Hrana 18. studenoga 2015.

Recepti bez glutena za bolji imunitet

Radi-Uspr
1/5
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Da hrana bez glutena može biti itekako ukusna pokazali su nam World MasterChef Branko Ognjenović i poznati nutricionist Nenad Bratković na našoj radionici 'Bezglutenska prehrana za bolji imunitet' na Hrvatskom festivalu hrane i vina. Donosimo ti recept za ukusne bruschette s cherry rajčicama i inćunima

Tražilo se mjesto više

Radionica kuhanja bila je otvorena za sve posjetitelje Festivala, a mi smo podijelili i 10 puta po dvije ulaznice našim čitateljima koji su se odazvali u velikom broju pa se tražilo mjesto više

Chef Branko Ognjenović sa svojim timom pripremio je bezglutenske specijalitete, a nutricionist Nenad Bratković dao je korisne savjete za osobe osjetljive na gluten: 'Gluten, kao protein nije esencijalan u prehrani, no daje mnoga organoleptička svojstva hrani: od hrskavosti do konzistencije hrane, a s nutritivne strane doprinosi određenom ukupnom proteinskom prehrambenom unosu. Priprema bezglutenskih obroka ima svoje zakonitosti, kako bi obrok bio ukusan, a naročito je velik izazov napraviti uobičajene recepte, poput kruha bez glutena. Pri pripremi obroka u prehrani bez glutena, važno je voditi računa o nutritivnoj punovrijednosti (hranjivosti) obroka, kako u njemu ne bi dominirali samo ugljikohidrati, već sve hranjive tvari, i kako bi obrok bio primamljiv i ukusan svima, od djece do najstarijih', rekao je magistar nutricionizma Nenad Bratković.

Chef Branko Ognjenović i nutricionist Nenad Bratković često organiziraju bezglutenske radionice, a više informacija doznaj ovdje.

Bezglutenske sastojke za radionicu omogućio je Schär.

Recept Branka Ognjenovića

Bruschetta s cherry rajčicama i inćunima

  • Schär mini baguetta 
  • 400 g cherry rajčica
  • 50 g kapara
  • 100 g slanih inćuna 
  • 100 ml maslinova ulja 
  • 1 vezica bosiljka

Priprema:

  1. Pecivo nareži na ploške te prepeci na tavi sa obje strane i posloži na pleh za pečenje. 
  2. Cherry rajčice nareži na četvrtine te začini s maslinovim uljem, paprom, krupnije sjeckanim inćunima i kaparima. 
  3. Začinjene rajčice rasporedi po prepečenom kruhu te peci u zagrijanoj pećnici na 200° Celzijevih nekoliko minuta da se rajčice zagriju. 
  4. U blenderu samelji listiće bosiljka uz dodatak maslinova ulja da dobiješ kompaktnu pastu
  5. Pečene bruschette posloži na tanjur te na rajčicu stavi malo paste od bosiljka i posluži.

Dobar tek!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.