Hrana 16. siječnja 2011.

7 zlatnih pravila za čišćenje organizma

Zlatko
1/2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Naš vodeći makrobiotički savjetnik Zlatko Pejić daje ti savjete kako se ''oporaviti'' nakon blagdanskih stolova punih hrane te kako s novom godinom krenuti u zdraviji način života. Pravi poticaj i sva potrebna znanja za to dobit ćeš na seminaru Makrovikend

Postblagdanski sindrom i kako ga preživjeti

Zima, blagdani, ne kretanje, izobilje hrane i uobičajeno sjedenje pred TV-om! Razoružani šarenilom jestivih mogućnosti, odlučno odbacujemo prehrambene kriterije koji su ionako bili samo privremeno, ideološki smješteni u kontekst neke od mnogih trendovskih dijeta.

Ako su blagdani već neizbježno obilježeni organoleptičkim ekstremnim nadražajima i hedonističkim avanturizmom, nikada nije kasno ući u avanturu promjena svojih prehrambenih navika!

Možda je sada trenutak da se hrabro sebi i drugima dokaže da prejedanje nije vrlina, da neumjerenost nije uvjetovana okolnostima koji se pokušavaju argumentirati u stilu: ''No...no…daj molim te. Pa blagdani su, ne?!'' Teatralno poprativši te riječi začudno široko raširenim rukama i značajno nakrivljenom glavom. I tako u tom položaju ostanemo nekoliko trenutaka kako bi i tišina dodatno dala značaja upravo izrečenoj besmislici.

Sljedeći dražesan trenutak je kada ustajemo od stola tapkajući se rukom po trbuhu i kažemo : ''Kako sam se natrpao. Zaista ne mogu više. Moram ostaviti mjesta za desert!'' Na što su svi potvrdno zaroktali : ''He, he.. ho, ho… da, da …''. I pri tome klimali harmonično glavama, a potom ''usisali'' sljedeći zalogaj! E, upravo taj desert je možda onaj fatalni, mali doprinos koji zdravi organizam kvalificira u bolesni!

Dijagnoze koje slijede su: dijabetes, povišeni kolesterol, srčane tegobe, moždani udar, problem sa žuči, tromboza, pad imuniteta, intoksikacija, želučane tegobe, oštećenja jetre, povišeni trigliceridi …No, nikada nije kasno učiniti ponešto u saniranju posljedica gubitka osjećaja za mjeru. I ova naknadna reakcija može biti izuzetno značajna, gotovo doslovno spašavanje vlastitog života!

Tako je uobičajeno da u siječnju i veljači dobar dio polaznika seminara 'Makrovikend – prehrana i način življenja prema makrobiotičkim načelima' deklarira svoj dolazak na dvodnevni program upoznavanja sa makrobiotičkim načelima u prehrani i očuvanju zdravlja, svojevrsnom željom da očiste organizam i da se bolje osjećaju. Vjeruju da sami sebi mogu najviše pomoći i zanima ih kako.

Ono što ih obavezno začudi, nije sa moje strane sugerirana askeza kao kazneno-popravna mjera, već drugačiji ritam prehrane, izbor namirnica, raznovrsnost, redovitost obroka, nešto više umjerenosti i sl...

7 zlatnih pravila

Ako je došlo do post blagdanskog sindroma, evo sedam zlatnim pravila kojima ćeš ga sanirati:

  1. Ne jesti kasno navečer (ne kasnije od 19 sati) ili najmanje 3 sata prije spavanje
  2. Večera neka bude najmanji obrok u danu, a doručak pojačati.
  3. Svaki zalogaj žvači minimum 35 puta jer dalje u probavnom traktu nemaš zube, oni su još uvijek privilegij usne šupljine!
  4. Diši na nos dok jedeš tj. žvačeš zalogaj da izbjegneš rizik davljenja u nedostatku zraka, i naravno ''zepelin efekt'' kada kasnije legneš u krevet i probudiš se pod stropom držeći se za plafonjerku.
  5. Uvedi cjelovite namirnice u prehranu (žitarice, mahunarke, korjenasto povrće, sjemenke…) ne boj se to što ti malo zapinje nešto za zube - to su samo biljna vlakna koja upravo trebaš.
  6. Ako vani nije jako hladno tj. čim zatopli, smanji količinu hrane za 25 do 30 posto.
  7. Izlazi dnevno u kraće šetnje (cca. 15- 20 min). Dozvoli svom psu da te češće izvede u šetnju.

Makrovikend je Makronovin top seminar! Odličan dvodnevni program na kojem možeš usvojiti sva potrebna znanja i vještine kojima ćeš sebi i svojoj obitelji osigurati zdraviju, cjelovitiju i vitalniju prehranu, a time i život!

Više na www.makronova.com

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.