Helena Avilov postala je kuharica tjedna zahvaljujući svom receptu za jednostavne keksiće od badema i lana. Ovo je posljednji recept sezone, a uskoro ćemo odabrati i nagraditi najbolju kuharicu 'Kuhaj u ritmu zime 2014'
Više informacija o nagradama Russell Hobbs, pročitaj ovdje.
Zima uz miris badema
Helena nam je rekla da je bademi i sjemenke u ovim keksićima neodoljivo mirisom podsjećaju na tople zimske večeri.
Sastojci:
- 240 g mljevenih badema
- 25 g mljevenih sjemenki lana
- 1/2 čajne žličice praška za pecivo
- 1/4 čajne žličice soli
- 60 ml agavinog sirupa
- 2 jušne žlice sezamovog ulja (ili nekog drugog jestivog ulja)
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- po potrebi 1 jušna žlica vode
Priprema:
- Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva.
- Na lim za pečenje stavi papir za pečenje.
- Pomiješaj bademe, sjemenke lana, prašak za pecivo i sol te toj smjesi dodaj agavin sirup, ekstrakt vanilije i ulje.
- Ako je smjesa presuha, dodaj žlicu vode.
- Rukama formiraj male kuglice i položi ih na papir za pečenje te svaki utisni da dobiješ oblik i debljinu keksa (oko 5-6 milimetara debljine).
- Peci od 8 do 10 minuta.
Komentar Zdrave Krave: Ako već trebamo jesti slatkiše, onda bi svi trebali sadržavati sastojke koje je Helena stavila u svoj recept, dakle tu su bademi, lan koji je dobar za probavu, agavin sirup umjesto šećera. Ako želiš ovim kolačićima dati još okusa i slatkoće možeš dodati sušene brusnice ili grožđice. Pohvala Heleni i za fotografiju.