Hrana 11. kolovoza 2016.

Predložena zatvorska kazna za roditelje koji djecu ne hrane mesom

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Talijanska političarka poziva na donošenje zakona koji će kažnjavati roditelje zbog primjene veganske prehrane, ali i drugih "nepromišljenih i opasnih prehrambenih navika" u odgoju svoje djece.

Elvira Savino, zamjenica desnog centra stranke Forza Italia, predložila je zakon koji će roditeljima djece u dobi od 16 godina i manje, a koju odgajaju uz "neadekvatan" način prehrane omogućiti kaznu do šest godina zatvora. Spomenuti zakon, poznat i kao "Savino zakon", ima za cilj "stigmatizirati bezobzirne i opasne prehrambene navike nametnute od strane roditelja, a koji su na štetu maloljetnika", piše talijanski list La Repubblica.

Takav zakon obuhvaća vegansku prehranu - onu bez mesa, jaja, mliječnih ili životinjskih proizvoda bilo koje vrste, a što Savino spominje kao razloge zbog kojih se kod djece može pojaviti nedostatak željeza, cinka, B12 i drugih vitamina neophodnih za njihov razvoj. Savino, koja je 2008. godine izabrana za zastupnicu, navodi ovakvo tumačenje u samom prijedlogu zakona

"Ne postoji prigovor ako je osoba koja je izabrala ovakav način prehrane informirani odrasli pojedinac. Problem nastaje kada su djeca uključena u takve izbore.", smatra Savino. 

Predloženo trajanje zatvorskih kazni za roditelje

Kako bi se suprotstavila "ideološkim ekscesima" povezanim s prehranom, ona je predložila jednogodišnju zatvorsku kaznu za osnovni prijestup, a koja bi se mogla produžiti ako je dijete u dobi do tri. Predložena kazna za roditelje čija su djeca postala bolesna ili slaba kao rezultat neuhranjenosti, kazna bi se određivala u rasponu od dvije godine i šest mjeseci do četiri godine, a četiri do šest godina ako je smrt posljedica načina prehrane.

No, talijansko društvo Food Science odbacilo je tvrdnje zastupnice Savino, a predsjednica Andrea Ghiselli kazala je listu La Repubblica da prehrana koja sadrži prekomjerne količine šećera i masnoća predstavlja puno veći rizika od nedostatka koje ima veganski način prehrane.

Ozbiljni slučajevi pothranjenosti djece u Italiji

Prijedlog zakona se također poziva na niz slučajeva visokog ranga pothranjenosti kod djece na veganskoj prehrani. Jednogodišnji dječak u Milanu odgajan na strogoj veganskoj prehrani je prošlog mjeseca oduzet roditeljima nakon što je utvrđeno da je teško pothranjen, s težinom od samo 5 kg. Ujedno je razina kalcija u njegovoj krvi bila na najnižoj razini za preživljavanje, a on je podvrgnut hitnoj operaciji zbog poremećaja u radu srca. 

U lipnju, dvogodišnje dijete provelo je nekoliko dana na intenzivnoj njezi u Klinici za pedijatriju u Genovi, a doktori su ga liječili zbog nedostatka vitamina nastalog kao rezultat veganske prehrane. Sredinom travnja prošle godine, talijanski sud je presudio da žena u Bergamu, sjeverna Italija, mora pripremati meso za svog sina barem jednom tjedno, a slijedeći pritužbe dječakovog oca.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.