Francuska salata nastala je u Rusiji 1860. godine. Izmislio ju je ruski kuhar belgijskih korijena Lucien Olivier kao posvetu dekadentnoj i raskošnoj francuskoj gastronomiji. Negova verzija je sadržavala kapare, teleći jezik, kavijar i zelenu salatu.
Francuska salata uvijek je zvijezda blagdanskog stola i svi ju vole. Donosimo ti recept za francusku salatu od čak 15 porcija i s domaćom majonezom.
Jednostavna domaća majoneza
Za početak trebaš napraviti domaću majonezu za koju su ti potrebni:
- jaje
- 1,5 dcl maslinovog ulja
- sol
- papar
- senf
- curry u prahu
- chilli u prahu
- češnjak, ako želiš
Priprema
Izvadi jaje iz hladnjaka da bude na sobnoj temperaturi. Jaje mora biti svježe, a bilo bi dobro da je iz domaćeg uzgoja. Isto vrijedi i za maslinovo ulje pa probaj nabaviti što kvalitetnije. Jaje razbij u visoku posudu od štapnog miksera i dodaj ulje i začine po želji. Zatim sve izmiksaj štapnim mikserom na najjačoj brzini dok smjesa ne postane gusta za što će ti trebati oko jedne minute. Ako je smjesa pregusta, možeš ju razrijediti s malo limunovog soka. Ovu domaću majonezu možeš čuvati u hladnjaku do tri dana.
Francuska salata
Sastojci:
- 500 grama krumpira
- 300 grama kiselih krastavaca
- 250 grama graška
- 200 grama mrkve
- 4 jaja
- 300 grama domaće majoneze
- čašica grčkog jogurta
- sol
- papar
- limunov sok
Za još recepata posjeti Sanjinu stranicu Koji biiiip kuhamo
Priprema
Stavi kuhati krumpire i iznad njih na pari kuhaj grašak i mrkvu. Zadnjih 10 minuta dok se krumpir kuha dodaj i jaja. Sastojci neka se dobro ohlade i sve, osim graška, izreži na kockice. O tebi ovisi na koju ćeš ih veličinu izrezati, ali kiseli krastavci neka budu jednako narezani na kockice. Sve povrće i jaja pomiješaj s domaćom majonezom, grčkim jogurtom i začinima. Francuska salata spremna je za posluživanje nakon što se ohladi par sati u hladnjaku.