Hrana 05. lipnja 2012.

Idealna prehrana za dojenčad

Mlijekobebivita
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Priroda nam je podarila idealan način prehrane kojim se dojenčetu osiguravaju svi hranjivi sastojci i zaštitne tvari. Isključivo dojenje preporučuje se tijekom 4 do 6 mjeseca starosti djeteta. No što ako majka ne može dojiti ili djelomično doji? Tada se preporučuju industrijska mlijeka

Najlošiji izbor za prehranu malog djeteta je kravlje mlijeko

Prema sastavu razlikujemo početno i prijelazno industrijsko mlijeko za dojenčad, te mlijeko za malu djecu (od deset mjeseci do treće godine starosti) koja su maksimalno prilagođena prehrambenim potrebama djeteta određene dobi. Sastav takvih mlijeka reguliran je specijalnim zakonom.

Najlošiji izbor za prehranu malog djeteta je kravlje mlijeko. Prije nego li se odlučiš za takav izbor, trebaš znati da pedijatri i znanstvenici jednoglasno potvrđuju da se upotreba kravljeg mlijeka ne preporučuje prije godinu dana starosti djeteta. Djeca, od desetog mjeseca nadalje, dnevno trebaju popiti najmanje 500 ml mlijeka, bilo industrijskog mliječnog pripravka bilo dojenjem.

Industrijsko mlijeko za malu djecu svojim je prehrambenim sastavom prilagođeno dobi djeteta od desetog mjeseca starosti do treće godine života. Obogaćeno je vitaminima i mineralima. Osnovna razlika između industrijskog mlijeka za malu djecu i mlijeka za dojenčad je ta što mlijeko za malu djecu sadrži veću količinu kalcija i fosfora od mlijeka za dojenčad.

  • Kravlje mlijeko sadrži relativno visoku razinu proteina i zasićenih masnih kiselina, dok su količine omega-3 masnih kiselina, željeza, joda, folata i vitamina D vrlo niske.
  • Previsoki sadržaj proteina u kravljem mlijeku u odnosu na majčino mlijeko ili mliječne pripravke, glavni je nedostatak kravljeg mlijeka za prehranu dojenčadi i male djece.
  • Prednost industrijskog mlijeka za malu djecu u odnosu na kravlje mlijeko je u tome što je takvo mlijeko obogaćeno kvalitetnim biljnim uljima s visokim udjelom nezasićenih masnih kiselina (omega-3 masne kiseline).

Vitamini i minerali za rast i razvoj

Nedostatak željeza u svakodnevnoj prehrani može negativno utjecati na razvoj fizičkih i intelektualnih značajki djeteta. Kravlje mlijeko sadrži vrlo malu količinu željeza, 0,06 mg/100 ml, a dva obroka od 230 ml industrijskog mliječnog pripravka za malu djecu zadovoljavaju gotovo 60 posto dnevnih potreba.

Djeca koja piju velike količine kravljeg mlijeka u velikom broju slučajeva imaju nedostatak željeza. Ukoliko koristiš industrijsko mlijeko za malu djecu obogaćeno željezom, nemoj djetetu davati vitaminsko-mineralne dodatke obogaćene željezom. Takva kombinacija osigurava preveliku količinu željeza i nije zdrava. Također, nemoj koristiti industrijska mlijeka s niskim sadržajem željeza.

Kozje mlijeko lakše probavljivo

Optimalna opskrba vitaminom D važna je ne samo za ugradnju kalcija i rast kostiju, već i prevenciju mnogih kroničnih bolesti. Kravlje mlijeko sadrži svega 0,1 mg vitamina D u 100 ml, dok su količine u industrijskim mliječnim pripravcima daleko više (1,2 mg). U Americi se već dugi niz godina kravlje mlijeko obogaćuje vitaminom D u količini od 1 mg/100mL.

Možemo zaključiti da se upotreba kravljeg mlijeka ni u kojem slučaju ne preporučuje prije godinu dana starosti djeteta, a i kasnije, posebno u slučajevima kada dijete ne jede dovoljno ili ne jede redovito i raznoliko, te ima nisku tjelesnu težinu. U tim slučajevima svakako se preporučuje upotreba industrijskog mlijeka za malu djecu koje će mu osigurati većinu potrebnih osnovnih hranjivih sastojaka.

Kozje mlijeko se brže probavlja od kravljeg

Kozje mlijeko je po svom kemijskom sastavu i fizikalnim svojstvima jako slično kravljem, ali ipak za pojedine sastojke postoje značajne razlike. Kozje mlijeko se probavi za oko 40 minuta, dok za probavu kravljeg treba oko 2,5 sata. Za to postoji nekoliko razloga.

Globule masti u kozjem mlijeku su sitnije i bolje dispergirane (masnoća ne pluta po površini), enzimska razgradnja je brža, a samim time ubrzava se i poboljšava resorpcija.

Drugi razlog su probavljivije bjelančevine kozjeg mlijeka, te njihova efikasnija resorpcija. Iako su po udjelu proteina i masti ove dvije vrste mlijeka slične, upravo građa tih hranjivih molekula doprinosi razlici u svojstvima mlijeka.

Kozje mlijeko sadrži manje kolesterola (10mg/100g) u odnosu na kravlje (13mg/100g). Što se tiče vitaminsko-mineralnog sastava, treba reći da kozje mlijeko sadrži veći udio kalcija i fosfora (bitnih za mineralizaciju kostiju), kalija (održavanje razine krvnog tlaka i ispravnog rada srca), te antioksidansa selena (zaštitnik stanica).

Posebno treba naglasiti da kozje mlijeko sadrži jako nisku razinu folne kiseline, važne za resorpciju željeza i sintezu hemoglobina, o čemu trebate posebno voditi računa kod male djece. Ni kravlje ni kozje mlijeko ne sadrže željezo u količini dovoljnoj da se zadovolje potrebe organizma dojenčadi i male djece.

Kod dojenčadi do godine dana starosti, osim majčina mlijeka i mliječnih formula za dojenčad, ne preporučuje se ni kravlje ni kozje mlijeko, kao ni napitak od soje, budući da oni svojim sastavom ne mogu zadovoljiti sve potrebe malog organizma u njegovu normalnu rastu i razvoju.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.