Fitness 15. lipnja 2022.

Trener Denis Rajčić iskreno o izazovima u programu mršavljenja

Foto: Marin Tironi/PIXSELL
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Moje druženje s kandidatkinjama projekta Let's Get Fit Martinom Pendl, Mariom Mesarić i Željkom Vučko počelo je u fitness centru XXL 1 na Velesajmu u Zagrebu, gdje sam im pokazao osnovne obrasce kretanja te provjerio i po potrebi ispravio izvođenje osnovnih pokreta i vježbi u koje spadaju: čučnjevi, sklekovi, mrtvo dizanje.

Pitao sam kandidatkinje sada nakon dva mjeseca od kada su u projektu vide li promjene i jesu li zadovoljne rezultatima. I Martina i Maria i Željka su rekle da su jako zadovoljne s promjenama u izgledu tijela, konkretno u smanjenoj tjelesnoj težini i obujmu, imaju bolji osjećaj i lakoću u kretanju i obavljanju svakodnevnih aktivnosti te imaju bolju kondiciju. Općenito se više kreću, hodaju i idu na posao biciklom.

Zdrava prehrana zapravo nije komplicirana

Kandidatkinje su na početku mislile da će im biti najteže s prehranom i da je zdrava prehrana općenito komplicirana, ali im je nutricionistica to sve demistificirala. Sve kandidatkinje drže dobar svakodnevni ritam kod je u pitanju zdrava i uravnotežena prehrana i to im uopće ne pada teško. Jako su zadovoljne s nutricionisticom Sandrom Krstev Barać koja im je individualno jako dobro prilagodila prehranu, a nekima i riješila zdravstvene probleme.

 | Author: Privatna arhiva Foto: Privatna arhiva

Jedna od kandidatkinja je u našem razgovoru istaknula: ''Kompletna promjena prehrane je uvelike utjecala na moje dugogodišnje zdravstvene probleme, koje sada gotovo da i ne osjećam". Njezina izjava ide u prilog tezi da nas hrana može (iz)liječiti, ali i učiniti bolesnima ako se nezdravo hranimo.

 | Author: Marin Tironi/PIXSELL Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Najvažnija je priprema obroka

Kandidatkinje koje imaju obitelj prilagodile su obroke tako da i njihovi bližnji jedu zdravije. Naučile su i kako iz dostave birati zdravija jela ili za užinu odabrati nešto brzo, ali ipak zdravo. Jako pozitivna promjena u prehrani je to što su se odvikle jesti stihijski, nezdravo ili npr. u pekari. Sada planiraju i nose unaprijed pripremljene zdrave obroke. Također su naučile i mnoge trikove zdrave prehrane i kako modificirati namirnice i način pripreme da obroci budu zdravi, kao i npr. da za ukusnu hranu ne treba vrhnje za kuhanje.

Kod treninga im je u početku bilo teže, bilo je upala mišića (ima ih još uvijek ), a neke su imale i strah od treninga snage jer su mislile da to nije za njih što zbog godina, što zbog nekih zdravstvenih tegoba.

 | Author: Privatna arhiva Foto: Privatna arhiva

Također ni treninzi sa strujom nisu bili lagani, jer ne odrađuje sve struja umjesto njih, nego se same moraju pomučiti. Teško su im pale vježbe za ruke i vježbe na podu, ali su naučile pravilno vježbati sa slobodnim utezima i na spravama. Jedna kandidatkinja nije znala da se između serija vježbi treba i odmarati te imati pauze, nego je ranije jurila od vježbe do vježbe.

Stvorile su i ljubav i ovisnost prema vježbanju

Curama se sviđaju treninzi snage i kružni treninzi, jer tako prije nisu nikad trenirale te im je to stvorilo neku novu "ljubav i ovisnost'' o vježbanju. Kako je istaknula Željka: ''Posebno mi se svidjela i Barbara kao trenerica te njen način rada i pozornost koju posvećuje svakom pokretu kako bi me naučila pravilno izvoditi svaku vježbu, te njena želja za mojim što boljim rezultatima i vjera u mene da ja to zaista mogu.''

Ni u jednom trenutku kandidatkinje nisu htjele odustati, čak ni kad su bile bolesne ili kad su imale loš tjedan, a najbolja motivacija im je dobro zdravlje i zadovoljni pogled u ogledalo, te što su treneri/ce vjerovali u njih.

Denis Rajčić | Author: Mateja Vrčković Foto: Mateja Vrčković Fitness trener Denis Rajčić član je tima Zdravolovaca na portalu missZdrava

Osim fizičkih promjena, osjećaju se i mentalno snažnije

Osim tjelesnih promjena i promjena u zdravstvenom stanju definitivno se osjećaju i mentalno jače. Jedna se kandidatkinja osjeća jako zadovoljno jer sad može u komadu otrčati više od nekoliko minuta, drugu jako motivira konstantni napredak u treningu s težinama s kojima vježba, a treća je kandidatkinja istaknula: ''Vratilo mi se samopouzdanje, polako počinjem u sebi prepoznavati onu ženu koja sam bila prije samo 3,4 godine. Sve te pozitivne promjene primjećuje i moja okolina te moje samopouzdanje raste iz dana u dan.''

S obzirom na sve pozitivne promjene, definitivno žele zadržati novo usvojene zdrave i pozitivne navike u prehrani i tjelovježbi. Jako su motivirane te će nastaviti vježbati nekoliko puta tjedno, ali i samostalno uz dobar trening program, jer su naučile pravilno izvoditi vježbe. Zaključak je da su Martina, Maria i Željka iznimno zadovoljne s cijelom ekipom trenera i nutricionisticom te ih je oduševio njihov profesionalni pristup. Toliko su zavoljele tjelovježbu da se iskreno vesele svakom novom treningu i svakom novom utegu, jer u tome vide i osobni napredak.

Savjeti za kraj

Svakako bi im savjetovao da i dalje nastave sa svim novo usvojenim zdravim navikama u treninzima i prehrani. Da i dalje dnevno pređu barem 10 000 koraka i da se svakodnevno kad god mogu što više kreću i hodaju. Da im tjelovježba postane redoviti dio njihovog dana, barem pola sata dnevno, a da za maksimalne rezultate najbolje kombiniraju ''sveto trojstvo'' - zdravu i balansiranu prehranu, aerobni trening (za zdravlje dišnog i krvožilnog sustava & kondiciju) i vježbe jakosti, dakle trening s otporom / opterećenjem (bilo s vlastitim tijelom ili rekvizitima).

Više savjeta o tome imate u mom ranijem članku ovdje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.