Hrana 01. travnja 2015.

Veza između ulja, debljine i zdravlja

Ulj-Uspr
1/4
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Portal Zdrava Krava organizirao je anketu 'Jestiva ulja - učestalost i  navike korištenja u hrvatskoj online populaciji' uz potporu Ministarstva zdravlja. Doznali smo da 90 posto osoba koristi do 2 žlice ulja dnevno te da su maslinovo i suncokretovo najkorištenija ulja. Pročitaj još zanimljivih podataka koje smo doznali

Više o anketi:

Istraživali smo navikei preferencije čitatelja povezane s korištenjem ulja u prehrani, razloge zbog kojih se odlučuju za određeno ulje i poznavanje karakteristika jestivih ulja. Uzorak na kojem je provedeno istraživanje je 1747 ispitanika, a vrijeme provođenja ankete bilo je od 18. prosinca 2014. do 9. siječnja 2015. na portalima zdravakrava.24sata.hr, 24sata.hr, večernji.hr, gastro.hr i klokanica.hr.

71,2 posto ispitanika je iz kontinentalnog dijela Hrvatske dok je 28,8 posto iz primorske Hrvatske. 86,3 posto ispitanika su žene, dok je muškaraca 13,7 posto. Najviše ispitanika bilo je od 25 do 34 godina, zatim slijede oni od 35 do 44 godina te oni od 45 do 54 dok je najmanje onih od 15 do 24 i onih starijih od 55 godina.

Maslinovo ulje na obali, bučino na kontinentu

 • 90 posto osoba ulja koristi umjereno, do 2 žlice dnevno. Najkorištenija ulja su maslinovo i suncokretovo koja se uglavnom odabiru zbog nutritivnih i zdravstvenih prednosti.
 • Ulja se najčešće koriste kao dodatak salatama i začin ostalim jelima
 • Vidljiv je regionalni utjecaj pa se maslinovo ulje najviše koristi na obali, a bučino na kontinentu.
 • Očekivane regionalne razlike: maslinovo ulje koristi 94,2 posto osoba u primorskom i 83,5 posto u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Bučino ulje koristi 41,8 posto osoba iz kontinentalnog i 20 posto onih iz primorskog dijela Hrvatske.

Najbolji imidž ima maslinovo ulje

 • Maslinovo ulje prepoznato je kao namirnica s najpovoljnijim utjecajem na zdravlje i navodi se kao jedno od tri najkorištenija ulja kod čak 86 posto osoba.
 • Maslinovo ulje ima najbolji imidž kod svih, a ulje konoplje najbolje stoji kod pothranjenih osoba. Dobar rezultat bučinog ulja među gojaznim osobama može se objasniti većim udjelom tog segmenta u kontinentalnoj Hrvatskoj gdje je bučino ulje poznatije i korištenije
 • Najveći nesrazmjer u korištenju i percepciji pozitivnog utjecaja je kod suncokretovog ulja kojeg samo 7,8 posto smatra zdravstveno povoljnim, a gotovo deset puta toliko osoba ga često koristi 

Kokosovo ulje rijetko se koristi

 • Ulja sjemenki, konoplje, kokosa i omega-3 ulja prepoznaju se kao zdrave namirnice, ali se daleko manje koriste.
 • Gojazne osobe rjeđe od ostalih koriste maslinovo i kokosovo ulje, a češće se odlučuju za suncokretovo ulje.
 • Poznavanje ulja: čak 42 posto ispitanika smatra da se ulja znatno razlikuju po kalorijskoj vrijednosti, od 7 od 10 posto smatra da je konzumacija ulja poželjna za održavanje normalne tjelesne težine.
 • Učinak tehnologije hladnog prešanja na kvalitetu ulja poznat gotovo svim ispitanicima.

U našem specijalu doznaj više o jestivim uljima.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.