Hrana 20. listopada 2014.

Krem juha od muškatne tikve

Juh-Uspr_1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kao prvi recept sezone 'Kuhaj u ritmu jeseni 2014.' odabrali smo recept za krem juhu od muškatne tikve koji nam je poslala Nikolina Dianežević. Pošalji nam recept za svoje jesensko jelo i sudjeluj u akciji. Kuharica koju odaberemo osvojit će nagradu. Potraži obrazac u članku i prijavi se

Svaki recept tjedna komentirat će Ivo Poljak suradnik GoGreen tržnice i zajedno s redakcijom sudjelovati u izboru najboljeg recepta na kraju sezone.

Svoj recept pošalji ovdje.

Najboljim kuharicama tjedna Healthy box nagrade sa zdravim namirnicama osigurala je GoGreen tržnica.

Sastojci:

  • 2 žlice maslinova ulja
  • kockica maslaca (oko 15g)
  • 1 glavica luka
  • 1 ljutika
  • 2 češnja češnjaka 
  • ½ korijena celera 
  • 2 mrkve
  • 750 g muškatne tikve (1 tikva) 
  • 1 dl bijelog vina
  • 1 l povrtnog temeljca (ili kocka za juhu) 
  • sol, papar

Za dekoraciju:

  • malo bučina ulja
  • bučine golice za posipanje
  • malo bosiljka ili peršina po želji

Priprema:

  1. Pripremi povrće, luk, ljutiku i češnjak sitno nasjeckaj. Očišćenu mrkvu i celer nasjeckaj na manje kockice, a muškatnu tikvu oguli, očisti od sjemenki i nasjeckaj na kocke.
  2. U većem loncu ugrij maslinovo ulje zajedno s kockicom maslaca. Na tome pirjaj luk da malo omekša, zatim dodaj ljutiku i češnjak. Nakon 10 minuta pirjanja, dodaj i mrkvu, celer i tikvu.
  3. Pirjaj još 5 minuta, a zatim podlij bijelim vinom.
  4. Nakon što je alkohol ispario, podlij sve temeljcem ili juhom koju si skuhala iz kocke. Povrće treba biti potpuno potopljeno u juhi. Posoli i popapri.
  5. Kuhaj oko 30 minuta, dok povrće ne omekša. Zatim sve usitni štapnim mikserom da se dobije fina gusta krem juha, bez komadića. Dodatno začin po potrebi.
  6. Juhu posluži ukrašenu s kapljicama bučinog ulja, bučinim golicama i sjeckanim bosiljkom ili peršinom.

Dobar tek!

Komentar Ive Poljaka:

Nikolina je za ovo jelo odabrala vrlo zanimljive sastojke uključujući i ljutiku, ali i kombinaciju bućina i maslinova ulja. S obzirom da smo u jesenskom razdoblju, predložio bih svima koji se žele sezonski hraniti, a još nisu, da probaju krem juhu od muškatne tikve. Predložio bih da buća bude nasjeckana na manje kockice kako bi se kraće termički obrađivala jer time ćemo sačuvati i hranjivu vrijednost same juhe. Kao dodatan 'touch' za one koji se vole poigrati okusima, predložio bih da jelu dodaju malo muškatnog orašćića, zajedno sa ostalom dekoracijom.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.