Kao recept sezone 'Kuhaj u ritmu jeseni 2014.' odabrali smo recept za narančaste muffine od bundeve Silvane Banovac. Pošalji nam recept za svoje jesensko jelo i sudjeluj u akciji. Kuharica koju odaberemo osvojit će nagradu. Potraži obrazac u članku i prijavi se
Svaki recept tjedna komentirati će suradnik GoGreen tržnice i zajedno s redakcijom sudjelovati u izboru najboljeg recepta na kraju sezone.
Svoj recept pošalji ovdje.
Najboljim kuharicama tjedna Healthy box nagrade sa zdravim namirnicama osigurala je GoGreen tržnica.
Sastojci:
Za muffine:
- 25 dag brašna
- 2 dl mlijeka
- 2 žlice kiselog vrhnja
- 4 žlice pirea od bundeve
- 2 jaja
- ½ praška za pecivo
- 1/2 žličice sode bikarbone
- 2 žlice kakaa
- 17 dag muscovado šećera
- 1 vanilin šećer s okusom ruma
- naribana korica 1 naranče
- 10 dag čokolade za kuhanje
- 1 dl ulja
Za kremu:
- 1 jaje
- 1 žumanjak
- 7,5 dkg muscovado šećera
- 1 žličica likera od naranče
- 1,5 dcl soka iscijeđene naranče
- 4 žlice pirea od bundeve
- 4 lista želatine
- naribana korica jedne naranče
- 1,5 dcl vrhnja za šlag
Priprema:
Muffini:
Prosij brašno, prašak za pecivo i sodu bikarbonu u zdjelu. Napravi udubinu, ulij kiselo vrhnje, mlijeko, muscovado šećer, kakao, naribanu koricu naranče, rastopljenu čokoladu, jaja, ulje, pire od bundeve i vanilin šećer s okusom ruma. Zamijesi tijesto (ja ga zamijesim vilicom). Ulij dio smjese u košarice, stavi žličicu kreme od naranče (bez vrhnja za šlag) te povrh toga još smjese. Peci u zagrijanoj pećnici na 180° oko 15 minuta.
Krema:
Na pari zagrijavaj jaja, muscovado šećer i sok od naranče uz stalno miješanje dok se smjesa malo ne zgusne. U međuvremenu namoči 4 listića želatine u hladnoj vodi. Nakon što se smjesa malo zgusne, makni je s vatre, dodaj ocijeđene listove želatine te pire od bundeve i pusti da se ohladi. Ovom kremom puni muffine (1 mala žličica za svaki muffin i to redom smjesa – krema – smjesa). Muffine pusti da se ohlade u kalupima, zatim ih izvadi iz kalupa te ih ukrasi ostatkom kreme od naranče u koju treba dodati istučeno vrhnje za šlag i posipati naribanom koricom naranče.
Dobar tek!
Zanima te više o GoGreen tržnici?
Komentar Marijane Kuduz suradnice GoGreen tržnice
Odlična ideja za jednostavan, a opet atraktivan jesenski desert. Bundeva je divna i jako zahvalna namirnica od koje možeš raditi brojna slana i slatka jela,. Očarava svojim finim okusom i bojom, a u ovoj kombinaciji s citrusnim notama će zadovoljiti i najzahtjevnije nepce. Slatkoća bundeve prožeta svježinom i aromom naranče osvježit će te, ali i okrijepiti. Ovakav muffin može poslužiti kao zanimljiv međuobrok, ali i idealan desert za večeru s prijateljima. Da bi dobio malo božićnog, blagdanskog ugođaja, predlažem dodatak cimeta, đumbira i anisa u prahu. Ovi ljekoviti začini će dati egzotičnu notu jelu i osnažiti te za nadolazeće zimske dane.