Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
Po ovom citatu : Dr. sc. Ulla Marton, objasnila je koji su najčešći zdravstveni rizici kod starijih rodilja: 'Zbog starije životne dobi i češćih osnovnih bolesti koje dolaze s dobi (poremećaj rada štitne žlijezde, povišeni tlak, neregularnost metabolizma šećera )
…prikaži još! trudnice znaju biti zdravstveno ugroženije od trudnica mlađe životne dobi. Stoga je nužan intenzivniji klinički i laboratorijski nadzor. Ulazak u idealno ginekološko razdoblje za zanošenje i iznošenje trudnoća u biološkom smislu nastupa nakon 5 ginekoloških godina kada završi vrijeme funkcionalnog i morfološkog sazrijevanja žene u reproduktivnom smislu. Nadogradnjom emocionalnog sazrijevanja idealnim razdobljem za zanošenje i trudnoću smatraju se 20 godine života, kada u punom smislu žena postiže biološku zrelost i stabilnost.'
Ispada da je Dexion u pravu! Bolje da se radja dok je zena mladja!
Sve kasnije rađanje povezano je i sa ekonomskom situacijom. Danas nitko nije siguran da će zadržati posao ako ode na porodiljski. Inaće ako je žena zdrava može rađati doklegod može zatrudnjeti. Jedno sam djete rodila sa 27 a drugo sa
…prikaži još! 37 godina i nisam imala nikakvih nuspojava, dok je jedna mlada mamica ok 20 i koju cijelu trudnoću imala visoki tlak i morala zbog toga roditi na carski rez. Isto tako joj je djete bilo ispod 3 kg težine dok je moje bilo preko 4 kg.Rekla bih da je ipak sve zapravo individualno od slučaja do slučaja.
Tako je, slažem se u potpunosti s tobom picek58. To sve ovisi od osobe do osobe, a ovo gore u tekstu su samo globalne statistike. Ja imam 32 godine i nemam još dijete. Uopće se ne smatram rizičnom osobom za
…prikaži još! trudnoću jednoga dana, jer na kraju može ispasti sve dobro ili bolje nego kod neke osobe koja je mlađa 10 godina od mene. Svatko sam određuje da li želi ili ne želi biti majka i isto tako kada bi htjela postati majka, a ostalo je sve sudbina da li će joj se ta želja i ostvariti.
slažem se s picek58...rodila sam svog za sada jedinca s 38 godina, slali su me 4 puta na glukozni test (za šećer), jer mi je bio normalan (?) da bi mi na Vuk Vrhovcu rekli da 4 puta radit test
…prikaži još! na glukozi u trudnoći je veliko opterečenje za organizam i za dijete...al ne, liječnici su histerizirali. Kao moraš se čuvat, ne podlagat se stresu a najviše te stresiraju upravo liječnici. U trudnoći sam dobila 11kg, veli mi doktor da je to premalo da moram dobit još kila a istovremeno mi "trbuh nije po europskom standardu" (prevelki) ko da sam neka rasplodna GMO krava. Istovremeno na poslu, kolegica (22god.) isto trudna...od sebe radila patnicu, sve joj bilo teško, sve ju boli, od trudnoće napravila bolest... Do zadnjeg dana sam bila aktivna, čistila stan, kuhala, peglala...3 put dnevno vodila psa u duge šetnje, išla po špeceraj a živimo na 4 katu bez lifta.
prva trudnoća mi je bila s 22 godine. bila sam potpuno spremna na sve. doduše, nedostajalo mi je nekih informacije. ta trudnoća mi je bila puno lakša - psihički, nego kasnija. i po kolegicama vidima da se nakon poroda mlađe
…prikaži još! trudnice puno lakše nose s "izazovima" nego starije. s druge strane činjenica je da žena tokom svog životnog vijeka ima određeni broj menstruacija. i ona koja je dobila menstruaciju s 12,13 godina je fizički puno spremnija na trudnoću i porod nego ona kojoj je prva bila tek sa 18. geni tu čine svoje. i moja majka i baka su prvu menstruaciju dobile rano, ali i ušle u klimakterij prije 40.
još jedna stvar. činjenica je da ženi nakon 26 počima opadat broj janih stanica. i zato mi nisu jasne žene koje sa 33 još misle da su mlade za rađanje i kao ne zabrinjavaju se oko toga, jer još ima vremena. a onda nastane problem kad sa 35 ni umjetna oplodnja ni hormonalne terapije ne mogu pomoći.
@ivy_76..."i zato mi nisu jasne žene koje sa 33 još misle da su mlade za rađanje i kao ne zabrinjavaju se oko toga, jer još ima vremena. a onda nastane problem kad sa 35 ni umjetna oplodnja ni hormonalne terapije
…prikaži još! ne mogu pomoći."
ni ne mora ti biti jasno...ja imam 32 i jos bar 5 god. uopce ni ne razmisljam imat dijete, uostalom moja doktorica mi sama veli da se ne zurim, a ona je jedan od najvecih specijalista u porodnistvu...
i naravno da sam mlada, i jos uvijek zelim puno stvari napravit i priustit si prije nego se zatvorim u kucu...i da, ljudi ce reci kakvo zatvaranje, to je glupost, ali ja imam dosta frendica koje su tocno tako zavrsile bar 1-2. godine... sto se tice umjetne, nazalost ne pomaze ni puno mlađim zenama, tako da...
Bravo lidia2103! Odlično si ovaj komentar napisala i dala jasno do znanja da nitko nema pravo pametovati tebi , meni i još mnogima zašto se smatramo mladima za rađanje u svojoj 32. godini i zašto još nemamo dijete. Na nama
…prikaži još! je da odlučimo o tomu. A to kako se tko osjeća u svojim godinama i da li se smatra mladom za rađanje je stvar te osobe. Ja također u svojoj 32. godini nisam još uopće spremna imati dijete i ja to otvoreno kažem, jer dijete nije igračka koja mi se danas sviđa, a sutra ću ju odbaciti jer mi više nije draga! Još uvijek sam itekako mlada i nitko mi ne vjeruje da imam toliko godina.
Ja imam problem. Nikad nisam imala urednu menstruaciju. Dugo sam pila hormone. Tek nakon 30te mi je pocela redovito dolazit mada se i sad zna desiti da izostane,tj.kasni. Htjela bih dijete,pokusavam zatrudnijeti,idem na preglede,ali sve...bezuspijesno. Molim za neki savijet. Hvala cure!
Sve je to divno i krasno, žene imaju vremena da si izgrade karijeru i naprave puno toga u životu prije nego se odluče na izgradnju obitelji. No, kao psiholog u tome ne vidim ništa naročito dobro. Generacijski jaz se sve
…prikaži još! više osjeti u današnjem društvu i ako se bilo koja osoba od tinejdžera do osoba u ranim dvadesetima malo zamisli, shvatit će da već s osobama koje su 3 godine mlađe teže komuniciraju u smislu da se već ne razumiju baš dobro i osjete da su dosta različiti. Iz struke i iskustva znam također da će osoba koja rodi dijete sa 35-40 godina, kad joj dijete bude tinejdžer imati 50-55 godina, što je ogroman generacijski jaz i bit će im veliki problem održavati dobru komunikaciju, a dijete će imati manje povjerenja nego što bi bilo da su roditelji mlađi. Mogli biste se buniti do neba, ali to je u velikoj većini slučajeva tako. Zato smatram da je najbolje dijete imati onda kad nam to i biološki najviše odgovara, oko 25. godine. I argument "zatvaranja" definitivno ne vrijedi. Na primjeru par poznanica se ne može tako generalizirati.
Moja pokojna baka je moju mamu rodila u svojoj 40. godini života, a bilo je to davne 1953. godine. Imale su odličnu komunikaciju i super su se slagale i razumjele jedna drugu. Smatram da uopće nema pravila oko svega toga,
…prikaži još! kako sam već i navela u svojim prijašnjim komentarima dolje, tako da svatko treba sam odlućiti o svojem potomstvu. Nekome je super postati majka sa 20 godina, nekomu sa 25 g., nekomu sa 30 g. i više, a nekomu nikada. I što je tu u današnje vrijeme čudno i strašno! Baš ništa!!!
Ključni dio rečenice: bilo je to davne 1953. godine. Danas je situacija puno drugačija. + od svakog pravila postoje iznimke, samo je njih sve manje i manje.
Pod time da je to bilo 1953. godine mislim to da se situacija otada uvelike promijenila. Koncept obitelji, odnos mlađih prema starijima, generacijski jaz su samo neke od stavki. Da ne nabrajam i ne ulazim u duge rasprave, svijet se
…prikaži još! u zadnjih 50 godina promijenio više nego nekoliko stoljeća ranije. Sve to ljudi ne primjećuju i misle da će sa 55 godina normalno komunicirati sa svojim adolescentima. Daj Bože da je tako, ali mnogo drugih činjenica ne ide u prilog tome. Iznimke postoje i uvijek će ih biti jer kod ljudi nema apsolutno vrijedećih pravila, ali globalno gledano, rađanje u kasnim godinama života i nije tako super, barem u tom pogledu koji sam opisala. Ja sam dala samo svoje mišljenje temeljeno na onome što znam iz iskustva i profesije i dala sam samo jedan, malo drugačiji pogled na tu temu te ne očekujem da će se svi složiti sa mnom. Nadam se da ćeš, ukoliko budeš imala vlastito dijete, prevazići taj generacijski jaz i puno ti sreće želim u tome!
Činjenice o trudnoći poslije tridesete
Komentari 16
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.