Hrana 19. veljače 2016.

Neodoljiva čokoladna pita s narančom

Cokolada_6
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U zimskim mjesecima, agrumi su omiljen sastojak u slasticama pa mi se kombinacija tijesta s kakaom i nadjeva s narančom čini najsavršenijim odabirom za pitu, kaže Anastazija Makjanić, autorica recepta za čokoladnu pitu s narančom

Sastojci za tijesto:

  • 130 g brašna
  • 60 g šećera
  • 2 žlice kakaa
  • 90 g maslaca
  • 1 jaje

Sastojci za nadjev:

  • 2.5 dcl slatkog vrhnja
  • 3 žumanjka
  • 2 žlice šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 200 g tamne čokolade (koristila sam 70% kakaa)
  • 1 žlica maslaca
  • 2 žlice naribane narančine kore i 1 žlica soka od naranče

Priprema:

  • Za tijesto prosij brašno i kakao. Dodaj maslac narezan na komadiće, šećer i jaje. Umijesi glatko tijesto.
  • Ako bude potrebno, dodaj i malo hladne vode. Dobiveno tijesto zamotaj u foliju i stavi u hladnjak na nekoliko sati ili preko noći.
  • Pećnicu zagrij na 180º, a kalup za pite namasti i pobrašni. Tijesto razvaljaj i obloži u pripremljen kalup. Izbockaj ga vilicom i peci 15ak minuta.
  • Za kremu stavi slatko vrhnje kuhati dok ne provrije, a zatim ugasi vatru i stavi poklopac.
  • Žumanjke i šećer miksaj dok smjesa ne posvijetli. Ponovno upali vatru ispod posude s vrhnjem te dodajite jednu po jednu žlicu vrhnja u smjesu jaja i šećera. Radi polako da ti se jaja ne bi skuhala i kuhaj 3 minute na laganoj vatri.
  • Makni kremu s vatre i dodaj sitno nasjeckanu čokoladu i aromu i koricu naranče. Dobro promiješaj da se sve sjedini i ostavi da se hladi na sobnoj temperaturi. Smjesu izlij u ohlađeno tijesto koje si prethodno ispekla i pospi s komadićima čokolade (može i malo naribane korice naranče). Stavi u hladnjak na nekoliko sati i uživaj.

Anastaziju možeš pratiti na blogu Stazi Sweets i na Facebooku.

Još recepata potraži na portalu Gastro.hr

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.