Dragana Popović iz Zagreba poslala nam je svoj recept za rižoto od vrganja i pršuta kojeg je stručni žiri portala Zdrava Krava i Gastro.hr proglasio receptom tjedna, čime je ona ušla u izbor za kuharicu zime
Isprobaj recept za rižoto od vrganja i pršuta, pripremi svoj vlastiti zdravi zimski obrok, uključi se u akciju "Kuhaj u ritmu zime!" i osvoji vrijedne nagrade.
Prvi kulinarski koraci s kolačima
Dragana ima 33 godine, po zanimanju je inženjer matematike, a zaposlena je u Vipnetu. Privatno je majka dvoje djece, curice od dvije godine i sina starog mjesec i pol. Dragana kaže kako ljubav prema kuhanju ima oduvijek, jer je i njena mama svaki dan kuhala topli obrok, a vikendom pripremala kolače.
'Ja sam počela s kolačima, njih sam oduvijek voljela raditi iako bih rijetko kada ponavljala kolače. Više me privlačilo isprobati neki novi desert, a slana jela sam ostavljala mami i sestri', priča Dragana koja se za slana jela "specijalizirala" kada je počela živjeti sama, a kasnije s dečkom.
'Naravno, počela sam se više interesirati za same namirnice, načine kuhanja i utjecaj namirnica na zdravlje. Tako sam došla do makrobiotike. Ne mogu reći da nam je kuhinja makrobiotička, ali su nam barem dva obroka u danu takva', objašnjava kuharica tjedna.
Makrobiotika je postala dio mog života
Preko makrobiotičkih principa Draganina obitelj se počela hraniti u skladu s godišnjim dobima.
'Jedne od najdražih namirnica postale su mi žitarice. Posebno su mi drage zbog puno načina pripreme i iskoristivosti. Žitarice su namirnice koje nikad ne bacamo', govori Dragana.
'U zadnje vrijeme pratim naše blogerice koje pišu o hrani i kuhanju i moram priznati da me oduševljavaju i inspiriraju da svaki dan osmislim nešto novo. Uz to, jako volim slušati i čitati Veljka Barbierija. Njegovi recepti su domaći, tradicionalni i u svakom živi neka priča', objašnjava svoj izbor recepata Dragana.
Kako je osmislila rižoto od vrganja i pršuta? S obzirom da njeni roditelji svake godine naberu puno vrganja, ovu namirnicu Dragana ima u hladnjaku, a pršut je ostao iza nedavnih zabava.
'Trebalo ga je potrošiti da se ne posuši, a kombinacija začina koje sam koristila - umeboshi i mirin, daju poseban okus ovom jelu. I oni su zaslužni za drugačiji okus koji ovaj rižoto ima u odnosu na ostale', zaključuje.
Darovi za kuharice
Kao kuharica tjedna dragana je od sponzora projekta Delimano dobila tavu za palačinke, a sponzor Kvasac d.o.o. daruje joj kuharicu "Od kruha do kolača". Draganu očekuje i jednodnevni tečaj sa temom po izboru kod akademika kulinarstva Branka Ognjenovića, dok kuharica sezone dobiva petodnevni tečaj kuhanja u školi Branka Ognjenovića.
Tvrtka Pretti, generalni zastupnik Natur Compagnie za hrvatsko tržište Dragani daruje poklon pakete Natur Compagnie vrhunskih proizvoda s ekološkim certifikatom koji se sastoji od kocke za juhu od povrća, instant juhe od krumpira i poriluka, instat juhe od gljiva, instat juhe od povrća, rižinog burgera Thai rižin burger India, wok rezanaca Asia krem juhe sa šampinjonima, krem juhe sa začinskim biljem i Natur Compagnie šalicu.