Kao prvi recept sezone 'Kuhaj u ritmu jeseni 2014.' odabrali smo recept za krem juhu od muškatne tikve koji nam je poslala Nikolina Dianežević. Pošalji nam recept za svoje jesensko jelo i sudjeluj u akciji. Kuharica koju odaberemo osvojit će nagradu. Potraži obrazac u članku i prijavi se
Svaki recept tjedna komentirat će Ivo Poljak suradnik GoGreen tržnice i zajedno s redakcijom sudjelovati u izboru najboljeg recepta na kraju sezone.
Svoj recept pošalji ovdje.
Najboljim kuharicama tjedna Healthy box nagrade sa zdravim namirnicama osigurala je GoGreen tržnica.
Sastojci:
- 2 žlice maslinova ulja
- kockica maslaca (oko 15g)
- 1 glavica luka
- 1 ljutika
- 2 češnja češnjaka
- ½ korijena celera
- 2 mrkve
- 750 g muškatne tikve (1 tikva)
- 1 dl bijelog vina
- 1 l povrtnog temeljca (ili kocka za juhu)
- sol, papar
Za dekoraciju:
- malo bučina ulja
- bučine golice za posipanje
- malo bosiljka ili peršina po želji
Priprema:
- Pripremi povrće, luk, ljutiku i češnjak sitno nasjeckaj. Očišćenu mrkvu i celer nasjeckaj na manje kockice, a muškatnu tikvu oguli, očisti od sjemenki i nasjeckaj na kocke.
- U većem loncu ugrij maslinovo ulje zajedno s kockicom maslaca. Na tome pirjaj luk da malo omekša, zatim dodaj ljutiku i češnjak. Nakon 10 minuta pirjanja, dodaj i mrkvu, celer i tikvu.
- Pirjaj još 5 minuta, a zatim podlij bijelim vinom.
- Nakon što je alkohol ispario, podlij sve temeljcem ili juhom koju si skuhala iz kocke. Povrće treba biti potpuno potopljeno u juhi. Posoli i popapri.
- Kuhaj oko 30 minuta, dok povrće ne omekša. Zatim sve usitni štapnim mikserom da se dobije fina gusta krem juha, bez komadića. Dodatno začin po potrebi.
- Juhu posluži ukrašenu s kapljicama bučinog ulja, bučinim golicama i sjeckanim bosiljkom ili peršinom.
Dobar tek!
Komentar Ive Poljaka:
Nikolina je za ovo jelo odabrala vrlo zanimljive sastojke uključujući i ljutiku, ali i kombinaciju bućina i maslinova ulja. S obzirom da smo u jesenskom razdoblju, predložio bih svima koji se žele sezonski hraniti, a još nisu, da probaju krem juhu od muškatne tikve. Predložio bih da buća bude nasjeckana na manje kockice kako bi se kraće termički obrađivala jer time ćemo sačuvati i hranjivu vrijednost same juhe. Kao dodatan 'touch' za one koji se vole poigrati okusima, predložio bih da jelu dodaju malo muškatnog orašćića, zajedno sa ostalom dekoracijom.