Hrana Analizirali smo 16. prosinca 2016.

Otočki limuni i naranče u bogatim jelima i najslađim desertima

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Tijekom zimskih dana je poželjno još više uživati u agrumima koji imaju snažno antioksidativno djelovanje, a štite od prehlada i viroza te čuvaju sluznice od virusa i bakterija. Domaći limun i naranča su idealni za jačanje imuniteta, a mogu se koristiti i u pripremi božićnih kolača.

Osim u tu svrhu, agrumi mogu poslužiti u borbi s anemijom. Naime, istraživanja su pokazala da je moguće udvostručiti apsorpciju teško iskoristivog željeza (onog iz biljnih izvora) ako istodobno konzumiramo namirnice bogate vitaminom C jer on poboljšava iskoristivost željeza. Može to biti bilo koje voće iz porodice agruma, poput naranči ili limuna. 

Sok jednog limuna zadovoljava polovicu dnevne potrebe za vitaminom C

Limun i limeta popularni su dodaci raznim jelima i napicima, a za njima najčešće posežemo u zimskim mjesecima. Limun se nerijetko servira uz topao čaj i med te predstavlja originalno prirodno pakiranje vitamina C, koji je jedan od osnovnih antioksidansa porijeklom iz hrane i osnovni tjelesni antioksidans topljiv u vodi. Ovaj vitamin putuje tijelom i neutralizira slobodne radikale. Ujedno potiče stvaranje žuči, pomaže u obrani od virusa i detoksikaciji organizma te pospješuje apsorpciju željeza iz biljnih izvora.

Energetska vrijednost 100g limuna iznosi 26 kcal. Sok jednog limuna zadovoljava polovicu dnevne potrebe za vitaminom C, no treba ga popiti svježe iscijeđenog jer na zraku brzo oksidira. Plod sadrži 30 posto soka u kojem ima 6 do 8 posto limunske kiseline i vitamina C (50-80 mg/100g). Uz vitamin C, limun sadrži skromne količine vitamina B6, kalija i folata. 

Kako napraviti alkalnu vodu | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock Kod zdravog organizma, pH krvi se kreće između 7,35 do 7,45, što je lagano lužnata okolina.

Osim soka domaćeg limuna, moguće je iskoristiti i limunovu koricu

Omiljeno žuto voće idealno je za najzdraviji početak dana, a aromu koju pokloni kolaču želimo zadržati cijele godine, a ne samo zimi. Osim što korica limuna daje savršenu citrusnu aromu svakom desertu, nedavna istraživanja otkrivaju brojne zdravstvene koristi korice agruma. Bez obzira s čim gulila koricu, skini samo tanki žuti sloj, a bijeli dio ostavi jer ima gorak okus koji želiš izbjeći. Odaberi 'alat' po želji, klasični ribež ili veći nož za guljenje, ovisno o željama i potrebama. Naribanu koricu možeš i zamrznuti u posudama za led. 

Naranča zbog bogatstva vlaknima pomaže u borbi s dijabetesom

Pradomovine naranče su Indija i Kina, a ovaj agrum najčešće uspijeva u toplijim ili južnim krajevima. U nutritivnom smislu karakteristična je po tome što za razliku od ostalih citrusa predstavlja dobar izvor folne kiseline, vitamina iz skupine B vitamina. Sadrži brojne bioflavonoide s povoljnim utjecajem na zdravlje, posebice hesperidin koji štiti od kardiovaskularnih bolesti. Ujedno je značajan izvor kalija, likopena te beta-karotena. Zbog slatkog okusa i posebne arome sok od naranče omiljen je napitak tijekom zimskih i proljetnih mjeseci. U njemu mogu uživati svi osim osoba koje pate od gastritisa i refluksne bolesti budući da često pogoršava simptome žgaravice. Pomaže u borbi protiv dijabetesa, osobito dijabetesa tipa 1 i to zbog obilja vlakana koje sadrže. Naime, svakodnevna konzumacija hrane bogate vlaknima smanjuje razinu glukoze u krvi.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Bogata ponuda hrvatskih restorana uključuje i jela te deserte s domaćom narančom i limunima

Prepuni vitamina, limuni i naranče, a posebice oni otočkog podneblja, svako će jelo začiniti upravo savršenom dozom osvježavajućih tonova. Vole se sa sirovim namirnicama, juhama, toplim i hladnim predjelima, raskošnim glavnim jelima, a najslađi su u desertima. Likeri od limuna i naranča također su neizostavan dio obožavanog kiselkastog asortimana. Slatkaste note agruma pomiješane s omiljenim alkoholnim pićima rezultirat će savršenim napicima kojima je teško odoljeti.

Sve kvalitete otočkih limuna i naranča prepoznali su i naši restorani. Tako zagrebački Bistro Fotić za glavno jelo trenutačno nudi file brancina na žaru s kvinojom i kremom od limuna, a zadarski Kornat donosi osvježenje u obliku kavijara od limuna posluženog uz carpaccio od Jakobovih kapica. Osim toga, u Kornatu se možeš zasladiti bogatom tortom od domaćih naranča i čokolade.

U restoranu Horizont u Dubrovniku vrijedi isprobati tartar od svježe jadranske tune s kandiranim limunom te čokoladnu viziju kolača od rogača i naranče, dok ćeš se za sočna 'pačja prsa u baršunu' sa zelenim paprom i medenim narančama morati zaputiti do Osijeka i restoran cluba Waldinger. Naranča je upotpunila i pačja prsa s njokima od kestena u karlovačkom hotelu Korana Srakovčić, a u međimurskoj Maloj hiži dodali su je guščjoj jetri s konjakom, prošekom, malinama, jabukama i neodoljivim raviolima.

Od maštovitih deserata u ponudi su još i sladoled od limuna, bijele čokolade, cvijeta soli, čilija i maslinovog ulja u restoranu Marina u Novigradu, a istarski hotel San Rocco u Brtonigli pak nudi desert od čak nekoliko komponenti – jogurt i limun uz keks od kakaa s namelakom od bijele čokolade. 

Više o gastronomskoj ponudi te čarima i okusima Hrvatske otkrij na Hrvatska 365 Gourmet

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.