U zimskim mjesecima, agrumi su omiljen sastojak u slasticama pa mi se kombinacija tijesta s kakaom i nadjeva s narančom čini najsavršenijim odabirom za pitu, kaže Anastazija Makjanić, autorica recepta za čokoladnu pitu s narančom
Sastojci za tijesto:
- 130 g brašna
- 60 g šećera
- 2 žlice kakaa
- 90 g maslaca
- 1 jaje
Sastojci za nadjev:
- 2.5 dcl slatkog vrhnja
- 3 žumanjka
- 2 žlice šećera
- 1 vanilin šećer
- 200 g tamne čokolade (koristila sam 70% kakaa)
- 1 žlica maslaca
- 2 žlice naribane narančine kore i 1 žlica soka od naranče
Priprema:
- Za tijesto prosij brašno i kakao. Dodaj maslac narezan na komadiće, šećer i jaje. Umijesi glatko tijesto.
- Ako bude potrebno, dodaj i malo hladne vode. Dobiveno tijesto zamotaj u foliju i stavi u hladnjak na nekoliko sati ili preko noći.
- Pećnicu zagrij na 180º, a kalup za pite namasti i pobrašni. Tijesto razvaljaj i obloži u pripremljen kalup. Izbockaj ga vilicom i peci 15ak minuta.
- Za kremu stavi slatko vrhnje kuhati dok ne provrije, a zatim ugasi vatru i stavi poklopac.
- Žumanjke i šećer miksaj dok smjesa ne posvijetli. Ponovno upali vatru ispod posude s vrhnjem te dodajite jednu po jednu žlicu vrhnja u smjesu jaja i šećera. Radi polako da ti se jaja ne bi skuhala i kuhaj 3 minute na laganoj vatri.
- Makni kremu s vatre i dodaj sitno nasjeckanu čokoladu i aromu i koricu naranče. Dobro promiješaj da se sve sjedini i ostavi da se hladi na sobnoj temperaturi. Smjesu izlij u ohlađeno tijesto koje si prethodno ispekla i pospi s komadićima čokolade (može i malo naribane korice naranče). Stavi u hladnjak na nekoliko sati i uživaj.
Anastaziju možeš pratiti na blogu Stazi Sweets i na Facebooku.
Još recepata potraži na portalu Gastro.hr