Anita Grofelnik nam je poslala recept za desert od batata i cimeta kojeg je redakcija Zdrave Krave odabrala za novi recept tjedna. Ako i ti želiš sudjelovati u natječaju ''Kuhaj u ritmu jeseni'', pošalji nam svoj omiljeni, zdrav recept s jesenskim namirnicama i otkrij svoju zdravu jesensku tajnu
Obrazac za prijavu u akciji "Kuhaj u ritmu jeseni" potraži ovdje.
Sastojci:
Biskvit
- 2 šalice brašna tipa 850
- jedna i pol šalica bademova/zobena mlijeka
- pola šalice ulja
- pola šalice agavina sirupa
- 1 žlica stevije
- jedna trećina šalice pirea od batata
- 2 žličice praška za pecivo bez aluminija
Karamelizirane bučine sjemenke
- jedna i pol šalica bučinih sjemenki
- 2 žlice meda
- 1 žličica cimeta
- 1 žličica vanilije
Krema od batata
- jedna i pol šalica pirea od batata
- jedna i pol žlica meda
- 100 ml vode
- 1 žlica Agar-Agar alge (ako je nemaš koristi želatinu)
- 1 žličica cimeta
- 1 žličica maslaca od badema/lješnjaka/kikirikija
Priprema:
Biskvit
Mokre sastojke dodaj u suhe miješajući tako da ne nastanu grudice!
- Pomiješaj posebno suhe i posebno mokre sastojke.
- Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Kalup premaži uljem te u njega ulij smjesu!
- Peci 20 min dok se kolač ne odvaja od ruba.
- Kada biskvit izvadiš prelij ga rumom ili mlijekom!
Karamelizirane bučine sjemenke
- Zagrij tavicu bez ulja i tostiraj sjemenke dok ne poprime malo smećkastu boju i dok ne puste miris!
- Dodaj 2 žlice meda i miješaj dok malo ne posmeđi!
- Dodaj cimet i vaniliju i stavi na papir za pečenje i kada se ohladi, smjesu razmrvi!
- Rasporedi smjesu po biskvitu!
Krema od batata
- U vodi skuhaj Agar alge miješajući dok se ne rastopi.
- Ulij tu smjesu u blender zajedno s pireom od batata, vanilijom, medom i maslacom od kikirikija.
- Dobro promiješaj!
- Smjesu rasporedi po sjemenkama i ostavi jedan sat u hladnjaku dok se krema ne stegne!
Moja zdrava jesenska tajna je...
Anitina zdrava jesenska tajna su sezonske namirnice. ''Sezonske namirnice su ključ zdravlja i dugovječnosti. Njihove prave kombinacije obećavaju i okusnu ekstazu!''- kaže Anita.