Hrana 19. studenoga 2015.

Pohani pileći file na zdraviji način

Tik-Uspr
1/2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Da hrana bez glutena može biti itekako ukusna pokazali su nam World MasterChef Branko Ognjenović i poznati nutricionist Nenad Bratković na našoj radionici 'Bezglutenska prehrana za bolji imunitet'. Donosimo ti recepte za ukusni prženi pileći file u cornfleksu s bundevom, kozjim sirom, chillijem i medom i nabujak od cimeta i jabuke

Prženi pileći file u cornflakesu s bundevom, kozjim sirom, chillijem i medom

Sastojci za 4 osobe:

Prženi pileći file

  • 600 g pilećeg filea 
  • 2  jaja 
  • 50 g bezglutenskog brašna  
  • 50 g bezglutenske krušne mrvice  
  • 100 g Schär cornflakes  
  • sol po želji
  • papar po želji

Bundeva s kozjim sirom

  • 800 g bundeve butternut 
  • 400 g mekanog kozjeg sira 
  • 100 g klica kresa
  • 50 g meda 
  • 50 g bučinim sjemenki
  • chilli birdseye po potrebi
  • chilli niti po potrebi
  • sol po potrebi

Priprema: Bundevu oguli te gornji dio nareži na ploške debljine 1 centimetar kako bi se lakše ispekla. Na zagrijanu tavu posloži bundevu te peci nekoliko minuta na laganoj vatri. Okreni na drugu stranu i dodaj par kapi ulja da se bundeva ne presuši tijekom pečenja. Kada je bundeva skoro gotova okreni je te na gornju stranu staviti kozji sir da se zagrije. Pileći file nareži na odreske, začini solju i paprom, uvaljaj u posudu s brašnom, zatim u jaja i u prezlu u koju si samljela cornflakes. Paniranu piletinu prži u dubokom ulju dok ne dobije zlatno smeđu boju. Pečenu piletinu izvadi na papirnati ubrus da se odstrani višak masnoće. Piletinu serviraj uz bundevu da sir bude gore te dekoriraj klicama od kresa i chilli nitima te s nekoliko kapi bučinog ulja.

Doznaj kako je bilo na bezglutenskoj radionici.

Nabujak od cimeta s pireom od jabuka

Sastojci za 4 porcije:

  • 40 g šećer 
  • 60 g vrhnje za šlag  
  • 2 kaja 
  • 8 g cimet mljeveni
  • 10 g maslac  
  • 20 g prašak za pecivo 
  • 30 g bezglutensko brašno 
  • 20 g bijela čokolada 
  • 2 jabuke 
  • 1 kora cimet
  • 5 g crvenog papra
  • Schär Disco Ciok keksi

Priprema: Jabuke oguli i izvadi koštice te kratko prokuhaj u vodi u koju si dodala koru cimet i crveni papar. Kuhane jabuke izvadi iz vode i naglo ohladi s mlazom hladne vode. Odstrani cimet te samelji u multipraktiku da dobiješ glatki pire. Gotovi pire prekrij folijom i ostavi u hladnjaku da se ohladi. Za to vrijeme odvoji žumanjak od bjelanjka. Od bijelanjka napravi snijeg, a u žumanjke dodaj šećer, vrhnje za šlag, mljeveni cimet, rastopljeni prohlađeni maslac, brašno i dobro pomiješaj. Kada su se sastojci sjedinili, u posudu lagano umiješaj snijeg od bjelanjka i prašak za pecivo. Kalupe za nabujak obloži s maslacem i bezglutenskim krušnim mrvicama te puni smjesom za nabujak. U svaku posudicu stavi malo bijele čokolade i pritisni da dođe do sredine smjese. Nabujak peci u zagrijanoj pećnici na 190 stupnjeva od 6 do 7 minuta ovisno o debljini stijenke posude i jačini pećnice. Pečeni nabujak serviraj s kremom od jabuke. Dekoriraj mljevenim bezglutenskim tamnim keksima i listićima mente.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.