Na nedavnoj pretrazi ustanovljena mi je intolerancija na gluten i laktozu. Cijelu sam svoju prehranu preokrenula u jednom danu, izbacila sve glutenske proizvode i one koje ga sadrže u tragovima, a nabavila one bez njega. U početku mi se taj način života činio teškim, ali kroz 2 tjedna pohvatala sam sve konce
Ta je prehrana zapravo izazovna, pogotovo traženje zamjenskih proizvoda, a to je baš ono što mi odgovara. Ovaj recept je potpuno bez glutena i laktoze, također ima i sirovu kremu pa ako i ti imaš sličnu intoleranciju ili te samo zanima ovakva prehrana preporučujem ti da isprobaš recept.
Sastojci za keks:
- 1 šalica maslaca
- 1 šalica smeđeg šećera
- 2 žličice ekstrakta vanilije
- 1 žličica soli
- 2 jaja
- 2 žličice sode bikarbone
- 2,5 šalice brašna bez glutena
- 1 šalica kapljica od čokolade
Priprema:
Zajedno istuci maslac, smeđi šećer, vaniliju i sol. Dodaj po jedno jaje i dobro istuci da se sve spoji. U posebnoj posudi zajedno pomiješaj brašno i sodu bikarbonu. Suhe sastojke dodaj u smjesu sa maslacem te umiješaj kapljice čokolade. Smjesu prekrij plastičnom folijom i ostavi u frižideru 1 sat. Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva, a za to vrijeme smjesu razvaljaj i izreži kružiće malo većeg promjera od onih u kalupu za muffine. Kalup za muffine preokreni tako da su izbočine od kalupa prema gore. Namasti kalupiće s vanjske strane te na svaki utisni kružić tijesta formirajući tako košaricu. Košarice peci od 13 do 15 min te ih pažljivo vadi jer su mekane i lako pucaju.
Sastojci za sirovu kremu od naranče:
- 1,5 šalica indijskih oraščića
- 2 žlice agavinog sirupa
- cijeđeni sok 1 naranče
- naribana korica naranče
- 1 japanska jabuka
Priprema:
Sve sastojke ubaci u blender te ih zajedno izmiksaj u jednoličnu smjesu. Također, kao jednostavniju varijantu od cijeđenja i ribanja korice naranče možeš koristiti domaće pripremljeni prah od korice naranče te umjesto soka od naranče koristiti mlijeko bez laktoze. Na dno svake košarice položi kolutić japanske jabuke (kakija) te na nju stavi kremu od naranče. Ukrasi cvjetićima od japanske jabuke.