Poznato je kako se iza sushija krije cijela filozofija zbog čega su ovi popularni japanski smotuljci na glasu kao skupocjena delikatesa. Za sushi u kućnoj radinosti potrebno je znati kako kuhati rižu za izradu sushija kao i nekoliko ideja koje namirnice kombinirati s rižom. Izostavimo li ribu, a rižu spojimo s nekoliko pametnih sastojaka, dobit ćemo jeftini sushi koji i dalje ima sve karakteristike ovog popularnog jela - okus, izgled i nutritivne prednosti
Priprema riže
Priprema riže za sushi nije neki bauk. Obično se preporuča koristiti specijalnu rižu naziva shari, no poslužit će i bijela riža kratkog zrna, po mogućnosti što ljepljivija. Rižu dobro isperi, ostavi stajati 20-ak minuta i stavi ju kuhati u vodu u omjeru 2:1 u korist vode. Kuhati ju na laganoj vatri, a kad je gotova preli ju preljevom od octa, šećera i soli. Prema originalnom receptu potrebno je koristiti rižin ocat, no jabučni ocat je izvrsna jeftina zamjena.
Sushi bez alge
Alge su jedna od skupljih stavki sushija. Iako neće biti autentičan, sushi možemo napraviti i bez algi. Potrebna nam je plastična folija za zamatanje hrane, podloga za izradu sushija i oštar nož. Umjesto na algu, rižu lijepimo u jednakom sloju na foliju, u sredinu stavljamo željene sastojke zamotamo i dobro stisnemo uz pomoć podloge. Preporuča se tako pripremljeni sushi uvaljati u popržene sjemenke sezama.
Umjesto algi mogu poslužiti i blanširani listovi zelenog lisnatog povrća poput blitve, kelja ili vinove loze, no većina će se složiti kako na taj način sushi prestaje biti sushi, a postaje varijacija grčke dolme. Zamjenu za alge može činiti i krastavac. Oštar nož smočimo, a krastavac režemo uzduž u tankom gotovo prozirnom sloju povremeno umačući nož u vodu kako bi ga podmazali. Rezanje prestaje kada nož stigne do sjemenki. Na dobiveni list od krastavca slažemo sastojke i zamotamo, a trik kako zalijepiti krastavac da se ne odmota je namazati malo sirnog namaza po rubu koji će služiti kao ljepilo.
Izbor ribe i ostalih sastojaka
Riba je uz alge najskuplja stavka. Umjesto ribe možemo koristiti smrznute surimi štapiće koji se konzumiraju bez prethodne termičke obrade. Od ostalih sastojaka u sushi dodajte avokado, mrkvu, mladi luk i krastavac, a umjesto ukiseljenog daikona dodajte ukiseljenu repu. Skupi wasabi zamijenite "lažnjakom" vrlo sličnog okusa i identičnog izgleda. Dvije žlice hrena dobro usitni s dvije žlice kuhanog graška i žličicom senfa.
Otkrij 7 supernamirnica japanske kuhinje!