Kopriva je samonikla jestiva biljka koja na zapuštenim mjestima raste kao korov. U posljednje vrijeme ovo pomalo zaboravljeno povrće zasluženo doživljava povratak na naše tanjure. Donosimo ti recept za ljekovitu i ukusnu juhu od koprive
Zbog velike količine kalija u svom sastavu, kopriva djeluje kao diuretik i korisna je za naš mokraćni sustav. Također sadrži željezo pa se preporučuje za prevladavanje anemije. Pozitivno djeluje na gušteraču i pomaže snižavanju šećera u krvi. Ovo blago prirode, koje nam dolazi u proljeće, treba maksimalno koristiti.
Juha od kopriva
Sastojci:
- 400 g mlade koprive
- 0,5 šalice sitnih zobenih pahuljica
- 2 žlice suncokretovog ulja
- 8 dcl vode
- pola povrtne kocke za juhu
- 1 žlica umeboshi octa
- 1 dcl sojinog vrhnja
- 2-3 pera zelenog dijela mladog bijelog luka
- 2 žlice maslinovog ulja
Priprema:
- Očisti listove koprive od stabljika. Kuhaj ih u kipućoj vodi 2-3 minute. Ocijedi kuhanu koprivu i sitno ju nareži.
- Na ulju preprži zobene pahuljice i dodaj im nasjeckanu koprivu. Zagrij vodu i prelij njome koprivu.
- Kad juha uzavre, dodaj joj pola povrtne kocke, te ju ostavi da kuha desetak minuta.
- Dodaj umeboshi ocat i kuhaj još dvije minute.
- Polako umiješaj sojino vrhnje i zagasi plamen.
- Na maslinovom ulju preprži sitno nasjeckano lišće mladog bijelog luka. Umiješaj ga u juhu i posluži toplo.
Radionica kuhanja
U Makronovi, slaveći koprivu, Željka Fordren Jambrešić priprema ti radionicu ''Jela s koprivom'' koju će održati u utorak 29.3. s početkom u 17 sati.
Naučit će te pripremati:
- Varivo od kopriva
- Pita s koprivama
- Canellone s pestom od kopriva
- Omlet s koprivama
Više na: www.makronova.com