Hrana 17. ožujka 2017.

Označavanjem kalorija na pićima protiv alkoholiziranja djece i mladih

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U sklopu borbe protiv zloupotrebe alkohola Europska komisija je pozvala europske proizvođače alkoholnih pića da, u roku od godinu dana, osmisle model označavanja kalorijske vrijednosti i sastava svojih proizvoda. Ukoliko se industrija na poziv ogluši, Komisija će poduzeti mjere u svrhu donošenja zakonskih propisa.

"Podržavam potez Komisije jer već dugo zagovaram snažnije mjere za suzbijanje zloupotrebe alkohola, pogotovo među mladima. Maloljetnici, pogotovo djevojke, su posebno osjetljivi na fizički izgled, no većinom ne znaju da alkoholna pića sadrže mnogo kalorija. Smatra se da bi navođenje energetske vrijednosti pomoglo odvraćanju mladih od alkoholiziranja", kazala je  hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan.

Regulativa o informiranju potrošača o hrani trenutno izuzima alkoholna pića od obveze deklariranja sastava i kalorija. Neki europski proizvođači alkohola su na dobrovoljnoj bazi uveli takvo označavanje i Komisija želi da se model proširi na cijeli sektor, ukoliko je moguće bez promjena zakona.

Vino-Crno | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Hrvatska mladež u europskom vrhu što se tiče zloupotrebe alkohola

"U pravilu podržavam samoregulaciju proizvodnog sektora, no kada su u pitanju djeca i mladi, vjerujem da vlasti trebaju djelovati propisima. Pozorno ćemo pratiti hoće li proizvođači alkoholnih pića surađivati s Komisijom. Ukoliko ta suradnja bude nezadovoljavajuća, mogu računati da će Europski parlament upotrijebiti sva sredstva da natjera Komisiju na donošenje zakona", upozorila je Borzan.

Hrvatska je nažalost u europskom vrhu što se tiče zloupotrebe alkohola među mladima. Prema istraživanjima Ministarstva unutarnjih poslova u sklopu projekta „Zdrav za 5“ među učenicima osmih razreda, čak 82 posto maloljetnika u dobi od 13 i 14 godina konzumiralo je alkohol, svaki treći sudjelovao je u ekscesivnom opijanju.

Poražavajući su i podaci Europskog istraživanja konzumacije alkohola i opasnih droga (ESPAD) među školskom djecom, prema kojem su hrvatski učenici na petom mjestu u Europi po alkoholiziranju. Isto istraživanje pokazuje da je čak 92 posto učenika u Hrvatskoj barem jednom u životu probalo alkohol, a dvije trećine ih je izjavilo da do alkohola jednostavno može doći.

Istina o vezi debljanja i alkohola

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.