Hrana 19. veljače 2016.

7 supernamirnica japanske kuhinje

Sushi_1
1/5
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U zagrebačkoj Makronovi održana je radionica ''Japanska superhrana i njezine dobrobiti''. Tradicionalne japanske namirnice i pripremu jela prezentirali su Seigo Okada, Miyuki Hosokawa i Fumi Takeuschi, predstavnici prestižnog makrobiotičkog instituta Seishoku Kyokai iz Osake.  U članku potraži sedam najzdravijih namirnica japanske kuhinje

Japanska tradicionalna hrana simbol je predanosti, posvećenosti detaljima i dugovječnosti zbog čega se tradicionalna japanska kuhinja ''Washoku'' nalazi na UNESCO-voj listi zaštićene kulturne baštine. Radi se o društvenom dobru zasnovanom na sklopu vještina, znanja, prakse i tradicije povezanih s proizvodnjom, obradom, pripremom i konzumacijom hrane.

''Washoku - tradicionalni japanski koncept kuhinje'', blisko je povezan s respektom prema prirodi i održivom korištenju prirodnih resursa, čije su vrijednosti i danas u živoj svakodnevnoj primjeni. Obiteljski vođena kompanija Muso, izrasla iz makrobiotičke tradicije, predstavlja fascinantni svijet tradicionalne japanske hrane prema makrobiotičkim principima kroz suradnju s obiteljskim gospodarstvima i lokalnim uzgajivačima.

Receptura miso paste čuva se već 680 godina

Sve tradicionalne namirnice uzgajaju se prema najvišim standardima ekološke proizvodnje, čuvajući znanja koje se generacijama prenose s koljena na koljeno. Fascinantna je činjenica da se iste recepture i način proizvodnje, primjerice Okinawa Factor miso paste, čuvaju već 680 godina, a tradicionalni proizvodi poput misoa, tamarija i algi predstavljaju svijet malih japanskih sredina gdje se još zadržala minuciozna manufaktura koja odiše posvećenošću i cjelovitim pristupom.

Predstavnice japanske makrobiotike Miyuki i Fumi u zagrebačkoj Makronovi pripremale su poznata japanska jela poput miso juhe i sushija, a desertom od sojinog napitka i matcha preljeva oduševile sve prisutne. Među brojnim zanimljivostima, saznali smo i da za bolji umami miso juhe, povrće preporučuju ostaviti preko noći u temeljcu, a motanje sushija nikad nam nije izgledalo jednostavnije.

Kod sushija pazi da koristiš smeđu integralnu rižu i na vrhu svakako ostavi 2 do 3 centimetra kako bi ga lakše smotali. Miyuki i Fumi preporučuju da za puniji okus sushiju dodaš mrkvu i avokado, a nož dobro naoštriš prije rezanja kolutića.

Koje su najzdravije svjetske kuhinje?

Zašto Japanci dugo žive?

Brand Okinawa Factor podržava Washoku vrijednosti te se kupcima u Hrvatskoj nudi zaista najbolje od tradicionalnih japanskih namirnica (miso, shoyu, zeleni čaj, udon tjestenina) uzgojenih i prerađenih upravo prema sačuvanim tradicijama. U njihovoj se proizvodnji ne koriste nikakvi aditivi te sam proces dobivanja proizvoda traje čak i do nekoliko godina. Često se u procesu proizvodnje slijedi ciklus izmjene svih godišnjih doba jer se smatra da upravo ovaj krug izmjene energije u prirodi pomaže da se iz početne namirnice, djelovanjem prirodnih enzima, proizvede živa hrana s najvećom mogućom hranjivom vrijednošću. Klikni na alat E brojevi.

Upravo u vrijeme visoke tehnološke obrade hrane, gdje je cilj proizvesti velike volumene hrane što brže i sa što manje utjecaja iz prirode, ovi su proizvodi nužni za održavanje zdravlja i sklad našeg tijela s promjenama u prirodi. Njihova široka primjena u kuhinji te visoka nutritivna vrijednost i blagodati koje pružaju našem zdravlju, donijeli su im status japanske superhrane. Ime branda Okinawa Factor asocira na poznatu dugovječnost Japanaca s otoka Okinawe, koju uvelike duguju upravo svojoj uravnoteženoj tradicionalnoj prehrani. Proizvode možeš pronaći u bio&bio trgovinama.

Sedam najboljih namirnica japanske kuhinje

  • Miso - fermentirana pasta od soje
  • Umeboshi - vrsta marelice koja se više od 2000 godina u medicini koristi za jačanje želuca i crijeva.
  • Tamari umak - izrađen je od čiste soje, vode i morske soli bez dodatka pšenice stoga predstavlja bezglutenski proizvod
  • Shoyu - tradicionalni japanski začin slanog okusa, pripravljen od soje i pšenice. Koristi se svakodnevno u japanskoj kuhinji za začinjavanje jela.
  • Kuzu - super biljka iz porodice mahunarki koja se upotrebljava za zgušnjavanje variva, umaka, preljeva kao i za pripravljanje toplog napitka.
  • Alge - bogatije su mineralima od bilo koje druge vrste namirnica i odlični čistači organizma.
  • Matcha - japanski premium zeleni čaj u prahu kakav se stoljećima koristi u japanskim čajnim ceremonijama. Potiče metabolizam i brže sagorijevanje masnoća pa ne čudi što je upravo matcha najpopularniji nutricionistički trend u 2016. godini.

Saznaj kako piti zeleni čaj i mršavjeti.

Pročitaj tajne vitkosti iz Japana!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.