Komentiraj i osvoji knjigu Ljekaruša

Sortiraj odgovore

Najstariji
  • Najnoviji
  • Najstariji
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    kisica
    [UREĐENO] 25. Lipanj 2016. 13:55

Konačno je došlo doba da se ljudi sve više okreću prirodi, žalosno je samo što nam sada priroda baš i nije darežljiva kao nekada jer smo je mi ljudi okrenuli protiv sebe.
    Nekako uvijek radije probam nešto lječiti na prirodan način, pa ako zaista baš i neide (što je rijetkost) onda se prepuštam medicini.
    Kod nas se koristi sve što imamo, sušimo koprive za čaj, a najviše koristimo recept protiv opadanja kose na način da korjenje koprive sušimo, zatim stavimo u staklenku napunjenu vodom da odstoji, te nakon 7 dana time peremo kosu. Zaista je spas.

• Default avatar -
    Lucero

Ne bih pisala o ljekovitim pripravcima, već o ljekovitom ulju protiv celulita. Nadam se da će vam pomoći. Meni se celulit od tvrdokornog iskorijenio u potpunosti. Znamo svi koliko nam ta narančina kora smeta, pa evo recepta. Koristim ga mažući se njime svako veče već pola godine. Oduševljena! Koža mekana, bez celulita ( a imam i viška kg). A sve na biljnoj bazi, bez kemikalija.
    • 50 ml baznog ulja (baby ulje)
    • 30 kapi eteričnog ulja himalajskog cedra
    • 10 kapi eteričnog ulja čempresa
    • 10 kapi eteričnog ulja ružmarina
    • 5 kapi eteričnog ulja ljekovite kadulje
    Sve pomiješati (bazno ulje je baby ulje), svako večer nakon tuširanja umasirati u problematične dijelove i lagano kružno masirati. Sretno!

• Default avatar -
    laurita77

Jao, ova knjiga zvuči super, mislim da bi svatko trebao u svojoj privatnoj knjižnici imati jednu ovakve vrste, pogodovo ako koristi ljekovite biljke. Meni je kamilica već dugo kućni prijatelj u različitim tegobama. Veliki plus je njezina raznovrsna primjena i dostupnost. Dvorište mi je puno kamilice, pa ju naberem, posušim, i onda spremam u male staklenke. Prelijem vrućom vodom i ostavim neko vrijeme, a okus prave domaće kamilice ne može se mjeriti sa onima iz trgovine. Osim okusa, puno je djelotvornija i jača za različite tegobe, npr. za smirenje, za menstruacijske bolove, za bolove u želucu. Različite kreme na bazi kamilice njeguju našu kožu, a ja moram priznati da taj dan kad berem kamilicu, ruke su mi bile meke i nježne jer sam bila u izravnom dodiru s njom.Dovoljno je jednom tjedno umiti se čajem od kamilice kako bi popravili ten naše kože. Ako na koži imamo opekotine, rane, bilo kakve smetnje, kamilica će također umiriti kožu i pomoći. Također je vrlo dobra za osobe koje pate od problema sa sinusima, kao sredstvo za inhalaciju. Može se koristiti i sami prah od cvjetova kamilice, kao oblozi, u kupkama..Primjena je toliko raznovrsna da ne stane u ovaj post. Za kraj jedan citat od poznatog ljekara: Poznati biljar Hieronymus Bock, koji je živio u 16. stoljeću, napisao je za kamilicu: “Bez toga cvijeta, te sasvim obične kamilice, ne može se ništa postići, jer nema korisnije biljke kao lijeka nego što je upravo cvijet kamilice, koji se upotrebljava za skoro sve bolesti.” Neka kamilica bude i vaš prijatelj :)

• Default avatar -
    atan

Veći dio života provela sam na otoku.Taj dio čovjekova staništa ,gdje more,kamen i večim djelom godine sunce ,gube svoje međe i međusobno se isprepliću ifealan je upravo ljekovitom bilju .U zelenim lističima nerijetko prekrivenim dlačicama koje kao da nastoje ljubomorno čuvati mirise i ulja često se krije pravo bogastvo zdravlja. Možda je i to razlog zašto otočni ljudi usprkos teškom životu koji je najčešće oštra borba čovjeka i prirode , sunca ,vjetra i mora,lica išaranih dubokim borama ,rukam punih kvrgavih žuljeva ,tvrde kože obojene suncem, doživljavaju duboku starost, a lječnika gotovo da i ne posjećuju. Jer dovoljno je prošetati morskim žalom , pogotovo u dane velikog juga .kad vam kožu lica kvasu kapljice mora što se bijesno razbijaju o kraj i pritom disati punim plučima da vam vjetar pritom istiskuje zrak i primićete dovljno joda da vašoj štitnjaći neće ništa nedostajati. A tek u rana otoka jutra šetati kamenjarom gdje vas u nosnicama golica miris kadulje , smilja i levande i vjerujte napetost tjeskoba i depresija nestaju u trenu.Ipak uvijek me razveseli grmić gospine trave koju je moja baka uvijek držala u blizini.Zajedno bi u lipnju brale žute grančihe,miješale ih s maslinovim uljem i držale na suncu da bi dobile gospino ulje krajem ljeta kojim smo mi djeca poslije mazali sve ogrebotine ,ranice pa opekline, a znam pouzdano da su i u težim situacijama i odrasli ljudi posezali za kantariolom ili gospinim uljem.Puno toga je moja baka još spremal i nije nam trebalo trčati nakon i najmanjeg šmrkanja doktoru po antibiotik.I sad se mogu dosjetiti okusa sirupa od lovora ,meda limuna ,šećera i polovica oraha kog je ona ukouhaval i djelila svima koje je mučio kašalj.Zato i danas sve više vremena opet i opet volim provoditi na otoku, tom čarobnom mjestu čaroliji neba mora sunca i kamena.

• Default avatar -
    atan

Veći dio života provela sam na otoku.Taj dio čovjekova staništa ,gdje more,kamen i večim djelom godine sunce ,gube svoje međe i međusobno se isprepliću idealan je upravo za ljekovito bilje.U zelenim lističima nerijetko prekrivenim dlačicama koje kao da nastoje ljubomorno čuvati mirise i ulja često se krije pravo bogastvo zdravlja. Možda je i to razlog zašto otočni ljudi usprkos teškom životu koji je najčešće oštra borba čovjeka i prirode , sunca ,vjetra i mora,lica išaranih dubokim borama ,rukam punih kvrgavih žuljeva ,tvrde kože obojene suncem, doživljavaju duboku starost, a lječnika gotovo da i ne posjećuju. Jer dovoljno je prošetati morskim žalom , pogotovo u dane velikog juga .kad vam kožu lica kvasu kapljice mora što se bijesno razbijaju o kraj i pritom disati punim plučima sve dok vam vjetar ne istiskuje zrak i primti ćete dovljno joda da vašoj štitnjaći neće ništa nedostajati. A tek u rana otoka jutra šetati kamenjarom gdje vas u nosnicama golica miris kadulje , smilja i levande i vjerujte napetost tjeskoba i depresija nestaju u trenu.Ipak uvijek me razveseli grmić gospine trave koju je moja baka uvijek držala u blizini.Zajedno bi u lipnju brale žute grančihe,miješale ih s maslinovim uljem i držale na suncu da bi dobile gospino ulje krajem ljeta kojim smo mi djeca poslije mazali sve ogrebotine ,ranice pa opekline, a znam pouzdano da su i u težim situacijama i odrasli ljudi posezali za kantariolom ili gospinim uljem.Puno toga je moja baka još spremal i nije nam trebalo trčati nakon i najmanjeg šmrkanja doktoru po antibiotik.I sad se mogu dosjetiti okusa sirupa od lovora ,meda limuna ,šećera i polovica oraha kog je ona ukouhaval i djelila svima koje je mučio kašalj.Zato i danas sve više vremena opet i opet volim provoditi na otoku, tom čarobnom mjestu čaroliji neba mora sunca i kamena.

• Default avatar -
    Anita321

Ovo vam je recept za pripravu napitka koji pomaže u popravljanju krvne slike.
    Ja sam ga koristila i meni je pomoglo, recept vam objavljujem možda nekom i zatreba a možda i osvojim ovu prekrasnu knjigu koju bih rado željela imati.
    Sastojci:
    2 litre crnog vina
    200 grama meda
    100 grama svježeg lista koprive
    100 grama svježeg lista divlje kupine
    Priprema:
    Vino, list kupine i koprive izmiješajte. Ostavite da stoji 24 sata, zatim procijedite i stavite na peć da se kuha. Dodajte med, kad primijetite da počne proključavati skinite sa peći.Ostavite da se ohladi zatim stavite u bocu. Držati u frižideru i svako jutro popiti po jednu čašicu na prazan želudac! lijep je okus, može se piti:)

• Default avatar -
    kerempuh

svakako se svaki put oduševim kad pročitam neki novi recept ili nečije oduševljenje sa učinkovitošću nekog pripravka, onda krenem ispisivati recept, popišem sve sastojke, krenem u biljnu ljekarnu po razno razna ulja, čajeve, onda ne nađem sve na jednom mjestu, pa poslije zaboravim kupiti to kaj mi je falilo, i naravno, niš od pripreme pripravka. Pogađate, ja bih bila idealna osoba za dobivanje knjige _svi recepti na jednom mjestu, pa samo lista, listam....

• Default avatar -
    smokvica

bas me je sram neznam niti jedan prirodni recept za napisati,a protiv "kemije" sam pa kad mi djecu ili nas nesto zaboli odem kod naseg travara..a imati takvu knjigu bi bilo jako jako korisno....i zato zelim srecu curkama koje su napisale svoje recepte i time usle u "kolo srece" :-)

• Default avatar -
    brb

Volim prirodne,ljekovite recepte i trenutno koristim jedan recept iz knjige: ' Ljekovitim biljem do zdravlja' od Rade Marušića što ne znači da ne bih jako voljela imati i knjigu 'Ljekaruša'. Ovo je recept koji se zove UPUTA ZA MRŠAVLJENJE i nadam se da će nekom pomoći.
    Usitniti i smiješati po 20 g hrastove kore donje,listova breze i listova šumske jagode.U 1/2 litre proključale vode staviti 1 jušnu žličicu mješavine trava,promiješati,poklopiti i ostaviti da se ohladi.Piti 3 puta dnevno po 1 dl prije jela sa 1 žlicom svježeg limunovog soka.Iz jelovnika izbaciti masnoće životinjskog porijekla.Dnevno jesti najviše 250 g kruha.Što više šetati se i kretati. Dalje se u knjizi navodi: Kolega iz grada Merida,na meksičkom Jukatanu smršavio je sa 128 kg na 89 i to za 70 dana-ovim jelovnikom: Doručak: 3dl blagog gorskog čaja od pitome nane i ive.Jedna kriška kruha(15 g) i jedan jogurt. Ručak:1/2 kg sataraša,malo zamašćena uljem,kriška kruha,15 g salate od kupusa ili paprike ili rajčice s lukom i češnjakom,malo posoljeno bez uljenja;uzimati u neograničenoj količini. Večera:1/2 litre čorbe od zeleni s rižom,15 g kruha i jedno kuhano jaje; salate uzimati u neograničenoj količini.
    Tokom dana utažiti glad jabukama,kruškama,rajčicama,paprikom,dinjom,lubenicom,mladim krastavcima i rotkvicama(male crvene i velike bijele)u neograničenoj količini,ali sve nasjeckano ili naribano,bez bilo kakvih dodataka.Ponekad bi zamjenjivao kruh palentom ili kuhanim krumpirom.Svaki dan je uzimao po 18 do 25 g kuhane bijele ribe ili piletine sa 15 dag kuhane riže kao dodatak između doručka i ručka.

• Default avatar -
    brb

Ovo je također još jedan recept koji često koristim za ZAŠTITU KOŽE OD SUNCA I ULTRAVIOLETNIH ZRAKA.Koristi se emulzija što se priprema od 1/4 litre maslinova ulja i 1/4 litre octa od crnog vina.Ulje i ocat se jako promućkaju.Prije sunčanja tijelo namazati emulzijom i jako utrljati.Međutim, i dalje je potrebno postupno se sunčati.OPEKOTINE OD SUNCA liječe se laganim mazanjem ovim uljnim melemom ili kantarion uljem.

balalayka

Ljeto polako prolazi, nadam se da smo se svi opskrbili ljekovitim biljem za hladne zimske dane. Jedan provjereni recept za liječenje kašlja i bolnog grla:
    cca 5ml soka od luka (luk jednostavno "iscijedite") pomiješajte sa čistim medom (dovoljno je 2 dcl meda). Ovu mješavinu konzumirajte dva puta dnevno kako bi smirili nadražaj kašlja i vlažili grlo.
    I jedan, meni najomiljeniji prirodni lijek za sve: kamilica! Prilikom jakih glavobolja srednje zaslađeni čaj od kamilice, obavezno piti što topliji, a za to vrijeme napravite toplu kupku za noge tako što ćete u vruću vodu istresti šaku cvjetova kamilice i nekoliko listića mente ili bosiljka. Od iste smjese možete i nekoliko minuta staviti obloge na oči - nema te glavobolje koja neće nestati!

• Default avatar -
    ZAKS

Prirodni lijek protiv astme kojeg svakodnevno konzumiram: 250 g meda pomiješati sa 250 g čajnog maslaca. U to dodati 3-4 žlice naribanog hrena (miješati smjesu 30 minuta). Uzimati tri puta dnevno po jednu malu žličicu.

• Default avatar -
    MARADONA

Prirodni lijek protiv anemije: U 2 litre crnog vina staviti 200 g suhog lišća koprive, ubrane u proljeće. Ostaviti da 24 sata odstoji. Nakon 24 sata vino je već za upotrebi i može se piti. Piti po jednu malu čašicu natašte ujutro i navečer prije spavanja.

• Default avatar -
    marijaodzic

Lijek protiv kašlja: 150 g voćnog soka, 150 g sirupa od bazgovog ploda i 150 g lipovog čaja. Sve zajedno neka provrije. Potom dodati žlicu meda. Piti toplo više puta dnevno po manju šalicu.

• Default avatar -
    REZIKA

Prirodni lijek protiv ispadanja kose: Žumanjak jednog jajeta miješati dok ne postane pjenast, zatim dodati 1 žlicu ruma i 1 žlicu ricinusova ulja. Ovim lijekom treba masirati korijen vlasi i tjeme. Kada je kosa dobro izmasirana, povezati glavu toplim rupcem. Smjesu ostaviti na glavi 3-6 sati, ali još je bolje ako se ostavi preko noći. Ujutro kosu isprati sa žumanjkom. U zadnju vodu dodati sok od pola limuna. Ovu kuru ponavljati jednom tjedno sve dok korijen kose potpuno ne ozdravi.

• Default avatar -
    MACAKTOMMY

Prirodni lijek za poboljšanje vida: Nasjeckati peršinov list na sitno i skuhati čaj od 1 žlice osušenog lista u 2 -3 dl vode, kuhati 2 minute. Piti dulje vrijeme jednu do dvije šalice dnevno.

• Default avatar -
    brb

Prirodni lijek protiv ISPADANJA KOSE
    U 3 litre proključale vode staviti mješavinu od po 20 g hrastove kore,hrastovih listova i koprive(cijele biljke),kuhati poklopljeno 2 minute i ohladiti poklopljeno.Hladnu tekućinu preliti u tamnu bocu i začepljenu držati na hladnom mjestu. Uvečer,prije spavanja,korijen kose jako namočiti i istrljati rakijom lozovačom,a zatim namočiti i izmasirati preporučenim čajem.

ladyjil

dali se može napisat samo jedan komentar ili više??!!

• Default avatar -
    brb

KAKO SAČUVATI ZDRAVE OČI I DOBAR VID
    Jedan dan jesti 250 g naribane mrkve zaslađene medom ili šećerom,a drugi dan 250 g medom zaslađenih naribanih kiselih jabuka.U gojaznih osoba to im može zamijeniti jedan obrok.
    Preporuča se, također, piti umjereno pripremljen čaj od mješavine jednakih količina trava: korijena cikorije(konjogriza),vica(očanice),listova matičnjaka,cvjetova i listova gospine trave.
    Piti nezaslađen čaj 3 puta dnevno po 1/2 dl prije i poslije jela.Manje čitati,više šetati na čistom zraku,šumama i livadama,gledajući u zelenilo.

• Default avatar -
    juice9

Ove godine sam otkrila macerate gospine trave u maslinovom ulju, valjda se to tako kaže,i koristit ću ih vjerojatno
    zauvijek. Na godišnjem odmoru dobila sam neku nepoznatu kožnu bolest, čudan osip koji se raširio po cijelom tijelu.
    Stanodavka mi je ponudila gospinu travu u maslinovom ulju, da redovito time mažem. Osip je bio gadan, ali meni se nije
    dalo uzimati skupe pripravke u ljekarni. I nakon par dana mazanja s maceratom koji mi je dala gazdarica osip se povukao
    sam od sebe. Ttada sam doznala da je moguće mnoge bolesti izliječiti uljnim maceratima. Na sajmu sam za sitne novce,
    skromnih 30-ak kuna, kupila kremicu balzam od gospine trave u maslinovom ulju od domaćeg proizvođača,
    koji kvalitetom konkurira najboljim tzv. "prirodnim" i preskupim proizvodima. Bravo za prirodu! Ova knjiga jako bi me obradovala.

• Uključi se u raspravu, znaš da želiš!

Zdravo! Čini se da uživate u raspravi, ali još se niste prijavili na račun. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Odustani