Draga Dunja, ovaj odgovor zanemari ako želiš smanjiti kolesterol.......dakle, izbaciti treba sve žitarice jer su one glavni uzrok kolesterolu a ne jaja, meso i masnoća!!! Razmisli malo, ljudi nikad u zadnjih 50 godina nisu jeli manje mesa, jaja i maslaca i tzv. loših masnoća a imaju najviše slučajeva visokog kolesterola. pa to su nam sve napravili zato da idemo u ljekarnu i trošimo njihove lijekove...... za više informacija posjeti blog istineilaziohrani.blogspot.com........i sretno !!!
višak kg? 172 i 67? BMI idealan.
i to je višak kg??? di??
evo samo nekoliko savjeta: za pocetak, molim svih da zanemare mirabelin komentar. nema nikakve veze sa zdravim razumom. ljudi u zadnjih 50 god najvise i jedu mesa, masnoca i jaja, rafiniranog brasna i secera. treba jesti puno cjelovitih zitarica, lana, maslinovog ulja, vit C i malo crvenog vina. to su prirodne namirnice koje ce smanjiti LDL, a povecati HDL.
drugo, crvenu rizu ti nikako ne bih preporucila, ima djelovanje slicno jednom sintetski dobivenom statinu (lovastatinu) koji od svih lijekova te skupine ima najlosija svojstva.
mislim da su u tvom slucaju najveci krivci slatkisi i da ako se njih rijesis (i budes konzumirala gore navedene namirnice) ne trebas koristiti nikakve lijekove niti dodatke prehrani. lp
Što je OVO? Ja imam 55kg, 46 god i 160cm visine i ukupni kolesterol mi je 14.8. TO je povišeni kolesterol a ne 5.8!!! Pijem sortis od 20mg i s njim održavam razinu kolesterola 6-7. A ovakve priče su mi poznate okd kolegica s posla koje bi na 3-mjesečno bolovanje, pa opet zbog 5.8!!!
dakle, nateri, zašto bi svi zanemarili moj komentar a uzeli u obzir tvoj??tko kaže da si ti u pravu a ja ne?? ja govorim iz vlastitog iskustva i onih oko mene prema tome znam zašto sam i što sam napisala........jednog dana ćeš i tivjerojatno doći na moje, a dotad sretno !!!!
možda zato što sam se školovala kako bih mogla davati ljudima savjete o zdravlju. naravno, to nitko nije mogao znati, ali eto. naravno, izbor svakog pojedinca je hoće li se prikloniti new age filozofijama gdje ljudi primarno znanja skupljaju s interneta od sumnjivih izvora, ili osobama koje su za to o čemu govore provele nekoliko godina nad knjigama o anatomiji, fiziologiji, biokemiji, molekularnoj biologiji, farmakologiji, patofiziologiji...
poštujem, farmaceutska industrija, kao i prehrambena postoje tu kako bi zaradile, ali na fakultetima zdravstvenog područja vas izmedju ostalog uče kako te prijevare prepoznati i upozoriti ljude na njih, a ne kako zaradjivati na ljudima. humanost nije posve izumrla.
I sama imam jako visok kolesterol, varira oko 9, a sedam godina sam vegetarijanka i ne pušim, nemam viška kila i hranim se zdravo. E sad, koliko može prehrana pomoći.. možda 10%, ali motivacija za zdravu prehranu je u boljem osjećanju, boljoj kondiciji, zdravijoj koži i ostalome..
u cijelom ovom clanku, dunja prica o visokom HDL kolesterolu a ne trigliceridima, i tko god je samo odslusao endokrinologiju i metabolicke bolesti znati ce da se u slucaju obiteljske hiperkolesterolemije dijetom moze skinuti max 10% (pa cak i oni koji nisu studirali)
a ako se vec prica o hrani, to bi moglo znaciti da su i trigliceridi povecani? dunja ne prica o tome.
osobno od moje dvadesete imam jako visok kolesterol (ponajvise HDL) dok su mi trigliceridi na nizoj granici. btw, bila sam kvazi vegetarijanka 12 godina i jela jedno do dva jaja na tjedan, bez svinjetine i maslaca (piletinu mozda jednom mjesecno i nesto ribe). zadnjih 5 godina jedem cak i crveno meso i moj kolesterol je identican.
s druge strane smjesno je tvrditi da zitarice uzrokuju kolesterol. u kojem dijelu zitarica ga tocno ima?
Na endogeni kolesterol gotovo da uopće ne utječe kolesterol konzumiran u namirnicama, već kakve masnoće se unose u organizam. Dakle jaja (žumanjci) se mogu jesti bez problema, to su nekakva najnovija istraživanja.
I sama imam "povišen" ukupni kolesterol (6 mmol/l), ako redovito uzimam riblje ulje (omega3) uspijem ga malo srušiti ali bojim se za želudac, teško pada na želudac.
Profil masnoća bi trebao biti ovakav: zasićene masnoće iz ŽIVOTINJSKIH izvora 30%; nezasićene masnoće omega 6, omega 9 iz biljnih izvora (30-40%), omega 3 masne kiseline iz biljnih i životinjskih izvora. Kolesterol iz namirnica je također potreban za normalno funkcioniranje organizma (hrana za srčani mišić i proizvodnju steroidnih hormona u organizmu).
Mislim da je problem današnjeg svijeta što veći dio ljudi jede samo industrijski prerađene masnoće i masnoće iz životinjskih izvora, a drugi jedu samo biljne masnoće i omega3 (primjer Azre). Jedni jedu previše masnoća, a drugi premalo ukupno. Ni jedno ni drugo nije dobro. Treba jesti sve pomalo i što prirodnije.
Osim toga sam kolesterol sam po sebi ne mora ništa značiti, poznavala sam čovjeka koji je 20 godina bolovao (3 od toga umirao ) od koronarne bolesti (začepljenje krvnih žila), a cijelo to vrijeme je imao dobar profil kolesterola.
Obriši komentar
Jeste li sigurni da želite obrisati komentar?
Sortiraj odgovore
Najstariji