Hrana Analizirali smo 26. rujna 2016.

Crvena, žuta ili zelena - paprika je pravi izvor molekule mladosti

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kako nam otkriva bečki profesor Hademar Bankhofer paprika je bogata vitaminom C, A i E te provitaminom betakarotenom koji su nam potrebni za izgradnju imuniteta. Osim toga, ona štiti naše stanice od izazivača bolesti i štetnih tvari iz prirode i tako nam pomaže da dugo ostanemo mladi.

Znanstveni tim s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Harvard uspio je dokazati učinkovitost kapsaicina, sadržanog u crvenoj začinskoj paprici, u anesteziji i prema rezultatima studije objavljene u časopisu Nature dokazali da djeluje kao blagi anestetik.

Paprika je bogata i cinkom, elementom u tragovima, koji jača prirodne obrambene snage, vezivno tkivo, daje dobro raspoloženje i potiče proizvodnju hormona. Kod mladih je uočeno i ono što je najzanimljivije, da paprika pojačava želju za flertovanjem. 

Kapsaicin je odgovoran za dobro raspoloženje

Prilikom konzumacije kapsaicin izaziva vrlo jak efekt žarenja jezika i ždrijela, odnosno odgovoran je za razinu ljutoće paprike. Smatra se da kapsaicin utječe na oslobađanje endogenih opijata u mozgu i na taj način dovodi do poboljšanja raspoloženja kod ljudi koji jedu ljute paprike ili jela s istom.

Glavna supstanca kapsaicin razrjeđuje krv i pomaže u sprečavanju prijevremene arterioskleroze. Osim toga kapsaicin suzbija smetnje u prokrvljenosti i malo ublažava napade migrene. Boje u paprici, karoteni, su dragocjene za osjetilo vida, a sok od paprike s druge strane jača koncentraciju.

Pročitaj recept za zapečene paprike punjene grahom!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.