Fitness 22. listopada 2012.

Stojeći tip posla i posljedice na zdravlje

Maru.Jpg
1/3
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Marijana Spajić iako ima tek 28 godina iza sebe već ima deset godina frizerskog iskustva, radila je kao edukator za Paul Mitchell u Njemačkoj, a nedavno je u Zaprešiću otvorila svoj salon Hair Gallery. Od tegoba koje su tipične za njen posao istaknula je probleme s leđima

ZK: Koje su najčešće posljedice po zdravlje koje osobe iz tvoje profesije imaju?

Najčešće tegobe su deformacije kralježnice i tegobe s venama što je očekivano budući da stojimo osam sati i više.

ZK: Jesi li ti već počela osjećati neke tegobe?

Pomaknut mi je vratni kralježak iz ležišta. Frizeri su zapravo stalno u neprirodnom položaju. Primjerice dok feniram ruke su mi u visini ramena, što je dosta naporno, i ponavljam jednolične pokrete. Dok perem kosu za bazenom ili šišam nalazim se u pognutom položaju i naravno kad se ti pokreti ponavljaju iz dana u dan da dođe do tegoba ili oštećenja kao što je to u mom slučaju.

ZK: Kako si organizirala svoju prehranu tijekom radnog vremena?

Tek sam prije 3 godine počela paziti na prehranu, redovno jesti doručak, ručak i večeru. Nastojim da mi barem 2 obroka budu kuhana i da mi obroci uvijek budu u isto doba, što mi zbog prirode posla i ne uspijeva uvijek.

ZK: Baviš li se tjelesnim aktivnostima i kojim?

U Zaprešiću najčešće koristim bicikl kao prijevozno sredstvo, osim toga dosta i trčim za svojom jednoipolgodišnjom kćeri, tako da se tješim da je za sad i to bolje nego ništa.

ZK: Postoji li nešto što bi voljela promijeniti kako bi unaprijedila svoje zdravlje i vitalnost?

Za sada ne bih ništa htjela mijenjati, nego biti dosljedna u provođenju sadašnjeg režima koji sam si zadala.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.