Hrana Zdravi recepti 30. studenoga 2016.

Na radionici smo otkrili kako napraviti zdrave, a ukusne kolače!

Foto: Žarko Bašić/PIXSELL
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U prostorijama Miele Experience Centra u Buzinu 29. studenog održana je božićna radionica pripreme zdravih kolača "Može li slatko biti zdravo?" u suradnji Enciana i portala Zdrava Krava. Radionicu je vodila Iva Pehar, pobjednica Masterchefa 2015., kojoj su najveća strast upravo slastice, a sudionicima radionice (nagrađenim čitateljima Zdrave Krave) otkrila je tajne pripreme zdravih kolača.

Radionicu pripreme zdravih kolača je omogućio Encian, a u pripremi kolača koristile su se namirnice iz njihove linije Superfoods koje su dobre za zdravlje i podizanje energije tijekom dana.

Tri trika Ive Pehar za pripremu zdravih slastica

"Zdrave  vrste brašna mogu se koristiti na različite načine. Mogu se raditi potpuno bezglutenski kolači ili ih se može kombinirati s glutenskim vrstama brašna. Ako želiš napraviti bezglutenski kolač, onda koristi kukuruzno, zobeno i heljdino brašno u kombinaciji s chia sjemenkama jer kad se one pomiješaju s vodom stvaraju sluz i povezuju masu, a što bi inače napravio gluten. Isti učinak se može postići i upotrebom psylium ljuskica jer daju homogenost smjesi pa se kolač neće raspasti", rekla je Iva Pehar i objasnila je li moguće napraviti kolač bez bijelog šećera, a da bude sladak i ukusan: "Naravno da je moguće napraviti takav kolač upotrebom zdravih zaslađivača kao što su kokosov, rižin ili smeđi šećer. Ima puno zaslađivača koji su zdravi za naš organizam u što su se uvjerili i sudionici ove radionice jer smo za pripremu kolača koristili zdrave Encianove zamjene za šećer (u receptu se može vidjeti koje)."

 | Author: Žarko Bašić/PIXSELL Foto: Žarko Bašić/PIXSELL

Iva Pehar objasnila je i što se sve smatra supernamirnicama i kako se mogu integrirati u kolače: "Na radionici smo koristili bezglutenske vrste brašna, prirodne zaslađivače, orašaste plodove. Ta hrana je u svakodnevnoj prehrani dosta zapostavljena, a zdrava je i ukusna te su upravo to tzv. supernamirnice."

Kako je bilo polaznicima radionice "Može li slatko biti zdravo?"

"Moram priznati od kako sam u prehrambenoj industriji manje radim klasične kolače, a sve više usvajam znanja o zdravoj prehrani. U pripremi kolača uopće ne koristim bijeli šećer, najčešće koristim smeđi šećer, med i javorov sirup. Zanimljivi su mi neki trikovi koje sam danas naučila na radionici poput stavljanja maslinovog ulja u čokoladni preljev kako bi kolač dobio sjaj i svakako ću ih iskoristiti prilikom pripreme blagdanskih slastica", objasnila je Josipa Bračanov iz Cookhub.hr - prve hrvatske coworking kuhinje, a mi joj se zahvaljujemo na pomoći u organizaciji. 

 | Author: Žarko Bašić/PIXSELL Foto: Žarko Bašić/PIXSELL

"Općenito se trudim koristiti što manje šećera tako da u kolače uvijek stavljam zdrave zamjene za šećer. Najviše koristim kokosov šećer i med, brašna s glutenom uopće ne koristim, umjesto njih koristim heljdu, rižino i kokosovo brašno i u kolačima i u slanim jelima. Svidjelo mi se na radionici. Neke stvari sam znala, a neke sam naučila. Probat ću oba recepta jer su ukusna ,a priprema je brza. Svakako ću napravit čokoladni kolač jer ima vrlo malo šećera, a umak od čokolade mu daje stvarno poseban okus", rekla je Iva Mateković.

"Ne pravim često kolače, a i ako ih radim onda šećer zamjenjujem medom ili smeđim šećerom. Dosta sam naučio na ovoj radionici i svakako ću u svojoj kuhinji primjeniti Ivine savjete", rekao je dobitnik radionice Vedran Bošković.

Recepti koje su sudionici isprobali na radionici

 

Keksi od kokosa

  • 3 jaja
  • 100 g kokosova šećera
  • kora od 1 limuna
  • kora od 1 naranče
  • 3 žlice Muscovado nerafiniranog smeđeg šećera
  • 100 g badema
  • 100 g oraha
  • 100 g lješnjaka
  • 150 g kokosova brašna
  • 100 g brusnica 
  • 200 ml ruma
  • 100 g šljiva
  • 100 g bijele čokolade
  • 160 g glatkog brašna
  • 90 g prosenog brašna

 | Author: Žarko Bašić/PIXSELL Foto: Žarko Bašić/PIXSELL

Priprema: Pjenasto izmiksaj žumanjke sa šećerom. U tu smjesu dodaj sjeckane orašaste plodove, sjeckanu bijelu čokoladu, brusnice koje su se prethodno natapale u rumu oko 30 min i sjeckane šljive. Sve dobro promiješaj i dodaj tučeni bjelanjak i na kraju prosijano glatko i proseno brašno. Smjesu rasporedi na pleh za pečenje i peci u pećnici na 180 °C oko 15 minuta.

Čokoladni keksi

  • 60 ml kokosova ulja
  • 80 ml napitka od badema
  • 3 žlice rižinog sirupa
  • 110 g mljevenih badema
  • 90 g heljdinog brašna
  • 1 žlica kakaa
  • 1 žličica cimeta
  • 1/2 žličice đumbira u prahu
  • prstohvat soli

Preljev za kekse:

  • 120 g vrhnja za šlag - bez šećera
  • 2 žlice maslaca
  • prstohvat soli
  • 112 g crne čokolade

 | Author: Žarko Bašić/PIXSELL Foto: Žarko Bašić/PIXSELL

Priprema: Sve sastojke za tijesto povezati i oblikovat u željenu formu. Peći u pećnici na 175° C od 10 do 12 minuta. Vrhnje i maslac zagrijati, zatim preliti preko čokolade. Sve skupa promiješati da se sve poveže. Kada dosegne sobnu temperaturu prebacite posudu s preljevom u hladnjak do dekoriranja keksića.

 | Author: Žarko Bašić/PIXSELL Foto: Žarko Bašić/PIXSELL

Na kraju radionice svi sudionici dobili su na dar vrećicu s Encianovom superhranom. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.