Išleri su jedan od najpopularnijih božićnih kolačića. Blogerica Nikolina donosi ti zdraviju verziju išlera od pirova brašna i lješnjaka. Krema je od tamne čokolade pa je ova kombinacija čokolade i lješnjaka odlična za ovo blagdansko vrijeme
Sastojci:
Tijesto:
- 100 g sitno mljevenih popečenih lješnjaka
- 250 g pirovog brašna
- 150 g maslaca
- 100 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 jaje
Krema:
- 3 jaja
- 100 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 100 g tamne čokolade
- 120 g maslaca ili margarina za kreme
Glazura:
- tamna + bijela čokolada
Priprema:
- Pirovo brašno, lješnjake i šećere dobro promiješaj žlicom pa dodaj jaje i hladan maslac rezan na kockice. Sve dobro zamijesi u kompaktno tijesto brzim pokretima ruku. Obloži plastičnom folijom pa ostavi u hladnjaku sat vremena.
- Dok se tijesto hladi, pripremi kremu. Čokoladu sitno nasjeckaj, maslac izvadi na sobnu temperaturu da omekša, a jaja pjenasto izmiksaj s obje vrste šećera.
- Smjesu jaja i šećera prebaci u posudu na pari te tuci smjesu na srednje jakoj vatri dok se ne počne zgušnjavati (oko 10-tak minuta). Kad se smjesa zgusnula, u nju dodaj i sjeckanu tamnu čokoladu pa sve promiješaj dok se čokolada ne otopi. Pokrij površinu kreme plastičnom folijom da se ne stvori kožica te ohladi.
- Vraćamo se na tijesto. Ohlađeno tijesto razvaljaj na debljinu 3-4 mm pa reži okruglim modlicama promjera 3-5 mm, ovisi koliko velike išlere želiš. Kružiće tijesta stavljaj na lim obložen papirom za pečenje pa peci u pećnici prethodno ugrijanoj na 180°C, oko 10 minuta maksimalno jer ne smiju potamniti.
- Ohlađenoj kremi dodaj izrađeni maslac sobne temperature pa sve poveži miksajući na najmanjoj brzini. Kremu stavi u slastičarsku vrećicu pa istiskuj po kružićima, koje ćeš poklopiti drugim kružićem tijesta. Ostavi barem par sat i u hladnjaku da se krema stegne.
- Za dekoraciju otopi čokoladu na pari, pa po želji ili umači jednu stranu išlera u čokoladu, ili je stavi u vrećicu za zamrzavanje kojoj ćeš odrezati vrh i na taj način 'šarati' s čokoladom po vrhu išlera. Također ih možeš prošarati i bijelom čokoladom.