Hrana 01. veljače 2011.

Maja se natječe za kuharicu zime

Maja-Matus
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Maja Matus iz Trogira poslala nam je svoj recept za Toskansku pitu s borovnicama i crvenim ribizlom i tako postala kuharica tjedna te ušla u izbor za kuharicu zime. Za svoju pitu Maja kaže da u sebi krije veliku tajnu jednog dugogodišnjeg prijateljstva

Isprobaj Majin recept za Toskansku pitu!

'Kolači su moja strast'

''U prosincu prošle godine napunila sam 27 godina života, a time i 27 godina moje ljubavi prema kuhanju. Posljednjih mjeseci ta je ljubav orijentirana prema kolačima koje spremam svom suprugu i prijateljima. Naime, od malena sam puzala po kuhinji živcirajući sve oko sebe dok sam se pokušavala uspraviti do radnog stola, a prvi puta sam stala na noge držeći se upravo za kuhinjsku ploču, kako kaže moja majka'', kaže Maja i nastavlja svoju priču o ljubavi prema kuhanju:

"Ponekad mislim da moje kuhanje ima svoj životni put. Na samom početku rodilo se kao pomaganje baki koja me većinu toga i naučila o dalmatinskoj prehrani, potom je kao buntovni tinejdžer započelo svoju kombinaciju okusa i sastojaka dok su ukućani bili pokusni kunići, a zatim je preraslo u predivno pravljenje kolača."

Kolači su joj oduvijek bili izazov, prvenstveno iz razloga što nije imala od koga učiti, a sanjala je upravo o pravljenju kolača. Pristala je, kaže, na taj izazov, zasukala rukave i počela osmišljavati svoje kombinacije okusa!

'Jednog dana ću izdati svoju kuharicu'

Maja nam je ispričala kako joj je u studentskim danima, kada je spremala najteže ispite na fakultetu, pravljenje kolača bilo odmor, a kuhinja spas. Tada se i učlanila na jedan internetski portal uz koji je naučila male trikove od prekrasnih žena koje su joj pomagale sa svojim savjetima. Tako je postala i Cool chef mjeseca srpnja 2007. godine.

Nedugo nakon toga, pokrenula je i svoj internetski blog kako bi  svoje recpete podijelila s drugima, a jednog dana ima u planu izdati i svoju kuharicu.

Upravo iz tog razloga bila sam je ponosna i neizmjerno sretna kada je Zdrava Krava izabrala njezin recept za recept tjedna, "jer on u sebi krije veliku tajnu jednog dugogodišnjeg prijateljstva".

Prvi put je Toskansku pitu od borovnica i crvenog ribizla Maja napravila u čast svjoj prijateljici Merici Mlinarić. Meri se odmah u nju zaljubila pa je ta torta postala nezaobilazna na njihovim zimskim nedjeljnim druženjima, kada jedna drugoj pripremaju kolače, te uz popodnevni čaj prelistavaju kuharice i pričaju o tome što će slijedeće smisliti.

Godišnja doba na tanjuru

''Odrasla sam u obitelji koja mi je usadila ljubav prema domaćoj hrani, a posjedujemo i mali vrt iz kojeg baka uvijek donosi svježe i ekološki uzgojeno sezonsko voće i povrće te svježe začinsko bilje. Upravo iz tog razloga smatram da je moja ljubav usmjerena upravo na pripremanje sezonske hrane jer volim domaće i svježe namirnice'', kaže Maja.

Ističe kako voli sva godišnja doba upravo zbog svježih namirnica koje se mogu upotrijebiti na razne načine:

"Za mene je proljeće divna kombinacija okusa koje priroda daje budeći se iz zimskog sna, ljeto je puno slasnih šumskih plodova i plodova mora, jesen volim zbog citrusa iz našeg vrta, a zimu zbog mogućnosti koje nam pružaju jabuke, kruške, domaće maslinovo ulje. Zbog tih svježih plodova htjela bih vrištati od sreće, u isti mah probati sve te okuse koji mi prolaze glavom dok razmišljam koji ću slijedeći kolač ispeći."

Kuća u kojoj nikad ne manjka svježih namirnica

Najdraže su joj namirnice bogate vitaminima poput cikle, špinata, borovnica, ribizla, jagoda i malina, morski plodovi te nazaobilazno domaće maslinovo ulje. Napominje kako ima sreću što većina toga raste u bakinom vrtu ili se može ubrati u šetnji prirodom, a budući da joj je brat ribar, uvijek u kući imaju i svježe ribe, tako da im zdravih i ukusnih namirnica u kući nikad ne fali, a pravoj kuharici to nije teško iskoristiti.

Maja kaže da zimi uvijek kuha u skladu s vremenom, koristeći svježe namirnice, a trudi se da svaki ručak završi slatkim desertom na kraju, i to sa sezonskim voćem iz bakinog vrta.

U slobodno vrijeme voli čitati knjige, sa suprugom šetati prirodom, no na kraju se ta šetnja uvijek pretvori u njezino traženje slasnih šumskih plodova pa već putem kući smišlja nove recepte...

Kuhaj i ti u ritmu zime!

I ti nam pošalji svoj originalni zimski recept i sudjeluj u akciji "Kuhaj u ritmu zime" pa možeš osvojiti vrijedne tjedne i sezonske nagrade:

Svaka autorica recepta tjedna od Maggija dobiva poklon paket proizvoda Maggi Sočno iz pećnice i druge začine te poklone iznenađenja, kao i besplatnu izradu fotoknjige, dar Fototeke.

Također ulazi u izbor za kuharicu zime, kojoj će Maggi darovati poklon bon u vrijednosti 3000 kuna za kupnju pećnice u Technomaxovom dućanu u zagrebačkom shopping centru King Cross.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.