Prenosimo članak s portala pametnakuna.hr koji istražuje kako s 25 kuna jesti kvalitetno i ukusno. U ovim jednostavnim i ukusnim menijima svatko će pronaći nešto za sebe između srdela iz pećnice, zdravog vegetarijanskog čušpajsa ili dijetalne salate od slanutka
Ovim člankom pokušat ćemo ti, prvo, ukazati kako uštedjeti na hrani i drugo, demistificirati mit oko toga kako je logistika oko pripreme hrane za posao vrlo komplicirana, a usto zahtijeva i pola tvog dana. Nije tako! A osim što štediš novce, štediš i kalorije. Donosimo nekoliko menija za svačiji ukus i to ispod dvadeset i pet kuna. Kako pripremanje hrane u vlastitom domu osim namirnica troši i nešto energenata i to ćemo uključiti u cijenu.
Naravno, do točnog izračuna troškova teško je doći, pa ćemo svakom meniju oduzeti pet kuna, što znači da na namirnice moramo potrošiti manje od dvadeset kuna. Osim energenata u trošak od pet kuna spadaju i začini koje ćemo koristiti za pripremu jela. Pa krenimo...
Meni 1. Riblji meni: srdele iz pećnice
Riba je svakako nešto što bi se barem dva puta tjedno trebalo naći na tvom tanjuru, savjetuju nutricionisti. Postoji jedna prepreka tome – riba je među skupljim namirnicama.
To je donekle točno. Jer riba na tvom meniju može biti i srdela. Jednako zdrava, možda čak i više nego neke skuplje, a s cijenom od cca petnaest kuna po kili, svakako cjenovno pristupačna.
Srdele, naravno, možeš pripremati na različite načine. Možeš ih pohati, napraviti na brudet ili ih zapeči u pogači. Mi smo se odlučili na jednostavnu i zdravu varijantu koja ne iziskuje puno vremena. Evo i recepta:
- Srdele (25dg): 3,7 kn - 14,99kn / kg
- Krumpir (25dg): 1,2 kn - 4,99kn / 1kg
- Limun (1kom): 1 kn - 4,99 kn / 1kg
- Maslinovo ulje (par žlica): 2kn - 44,99 /1l
- Češnjak (pola glavice): 0,8kn - 5 kn / 3glavice
- Peršin
- Sol i papar
Ukupno: 5 kn troškovi + 8,7 kn = 13,7 kn
Način pripreme: Srdele očisti. Zatim, pomiješaj sok od limuna, par žlica maslinovog ulja, pet režnjeva češnjaka, peršin, sol i papar. Srdele stavi u vatrostalnu posudu, prelij umakom i zapeci na 170 stupnjeva oko pola sata. Uz srdele je najbolje poslužiti kuhani krumpir (savjet: kuhaj ga u ljusci jer je tako ukusniji i zdraviji)
Meni 2 i 3Zdravi (vegetarijanski) meni s keljom
Zdravi (vegetarijanski) meni s keljom
Kelj je iznimno zdrava namirnica koja košta svega 4,99 kuna po kili. Možeš je pripremiti na različite načine, mi ti savjetujemo da je pripremiš na onaj najobičniji. Od kelja i povrća koje ti je pri ruci skuhaj čušpajz. Za ovo će ti svakako trebati i neka posuda u kojoj ćeš svoj ručak nositi na posao. Za čušpajz će ti trebati:
- Kelj (pola kile): 2,5 kn - 4,99 kn / 1kg
- Krumpir (25dg): 1,2 kn - 4,99 kn / 1kg
- Češnjak (četvrtina glavice): 0,4 kn - 5 kn / 3 glavice
- Komadić kruha (ovisi o vrsti): 1-2 kn
- Vegeta
- Mljevena paprika
- Papar
- Ulje
Ukupno: 5 kn troškovi + 6,1 kn = 11,1 kn
Način pripreme: Krumpir i kelj nareži i stavi kuhati u malo vode. Dodaj začine. Na ulju poprži malo brašna, mljevenu papriku i bijeli luk. Zapršku dodaj kelju i krumpiru i pusti da uzavrije.
Brzi ručak sa špagetima i češnjakom
Da, svjesni smo da češnjak i nije najbolja opcija u radnom okuženju, pogotovo za tvoje suradnike. Ali, pod uvjetom da nemaš sastanke i pri ruci imaš neki mentol, može proći. Ovo je jelo jako dobra opcija kada si u stisci s vremenom. I može biti lagani obrok bez teških umaka od sira i vrhnja. Najbolje od svega, gotovo je za petnaestak minuta.
Ako ti se čini da će se od ovog jela nećeš najesti, imaš opciju i zasitnih špageta a la carbonara za koji ti isto treba malo vremena i novca. Za ovaj meni će ti trebati:
- Špagete (pola pakovanja): 1,5 kn - 2,99 / 500 g
- Češnjak (cijela glavica): 1,6 kn - 5 kn / 3 glavice
- Maslinovo ulje
- Papar i sol
Ukupno: 5 kn troškovi + 3,1 kn = 8,1 kn
Način pripreme: Špagete stavi da se kuhaju. U međuvremenu u mali lončić nalij vode i u njega stavi češnjak te ga skuhaj (nemoj ga guliti). Druga je opcija da češnjak zamotaš u foliju i staviš ga u pećnicu. Kada omekša istisni češnjeve u malu posudicu i zgnječi ih vilicom. Zatim dodaj maslinovo ulje, popapri i posoli. Umak dodaj špagetima.
Meni 4Mesni meni s pilećim prsima u umaku od naranče
Mesni meni s pilećim prsima u umaku od naranče
Smatraš li da već navedeni meniji neće zadovoljiti tvoj lavlji apetit, nema ti druge nego napraviti mesni obrok. Pileća prsa su odlična jer ne koštaju puno i zdravija su od crvenog mesa. Tu sad zaista imaš brojne opcije. Jedna od njih je da narežeš razno povrće koje ti je pri ruci, popržiš i začiniš i ručak je gotov. Mi smo se ipak odlučili za jednu egzotičniju varijantu koja te neće razočarati svojim okusom: Pileća prsa u umaku od naranče. Za to će ti trebati:
- Pileća prsa (25 dg): 10 kn - 19,99 kn /540 g
- Naranča (1 kom): 1,5 kn - 5,99 kn /1 kg
- Malo smeđeg šećera (može i obični)
- Senf
- Maslac
- Ulje
- Gustin
- Vegeta
- Riža (20 dg): 2,5 kn - 9,99 kn /80 dg
Ukupno: 10 kn troškovi + 14 kn = 24 kn
*
napomena: s obzirom da se ovdje radi o malo više sastojaka za koje je
teško izračunati ukupnu cijenu troška, umjesto 5 kn za troškove ćemo
uzeti iznos od 10 kn.
Način pripreme: File pilećih prsa stanji, začini i namaži senfom. U tavi na malo ulja i maslaca kratko poprži filee. Izvadi ih na tanjur. U istu tavu dodaj još malo maslaca, narančin sok, koricu od naranče i malo šećera. Kuhaj par minuta i miješaj. Dodaj malo gustina razrijeđenog s vodom i probaj nedostaje li soli ili nekog drugog začina. Pileća prsa prelij umakom. U međuvremenu skuhaj rižu s malo začina. I obrok je gotov!
Meni 5Dijetalni meni sa salatom od slanutka
Dijetalni meni sa salatom od slanutka
Kod pripreme salata zaista imaš brojne mogućnosti. Plus je i to što je salata dosta praktična za konzumaciju na radnom mjestu. Usto, ako odabereš zasitne namirnice nećeš ostati gladan. A među takve namirnice svakako spadaju mahunarke koje su najveći izvor biljnog proteina, pa su i zasitne.
Mi smo se odlučili za salatu od slanutka, tikvica i sira. Što se slanutka tiče tu imaš dvije opcije: koristiti onaj iz konzerve ili (jeftinija opcija) kupiti nekuhani slanutak. Druga opcija traži pomniju pripremu jer se slanutak prije kuhanja preko noći namače u vodi. Nećemo biti cjepidlake nego ćemo ići na ruku radnim ljudima i odabrati konzerviranu opciju.
- Slanutak (400 g): 3,99 kn
- Tikvice (25 dg): 4,25 kn - 17 kn /1 kg
- Sir (10 dg): 3,79kn
- Luk (1 kom): 1kn - 16,99 kn /5 kg
- Šećer
- Ulje
- Sol i papar
Ukupno: 5 kn troškovi + 13 kn = 18 kn
Način pripreme: Slanutak iz konzerve isperi vodom, posuši i stavi u posudu. Čitavu glavicu luka nareži na trakice i stavi na zagrijano ulje. Luk posoli i pošećeri žličicom šećera. Tikvicu nareži na trakice i poprži u ulju u kojem se pirjao luk. Začini ih po izboru i posoli. Sir po izboru (feta sir, mozzarella ili namaz sir u trokutićima) nareži na kockice, dodaj slanutku i sve skupa izmiješaj. Na kraju provjeri je li salata dobrog okusa. Ako nema dovoljno okusa dodaj začine po želji: bosiljak, ružmarin, papar, timijan, sol...
Ovo su samo neki primjeri recepata. No, opcije su brojne. Ako baš nemaš vremena, uvijek možeš posegnuti za svježim sirom, narezanim povrćem i malo kruha. I opet ćeš dobiti jeftin, brz i zdrav obrok. Ono što ti je bitno u akciji pripremanja obroka kod kuće jest planiranje. Isplaniraš li tjedni jelovnik, neke obroke čak možeš zamrznuti i upotrijebiti kada ti odgovara. A u planiranju će ti svakako od pomoći biti alat za najpovoljniju kupnju.
Više info: www.pametnakuna.hr