Hrana 31. listopada 2013.

Čitatelji i žiri odabrali Najmajonezu!

Svi-Uspr
1/10
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Naša stručna komisija degustirala je i odabrala najmajonezu među tri majoneze koje su prema glasovima čitatelja portala ušle u uži krug. Nakon degustacije je zbrajanjem glasova čitatelja i glasova stručnog žirija Najmajonezom koju preporučuje Zdrava Krava odabrana Alnatura delikatesna majoneza s jajima

Degustacija se održala u kulinarskom studiju "Majstor kuhar"kod chefa Branka Ognjenovića u Savskoj 116.

Redakcija Zdrave Krave nominirala je ukupno pet majoneza. Tri majoneze koje su dobile najveći broj glasova čitatelja degustirao je stručni žiri te tako donio konačnu odluku i proglasio najmajonezu.

Tri majoneze s najvećim brojem glasova čitatelja su:

 1. Zvijezda lagana majoneza - 3 boda
 2. Thomy lagana majoneza - 2 boda
 3. Alnatura delikatesna majoneza s jajima - 1 bod

Pogledaj kako su glasali čitatelji portala.

Članovi stručne komisije koji su degustirali i ocijenili majoneze:

 • Doc. dr. sc. Darija Vranešić Bender, direktorica Vitaminoteke
 • Dr. med. spec. internist - kardiolog iz Poliklinike Aviva Maja Antončić-Svetina, 
 • Akademik kulinarstva Branko Ognjenović
 • Art direktorica reklamne agencije Bruketa&Žinić Tanja Pružek Šimpović 
 • Gastro blogerica i kolumnistica Zdrave Krave Kristina Grofelnik

Nakon što su degustirali tri majoneze, ocijenili njihov okus, miris, aromu, nutritivne i zdravstvene vrijednosti, emotivni doživljaj te vizualni dojam ambalaže, članovi stručne komisije predali su redakciji Zdrave Krave svoje obrasce za ocjenjivanje. Zbrajanjem njihovih bodova te bodova čitatelja donesena je odluka o pobjedničkoj majonezi, a to je Alnatura delikatesna majoneza s jajima.

Ukupni bodovi:

 1. Alnatura delikatesna majoneza s jajima - 1 bod čitatelja + 38 bodova žirija = 39 bodova
 2. Zvijezda lagana majoneza - 3 boda čitatelja + 33,5 bodova žirija = 36,5 bodova
 3. Thomy lagana majoneza - 2 boda čitatelja + 28,5 bodova žirija = 30,5 bodova

Izjave stručnog žirija

''Jedna od degustiranih majoneza okusom me vratila u djetinjstvo. Svi u sebi nosimo zapise okusa iz djetinjstva i naviknuti smo na njih pa su nam slični okusi i najukusniji. Light majoneze nisu moj favorit jer nemaju tu konzistenciju i jakost okusa kao punomasne majoneze'', rekao je akademik kulinarstva chef Branko Ognjenović.

Maja Antončić-Svetina, dr. med. spec. internist kardiolog iz Poliklinike Aviva napomenula je kako bi ljudi prije kupnje trebali više pozornosti obratiti na sastojke proizvoda. ''Skeptična sam prema light majonezama jer mislim da proizvođači majoneza manjak masnoća nadomještaju konzervansom'', rekla je doktorica.

''Najbolji dizajn ambalaže ima Alnaturina majoneza jer vizualno izgleda najprivlačnije, dok bi ostale majoneze trebalo redizajnirati. Alnaturina ambalaža izgleda prirodno i svojim izgledom privlači kupca'', rekla je Tanja Pružek Šimpović, art direktorica reklamne agencije Bruketa&Žinić.

''Važno je gledati udio masnoća u majonezi''

Doc. dr.sc. Darija Vranešić Bender, nutricionistica i direktorica Vitaminoteke rekla je kako kod odabira majoneza iz visokomasne skupine treba gledati udio masnoća. ''Količina masnoća jedina je razlika između light i komercijalnih majoneza. Također treba gledati sadrži li majoneza vitamin E i kolika je njezina energetska vrijednost. Nekima je važno da majoneza ima smanjeni udio masti dok drugi preferiraju majoneze napravljene od sastojaka iz organskog uzgoja'', objasnila je nutricionistica.

Koliko masnoća sadrže majoneze nove generacije doznaj ovdje.

Naša gastro blogerica i kolumnistica Kristina Grofelnik kaže kako joj se svidio način odabira najproizvoda jer se pažnja pridaje svim njegovim karakteristikama, od izgleda do okusa. ''Iako rijetko koristim majonezu u pripremi jela, kada je koristim uvijek biram onu koja sadrži sastojke iz organskog uzgoja'', rekla je Kristina.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.