Krenulo je predblagansko raspoloženje pa je u tom duhu Marinela odlučila s nama podijeliti recept za svoje kekse od meda, cimeta i integralnog brašna, koje već tradicionalno priprema svake godine.
Gušti u Božićnim keksima
S obzirom da su jako fini prva tura ispečenih kolačića ne uspije izdržati više od dva, tri dana. Obično ih moram peći barem tri puta do Božića. I moj sin ih je prvi puta imao prilike probati ove godine i odmah je tražio još. Sad čim ih vidi na stolu odmah kaže "keke, mama, daj, hoce!", a to govori samo onda kad nešto baš jako voli papati.
Sviđaju se i velikima i malenima pa stoga isprobaj i ti ovaj jednostavan recept za kekse od meda, cimeta i integralnog brašna!
Sastojci za 20 osoba
- 300 g meda
- 2 čajne žličice cimeta
- 250 g maslaca
- 550 g integralnog brašna
- 1 jaje
- 1 prašak za pecivo
- 100 g tamne čokolade sa 70 posto kakaa
Priprema s guštom
- Zagrij med, cimet i maslac sa 1 žlicom vode. Miješaj dok se svi sastojci ne rastope i dobiješ ujednačenu smjesu (ne zakuhati, samo rastopiti!). Ostavi da se ohladi skoro na sobnu temperaturu.
- Izmućeno jaje umiješaj u gotovo ohlađenu smjesu. Integralno brašno i prašak za pecivo pomiješaj sa smjesom od meda.
- Tijesto zamotaj u prozirnu foliju i stavi da odleži 30 minuta u frižider. Na lagano pobrašnjenoj površini izvaljaj tijesto na debljinu od četiri do pet milimetara. Lakše ćeš ga razvaljati preko prozirne folije i gotovo da će ti trebati minimalno brašna.
- Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva.
- Izreži keksiće pomoću kalupa. Stavi ih na lim obložen papirom za pečenje i peci 5 do 6 minuta. Izvadi ih na lim i ostavi da se ohlade.
- Čokoladu razlomi na kockice i rastopi na pari.
- Još toplu čokoladu pomoću žlice i brzim pokretima rasporedi preko keksa. Ostavi da se ohladi.
Zdravo guštaj!
Tvoja Marinela