Hrana 04. ožujka 2015.

Domaći gluten free hamburgeri

Ham-Uspr
1/3
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ovaj sam tjedan naišla na jedan video o hamburgerima i odlučila napraviti svoju vegetarijansku varijantu bez glutena. Peciva su domaća i bez glutena i veoma su zasitna. Ovaj recept je mediteranska varijanta američkih hamburgera s ružmarinom i prosom te se nadam se da će ti se svidjeti

Sastojci za 2 peciva:

  • 2 šalice bez glutenskog brašna
  • 1 žlica šećera
  • 2 žličice suhog kvasca
  • 1 žličica soli
  • 1/4 šalice maslinova ulja
  • 2 jaja
  • voda po potrebi

Priprema: Posebno pomiješaj suhe i posebno mokre sastojke. Umijesi ih zajedno u jednu smjesu i dodaj vode po potrebi kako bi dobila glatku i mekanu teksturu. Tijesto ostavi odležati najmanje 4 sata, a najbolje bi bilo jedan dan. Nakon što se tijesto diglo oblikuj kugle tijesta i stavi ih na papir za pečenje. Peci 30 minuta na 180 stupnjeva. Po želji premaži žutanjkom i pospi lanenim odnosno sezamovim sjemenkama.

Sastojci za popečke od prosa:

  • 3 šalice kuhanog prosa
  • 2 režnja češnjaka
  • 1 bijeli luk
  • 1 crvena paprika
  • sol, papar
  • maslinovo ulje
  • suncokretovo ulje ( po potrebi)

Priprema: Na maslinovu ulju poprži nasjeckani češnjak, bijeli luk i crvenu papriku i pomiješaj sa kuhanim prosom koji prethodno nisi solila. Slanoću doziraj tek na kraju, kada su svi sastojci pomiješani. Popečke začini solju i paprom, oblikuj plosnate kružiće debljine 1 do 2 cm te ih uvaljaj u brašno bez glutena. Prži ih na maslinovu ulje dok ne dobe lagano smeđu boju. Umjesto prženja, popečke možeš i peći u pećnici jedno 15 minuta, ali onda nećeš dobiti jednaku hrskavost.

Sastojci za namaz od graha s ružmarinom:

  • 2 šalice kuhanog graha
  • 1 žličica senfa
  • 2 žličice svježeg ružmarina
  • 1 žličica soli
  • 4 žličice bučinog ulja
  • pola režnja češnjaka

Priprema: Sve sastojke ubaci u blender i dobro ih izmiksaj dok ne dobiješ kremu. Možeš koristiti i ručni mikser.

Sastojci za preljev:

  • 1/2 šalice kiselog vrhnja
  • 2 ukiseljena krastavca

Priprema: Krastavce nasjeckaj na sitne kockice i pomiješaj ih s vrhnjem.

Slaganje: Pri slaganju koristi svježe povrće kao što su salata, matovilac, mini rajčice, kiseli krastavci.

Potraži još recepata Kristine Grofelnik.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.