Ove godine je u vrtu rodilo jako puno bundeve različitih sorti. Kombinacija u jelovniku je bezbroj, uz razno razne juhe, variva, rižota, njoke, bučnice i muffine, koristim svaki slobodan trenutak da složim neku kombinaciju koja će rezultirati interesantnom i neobičnom slasticom. U nastavku donosim jedan zanimljiv recept za aromatičnu tortu od čokolade i bundeve s kremom od mascarponea, govori Iva Tomić Smojver blogerica s portala Gastro.hr
Sastojci za biskvit od čokolade ( za tortu promjera 20 cm )
- 3 žlice skuhane kave
- 60 ml mlijeka
- 115 g maslaca
- 40 g kakaa u prahu
- 120 g brašna
- 80 g šećera
- 3⁄4 žličice sode
- prstohvat soli
- 1 jaje
- 1⁄2 žlice arome vanilije
- 125 ml slatkog vrhnja
Potrebni sastojci za aromatični biskvit od bundeve ( za tortu promjera 20 cm )
- 125 g brašna
- 2/3 žličice praška za pecivo
- 1⁄4 žličice sode
- 1⁄2 žličice soli
- 1 žličica cimeta + 1⁄4 žličice đumbira + 1⁄4 žličice klinčića
- 60 ml ulja
- 60 g šećera
- 2 jaja
- 260 g pirea od bundeve
Sastojci za kremu
- 500 g mascarponea
- 2 žlice meda
- 1 žličica cimeta
- 150 ml slatkog vrhnja
- 100 g pirea od bundeve
Priprema
Zagrij pećnicu na 180°C. Prvo pripremi biskvite od čokolade i bundeve. U lončiću rastopi maslac, pa dodajte kavu i mlijeko. Miješaj do laganog vrenja, zatim dodaj kakao u prahu i izmiksaj smjesu kako bi izbjegla grudice od kakaa. Pustite sa strane da se ohladi. Pomiješaj brašno, šećer, sodu i sol u drugoj posudi. U trećoj posudi izmiksaj jaja, vaniliju i slatko vrhnje. Dodaj smjesu kakaa smjesi od jaja i slatkoga vrhnja i dobro izmiksaj. Na kraju umiješaj brašno i miksaj na najmanjoj brzini dok se sve ne poveže. Izlij smjesu u kalup i peci 30 min na 180°C. Kada se ohladi, biskvit prereži na dva dijela.
Za aromatičan biskvit od bundeve izmiksajte brašno, prašak za pecivo, sodu, sol i začine.
Dodaj ulje, šećer i jaja, pa dobro miksaj dok se sastojci ne povežu. Na kraju žlicom umiješaj pire od bundeve i miksajte na najmanjoj brzini minutu, dvije. Izlijte smjesu u kalup i peci 35 min na 180°C. Pusti da se ohladi, pa prereži na dva dijela. Za kremu, pri laganoj brzini izmiksaj mascarpone sa dvije žlice meda. Dodaj još cimet i pire od bundeve, pa promiješaj. Svaki biskvit prereži na polovicu tako da imaš dvije polovice od čokolade i dvije polovice od bundeve. Složi tortu tako da se redom izmjenjuju čokoladni i biskvit od bundeve. Svaki biskvit premažite kremom. Tortu cijelu premaži ostatkom kreme i ukrasi po želji.
Još ukusnih recepata potraži na portalu Gastro.hr