva, moramo biti sigurni da je biljka koju smo ubrali upravo ona za koju mislimo da jest. Također, upozorava da je pripravke važno raditi u higijenskim uvjetima te kasnije skladištiti prema pravilu recepture (na hladnom ili tamnome mjestu).

Važnost pravilnog doziranja

"Biljni sirupi djeluju tako da smiruju kašalj ili razblažuju sluz. Kod spravljanja sirupa treba voditi računa o tome uključuje li receptura alkohol ili šećer, što je osobito važno za dijabetičare. Također, ako uza sve kombiniraš med i tu je potrebno pravo doziranje jer previše meda kod starijih ljudi može oštetiti funkciju gušterače", tumači dr. Pekez Pavliško.

Biljni preparati u pravilu nemaju štetno djelovanje, no postoje situacije kada je, unatoč liječenju sirupima, kašalj sve jači i pogoršava se opće stanje organizma. U tom je slučaju, naglašava dr. Pekez Pavliško, nužno posjetiti liječnika i razmotriti druge opcije liječenja.

Potraži recepte za izradu domaćih sirupa protiv kašlja.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.