Kako napraviti ukusne i zanimljive božićne kolače i kekse, a pritom koristiti zdravije zamjene za bijeli šećer i zdravije vrste brašna, otkriva Iva Pehar, pobjednica Masterchefa 2015. Donosimo ti recept za hrskave kekse od kokosa, badema i naranče kao bi tvoji blagdani bili zdravi i slatki.
Sastojci:
- 3 jaja
- 100 g kokosova šećera
- kora od 1 limuna
- kora od 1 naranče
- 3 žlice Muscovado nerafiniranog smeđeg šećera
- 100 g badema
- 100 g oraha
- 100 g lješnjaka
- 150 g kokosova brašna
- 100 g brusnica
- 200 ml ruma
- 100 g šljiva
- 100 g bijele čokolade
- 160 g glatkog brašna
- 90 g prosenog brašna
Priprema:
Pjenasto izmiksaj žumanjke sa šećerom. U tu smjesu dodaj sjeckane orašaste plodove, sjeckanu bijelu čokoladu, brusnice koje su se prethodno natapale u rumu oko 30 min i sjeckane šljive. Sve dobro promiješaj i dodaj tučeni bjelanjak i na kraju prosijano glatko i proseno brašno. Smjesu rasporedi na pleh za pečenje i peci u pećnici na 180 °C oko 15 minuta.
Radionicu pripreme zdravih kolača je omogućio Encian, a u pripremi kolača koristile su se namirnice iz njihove linije Superfoods koje su dobre za zdravlje i podizanje energije tijekom dana.