Hrana 06. lipnja 2012.

Bebivita - saveznik u dječjoj prehrani

Oglas_Miz_2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Jedan od temelja piramide zdrave prehrane za djecu jesu žitarice. Od davnina su bile prva nemliječna hrana koja se davala dojenčadi kao početak dohrane (primjerice rižine i kukuruzne pahuljice)

Žitarice se rano uvode u dohranu dojenčeta, no izbor mora biti usmjeren na one koje ne sadrže bjelančevinu gluten, kao što su riža ili kukuruz. Naravno, podrazumijeva se unos cjelovitog zrna, a ne oljuštenog jer se pretjeranom obradom gube njegova mnoga hranjiva svojstva.

Što sadrže žitarice?

  • Konzumiranjem žitarica dijete dobiva ugljikohidrate, visokovrijedne bjelančevine, vitamine B skupine, te vlakna i mineralne soli.
  • Kompleksni ugljikohidrati, kao što je škrob iz žitarica, razgrađuju se polako u organizmu djeteta i daju mu energiju kroz nekoliko sati.
  • Bogat su izvor vitamina skupine B. Ova skupina vitamina ima veliko značenje za organizam i funkciju stanice jer ulazi u sastav niza enzima koji sudjeluju u važnim energetskim procesima. Rast i razvoj dječjeg organizma kao i odvijanje svih vitalnih procesa u tijelu nezamislivi su bez njih, posebno regulacija živčanog sustava, te jačanje imuniteta.
  • Ono zbog čega žitarice najviše preporučujemo svakako je bogat sadržaj biljnih vlakana koja potiču probavu djeteta, te sadržaj mineralnih soli, neophodnih za rast i razvoj kostiju i zubi te održanje ravnoteže vode i soli u organizmu.

Koje žitarice uvesti prve u dohranu dojenčadi?

Pravilo je da prve žitne kašice pri uvođenju dohrane sadrže samo kukuruz i rižu. Na temelju novih spoznaja o celijakiji (nepodnošljivost na bjelančevinu gluten koja je sadržana u mnogim žitaricama), oprezno se uvode druge žitarice u prehranu dojenčeta: pšenični griz, zobene pahuljice. Obično se uvode iza šestog mjeseca uz promatranje reakcija djeteta. Obroci u tako ranoj dobi obično kao bazu imaju mlijeko ili voće, a žitarice su zastupljene u manjim količinama.

Ako si izvan doma, a tvojoj bebi je vrijeme za obrok, možeš joj dati zdrave i ukusne Bebivita kašice s integralnim žitaricama i voćem! Pune su vrijednih sastojaka i energije, a porijeklo sirovina je strogo kontrolirano.

Primjena gotovog obroka

Jednostavna primjena bebivita žitarica bez prethodne pripreme:

  • Gotov obrok bogat prijelaznim mlijekom i cjelovitim žitaricama, idealan kao zdrav, ukusan i zasitan doručak ili večera.
  • Prije upotrebe protresi, svakako serviraj u šalici ili edukativnoj čašici, hladan ili lagano zagrijan. Obrok ne kuhaj niti ponovno podgrijavaj.
  • Tvoje će dijete u samo 200 ml dobiti vrijedan obrok, prepun vitamina, minerala i hranjivih tvari potrebnih za njegov rast i razvoj.
  • Zbog ugodnog okusa (keks ili vanilija) ovaj obrok posebno se preporučuje dojenčadi i maloj djeci koja teže prihvaćaju obično mlijeko.
  • Praktično pakiranje u tetrapaku, idealno je kad si sa svojim mališanom na putu ili u šetnji.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.