Hrana 02. siječnja 2012.

Danica se natječe za kuharicu zime

Danica_450X300
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Danica Bebek Radalj iz Makarske poslala nam je svoj recept za zimsku tortu od maka kojeg je stručni žiri portala Zdrava Krava i Gastro.hr proglasio receptom tjedna, čime je ona ušla u izbor za kuharicu zime

Isprobaj recept za zimsku tortu od maka ili pripremi svoj vlastiti zdravi zimski obrok, uključi se u akciju "Kuhaj u ritmu zime!" i osvoji vrijedne nagrade.

Kuham kreativno i raznoliko!

Danica ima 46 godina, radi kao osobni asistent osobi u kolicima te na zemlji koju posjeduje uzgaja veću količinu mladog krumpira koji plasira na tržište, dok dio voća i povrća ostavlja za osobne potrebe. Po prirodi je Danica znatiželjna i kreativna, a te joj osobine dobro dođu u kuhinji.

'Dalmatinci, a tu se ubraja i moj muž, nisu baš skloni raznolikoj gastronomiji. Uglavnom se drže svojih tradicionalnih jela i nisu spremni probati nešto novo.

No ja sam veliki gurman i teško mi je ograničiti se na desetak jela. Zato sebi često skuham poseban ručak ili prilog, a ljeti u goste dolaze prijatelji i rodbina pa imam priliku kuhati raznoliko', govori Danica i dodaje kako voli biti korak ispred po pitanju kuhanja, recepata i ugođaja u domu.

'Pogledam zanimljive kulinarske emisije jer se uvijek može naučiti nešto novo i primjeniti u nekoj svojoj kulinarskoj priči. Manje je više, čak i u kulinarstvu, pa recept gdje ide primjerice dvadesetak sastojaka i isto toliko začina odmah odbacim. Najbolja jela su sasvim jednostavna', priča Danica.

Češnjak i đumbir su najbolji začini

S obzirom da, jedina u svojoj obitelji, obožava juhe, postala je pravi "izumitelj" - spaja nespojivo i sama se iznenadi vrhunskim okusom. Danica koristi cvjetaču ili korabu kao zdravi "zgušnjivač" umjesto krumpira ili brašna, a namirnice "slabijeg" okusa začini češnjakom ili đumbirom.

S obzirom da voli hranu pripremati na prirodan način i od svježih namirnica, Danica kaže kako joj je većina gotovih proizvoda u trgovinama potpuno nepoznata.

'Kod konzumacije kao i pripreme slastica sam vrlo selektivna. Primjerice, radije pojedem nekoliko badema, oraha ili grožđica, nego većinu kolača u kojima se oni nalaze. Čokoladne kolače također ne preferiram za razliku od dobre čokolade, pa se zna dogoditi da kupljene namirnice za neki kolač pojedem i prije pripreme', kaže Danica. 

Slatko na prirodan način

'Obojene torte prepune šećera, margarina i umjetnog šlaga ne pečem i ne jedem. Meni je sasvim dovoljan mramorni kolač, a najradije pečem savijače sa raznim vrstama voća, začinim medom ili mljevenim suhim smokvama. 

Volim jabuke u kolaču, jabuke i mak, jabuke i cimet, a često sameljem lan ili zob kao zamjenu za brašno', opisuje Danica svoje kulinarske navike i zaključuje: 'Ne znam uživam li više u eksperimentiranju ili kušanju raznih delicija.

Unatoč znatnom višku kilograma, moja krvna slika je fenomenalna na veliko čuđenje mog liječnika. Ja vjerujem da je za to zaslužan izbor hrane.'

Darovi za kuharice

Kao kuharica tjedna Danica je od sponzora projekta Delimano dobila tavu za palačinke, a sponzor Kvasac d.o.o. daruje joj kuharicu "Od kruha do kolača". Danicu očekuje i jednodnevni tečaj sa temom po izboru kod akademika kulinarstva Branka Ognjenovića, dok kuharica sezone dobiva petodnevni tečaj kuhanja u školi Branka Ognjenovića.

Tvrtka Pretti, generalni zastupnik Natur Compagnie za hrvatsko tržište Danici daruje poklon pakete Natur Compagnie vrhunskih proizvoda s ekološkim certifikatom koji se sastoji od kocke za juhu od povrća, instant juhe od krumpira i poriluka, instat juhe od gljiva, instat juhe od povrća, rižinog burgera Thai rižin burger India, wok rezanaca Asia krem juhe sa šampinjonima, krem juhe sa začinskim biljem i Natur Compagnie šalicu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.