Hrana 15. prosinca 2015.

Najzdraviji išleri od pirova brašna

Isl-Uspr
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Išleri su jedan od najpopularnijih božićnih kolačića. Blogerica Nikolina donosi ti zdraviju verziju išlera od pirova brašna i lješnjaka. Krema je od tamne čokolade pa je ova kombinacija čokolade i lješnjaka odlična za ovo blagdansko vrijeme

Sastojci:

Tijesto:

  • 100 g sitno mljevenih popečenih lješnjaka
  • 250 g pirovog brašna
  • 150 g maslaca
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 jaje

Krema:

  • 3 jaja
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 100 g tamne čokolade
  • 120 g maslaca ili margarina za kreme

Glazura:

  • tamna + bijela čokolada

Priprema:

  1. Pirovo brašno, lješnjake i šećere dobro promiješaj žlicom pa dodaj jaje i hladan maslac rezan na kockice. Sve dobro zamijesi u kompaktno tijesto brzim pokretima ruku. Obloži plastičnom folijom pa ostavi u hladnjaku sat vremena.
  2. Dok se tijesto hladi, pripremi kremu. Čokoladu sitno nasjeckaj, maslac izvadi na sobnu temperaturu da omekša, a jaja pjenasto izmiksaj s obje vrste šećera.
  3. Smjesu jaja i šećera prebaci u posudu na pari te tuci smjesu na srednje jakoj vatri dok se ne počne zgušnjavati (oko 10-tak minuta). Kad se smjesa zgusnula, u nju dodaj i sjeckanu tamnu čokoladu pa sve promiješaj dok se čokolada ne otopi. Pokrij površinu kreme plastičnom folijom da se ne stvori kožica te ohladi.
  4. Vraćamo se na tijesto. Ohlađeno tijesto razvaljaj na debljinu 3-4 mm pa reži okruglim modlicama promjera 3-5 mm, ovisi koliko velike išlere želiš. Kružiće tijesta stavljaj na lim obložen papirom za pečenje pa peci u pećnici prethodno ugrijanoj na 180°C, oko 10 minuta maksimalno jer ne smiju potamniti.
  5. Ohlađenoj kremi dodaj izrađeni maslac sobne temperature pa sve poveži miksajući na najmanjoj brzini. Kremu stavi u slastičarsku vrećicu pa istiskuj po kružićima, koje ćeš poklopiti drugim kružićem tijesta. Ostavi barem par sat i u hladnjaku da se krema stegne.
  6. Za dekoraciju otopi čokoladu na pari, pa po želji ili umači jednu stranu išlera u čokoladu, ili je stavi u vrećicu za zamrzavanje kojoj ćeš odrezati vrh i na taj način 'šarati' s čokoladom po vrhu išlera. Također ih možeš prošarati i bijelom čokoladom.
Sretne i ugodne blagdane želi ti Nikolina s bloga The Slice of Life. Prati Nikolinu na blogu The Slice of Life i na Facebooku.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.