Sočni čokoladni cheesecake kolač savršeni je desert za hladnije dane.
Posebnost ovom čokoladnom cheesecake kolaču daje chai mješavina začina koja sadrži đumbir, cimet, piment, muškatni oraščić, kardamom i klinčić.
Sastojci:
Za koru:
- 9 graham krekera
- 5 žlica ohlađenog maslaca
- 2 žlice kakaa u prahu
Za punjenje:
- 226 grama krem sira
- 1/2 šalice grčkog jogurta
- 1/4 šalice javorovog sirupa
- 1 bjelanjak
- 1 žličica ekstrakta vanilije
Za dekoraciju:
- 1/4 šalice komadića čokolade
- 1 žličica kokosovog ulja
- 1 žličica chai mješavine začina (sadrži 1/4 žličice mljevenog đumbira, 1/4 žličice cimeta, 1/8 žličice mljevenog pimenta, 1/8 žličice mljevenog kardamoma, 1/8 žličice mljevenog muškatnog oraščića, 1/8 žličice mljevenog klinčića)
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva. Kalup od 20x20 cm obložite papirom za pečenje.
- Stavite graham krekere, maslac i kakao prah u multipraktik. Sve zajedno miješajte dok se smjesa ne pretvori u mrvice, oko tri do četiri minute.
- Premjestite smjesu graham krekera u kalup. Prstima ga čvrsto pritisnite u ravnomjeran sloj.
- Koru pecite sedam minuta. Izvadite iz pećnice i ostavite sa strane.
- Dok se kora peče, u očišćeni multipraktik dodajte krem sir, grčki jogurt i javorov sirup. Miješajte dok krema ne postane glatka, a zatim dodajte bjelanjak i ekstrakt vanilije. Sve još jednom zajedno pomiješajte kako bi krema bila glatka.
- Izvadite 1/2 šalice kreme i ostavite je sa strane.
- Preostalu kremu izlijte na koru i ravnomjerno ju rasporedite.
- Stavite komadiće čokolade i kokosovo ulje u zdjelu prikladnu za mikrovalnu pećnicu. Zagrijavajte ih u intervalima od 10 sekundi, miješajući između svakog, dok se komadići čokolade ne otope.
- Kremu koju ste sačuvali, komadiće otopljene čokolade i chai mješavinu začina stavite u multipraktik. Miješajte dok se sve ne sjedini i postane glatko. Dobivenu kremu prelijete preko ostatka kolača i napravite vodoravne i okomite crte koje ćete lagano pomiješati kako biste dobili takozvani "swirl" ili vrtlog.
- Pecite kolač 25 do 30 minuta.
- Izvadite ga iz pećnice i ostavite da se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi. Kad se ohladi, prebacite u hladnjak i neka se hladi najmanje dva sata. Čuvajte sve ostatke kolača u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku do 5 dana. Ili kolač narežite na ploške, svaku zamotajte u plastičnu foliju i držite u zamrzivaču do tri mjeseca.