Fitness Vježbe za mršavljenje 27. veljače 2017.

Skakanje na trampolinu u 10 mjeseci skida pet kilograma

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Mini trampolin pogodan je za sve rekreativce jer elastična podloga ne oštećuje zglobove, poboljšava cirkulaciju i limfni protok, pa shodno tome i imunitet, kaže trenerica Iva Morandini Ćavarović.

"Trening na trampolinu je raznovrstan: od laganog odvajanja nogu od podloge za početnike do puno aktivnijeg poskakivanja uz zadatke i različite rekvizite, poput lopte, trake, bučica ili štapa. No i jedno i drugo na zdrav način uključuje sve mišiće tijela, masirajući kralježnicu i stopala, istodobno uključujući jezgru tijela, koja se kroz ovaj trening jača i stabilizira", kaže Morandini Ćavarović, trenerica programa Fit & Fun mini trampolin.

Zaštićeni hrvatski program

Samim skakanjem na trampolinu i zadacima, poput spajanja lakta i suprotnog koljena, djeluje se na trbušne mišiće. Još jedna specifičnost je bosonogo vježbanje koje ojačava mišiće, tetive i ligamente, pa i smanjuje broj ozljeda, kao što su istegnuća mišića ili uganuće zglobova. "Ovaj zaštićeni hrvatski program rekreativnog vježbanja je zdrav način vježbanja, jer za razliku od tvrdih podloga ublažava šok doskoka te je izuzetno nježan i ugodan za leđa, stopala, koljena i kukove", objašnjava Morandini Ćavarović koja trening preporučuje svim rekreativcima, posebno onima koji ne smiju vježbati na tvrdoj podlozi radi ozljeda koljena, kralježnice i kukova te svima s nekoliko kilograma viška.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Stječe se kondicija, tope se masene naslage i izbacuju se toksini iz tijela

"Prva polovica treninga radi na aerobnom sustavu. Kroz skakutanje se stječe kondicija, tope masne naslage, potiče cirkulacija i pokreće limfni sustav koji izbacuje toksine iz tijela",  priča Morandini Ćavarović. Vertikalne sile kod skokova naizmjence otvaraju i zatvaraju limfne zaliske, mijenjaju stanični tlak i tako još puno sati nakon vježbanja čiste organizam. Svaka stanica ima dobrobit od poskoka te se zato ovakvo vježbanje zove i stanična tjelovježba. Takva vrsta treninga potiče veliku potrošnju masnih stanica i učinkovito skida suvišne kilograme, oblikuje tijelo i uklanja celulit. Drugi dio treninga sastoji se od vježbi na trampolinu namijenjenih ciljanom oblikovanju tijela.

Dodatne prednosti vježbanja na trampolinu

  • Pedijatrijska bolnica na Srebrnjaku ima trampolin na fizikalnoj terapiji, gdje djeca skaču kako bi potaknula iskašljavanje i tako izbacivala sekret. A u Njemačkoj se koristi kod rehabilitacije operiranih ligamenata ili nakon ozljeda gležnjeva za jačanje zglobova i okolnih struktura te vraćanje funkcionalnosti kod oštećenja živaca.
  • Trening na mini trampolinu je veseo, ali i vrlo intenzivan trening koji se sastoji od pola sata “cardio” (skakačkog) dijela i pola sata vježbi snage te propriocepcije i na kraju istezanja. Za rekreativne vježbače preporučuju se dolasci na treninge od dva do tri puta tjedno. To ne bi smjela biti jedina aktivnost tijekom tjedna ako primjerice radite uredski posao. Za ostale dane preporučuju se aktivnije šetnje, plivanje i/ili istezanje.
  • Pokreti na trampolinu su funkcionalni te vježbači ne moraju pratiti ritam ni koreografije. Od motoričkih sposobnosti unapređuju se one kvantitativne (snaga, brzina, izdržljivost i gibljivost) te one kvalitativne (koordinacija, agilnost i ravnoteža), kaže trenerica Morandini Ćavarović. 
  • Skakanje nakon porođaja još produktivnije od Kegelovih vježbi radi na mobilnosti zdjelice te jačanju zdjeličnog pojasa i trbušnih mišića (osigurava kontrolu nad mokrenjem i defekacijom. Preporučuje se tri mjeseca nakon porođaja.
  • Jedna vježbačica riješila je problem s vrtoglavicama nakon što su je američki doktori uputili da svakodnevno skače na mini trampolinu. Također, ljudi se znatno i brže rehabilitiraju nakon moždanih udara, pokazuju studije.
  • Trampolin djeluje na propriocepciju (osjećaj za položaj vlastitog tijela u prostoru) zbog blago nestabilne površine koja nesvjesno aktivira trbušne i mišiće trupa koji pomažu u održavanju ravnoteže. Mini trampolin može se kupiti u prodavaonicama sportske opreme ili naručiti na internetu, a cijene se kreću od 300 do 600 kuna.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Tri vježbe trenerice Ive Morandini Ćavarović

"Trampolin djeluje na propriocepciju zbog blago nestabilne površine koja nesvjesno aktivira trbušne i mišiće „core-a“ koji nam pomažu u održavanju ravnoteže i posturalne kontrole. Svaki put kada poskočimo gore i dolje na trampolinu, naše tijelo automatizmom stegne trbušne mišiće da bi poduprli torzo tokom doskoka".

  • Skoči gore s koljenima uvučenim prema prsima ciljajući na trbuh. Pripazi kod doskoka. Ponovi nekoliko puta.
  • Lezi na trbuh s laktovima smještenim točno ispod ramena te polegni dlanove na trampolin. Udahni i na izdah podigni cijelo tijelo u jednu ravninu i zadržite poziciju skleka. Stisni trbušnjake i pazi da ti glava ne visi te da kralježnica ne propada prema podu.
  • Lezi leđima na trampolin, nogama ispruženim pod pravim kutem, a ruke digni iznad glave i uhvati se za rubni dio trampolina. Što polaganije odižite stražnjicu od mini trampolina nogama ispruženim prema stropu te što polaganije također spuštaj nazad u isti položaj.

Nosiš li gaćice i grudnjak kada ideš na trening? Ako ne, razmisli o ovome.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.