Fitness 27. veljače 2011.

Moje tijelo, moj sport

Tijelo_Sport
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Imaš li nabijeno, zaobljeno, mišićavo ili mršavo i vitko tijelo? Jesi li više kruška ili jabuka? Pročitaj opise osnovnih tipova tijela i njihovih varijacija i saznaj koliko će ti truda biti potrebno za održavanje zdrave težine te koje su vrste sporta idealne za tvoju građu

Zamisao da su sve vrste tjelesne građe kombinacija ili varijacija tri osnovna tipa tijela zove se somatotipija. Ta tri tipa tijela su: endomorf, mezomorf i ektomorf.

Muški endomorf je jake i čvrste građe i po prirodi snažan (zamisli bika). Ovaj tip muškog tijela će lako dobiti mišićnu masu, ali će jednako tako lako dobiti na debljini jer njegovo tijelo ima sklonost da bude masivno, prije nego isklesano. Ženski endomorf je zaobljen, mekan, čulan te isto lako dobiva na težini.

Muški i ženski mezomorf imaju atletski građena tijela. Oni se ne moraju previše truditi da dobro izgledaju jer imaju prirodno mišićavo tijelo te lako održavaju tjelesnu težinu.

Ektomorf ima izduženo, mršavo i vitko tijelo. Oni imaju brz metabolizam i obično mogu jesti što god žele bez da dobivaju na težini. Imaju vrlo malo sala, ali isto tako nemaju baš ni mišića. Imaju male kosti i tanke ruke i noge.

Varijacije osnovnih tipova

Većina nas smo varijacije ta tri osnovna tipa tijela. Što se tiče raspoređenosti masnih naslaga, razlikujemo tipove jabuke i kruške. Jabuke imaju gornji dio tijela koji je sklon debljanju, a kruške donji. Ponekad kombinacije nisu tako jasno podijeljene na gornji i donji dio tijela. 

Postoje ekto-mezomorfi koji imaju ukupno gledavši vretenasto tijelo (vitko i mišićavo), a postoje i ekto-endomorfi koji imaju vitko, ali meko i zaobljeno tijelo. Visina nema nikakve veze s tipom tijela, iako smo mi skloni mršave ljude (ektomorfe) zamišljati kao visoke, a ljude nabijene građe (endomorfe) kao niskog rasta.

Sportaši mogu biti svih oblika i veličina tijela, iako neki tipovi tijela prednjače u pojedinim sportovima. Ektomorfi su dobri u sportovima izdržljivosti kao što je trčanje na duge pruge. Mezomorfi briljiraju u sportovima koji traže snagu i brzinu, kao što su sprinterske discipline. Endomorfi se pak ističu u sportovima ili na pozicijama u momčadi koje traže korpulentnost.


Možemo li mijenjati tip tijela?

Ne možemo promijeniti svoj tip tijela u smislu da će endomorf uvijek imati veću sklonost ka debljanju nego mezomorf ili ektomorf.

Možemo ga međutim promijeniti u smislu da endomorf nije unaprijed osuđen na prekomjernu težinu, ukoliko si da truda da pripazi na unos kalorija te da redovito vježba. Ostala dva tipa tijela imaju veću slobodu kod unosa kalorija i vježbanja.

Isto tako, ektomorf koji želi dobiti na mišićnoj masi i imati definirano tijelo kao mezomorf morat će imati puno strpljenja, vježbati dvostruko više te biti realan u vezi očekivanih rezultata jer se on ne može usporediti s mezomorfnom građom tijela.

Tip tijela u odnosu na oblik tijela

Tip tijela i oblik su različite stvari. Sva tri tipa tijela mogu imati četiri oblika: oblik konusa, žlice, ravnala i pješčanog sata.

Oblik konusa ima šira ramena od bokova i obično ga nalazimo kod muškaraca.

Oblik žlice ima uža ramena od bokova i obično ga nalazimo kod žena, iako nisu rijetki ni muškarci tog oblika.

Oblik ravnala je ravnog tijela, to jest ramena i bokovi su u proporciji, ali je struk slabo izražen.

Oblik pješčanog sata je isključivo oblik ženskog tijela: ramena i bokovi su istih mjera, ali je struk izrazito naglašen.

Četiri gore spomenuta oblika odnose se na strukturu kostiju. Ona se ne može promijeniti, ali se može raditi na mišićima koji obavijaju kosti da bi se dobio dojam da smo promijenili svoj oblik. Važno je da smo svjesni svoje građe i da ju prihvaćamo.

Drugi korak je da postepeno posebnim vježbama utječemo na one zone tijela na kojima trebamo više raditi kako bi ih definirali, učvrstili ili preraspodijelili.

Dobro je potražiti savjet stručne osobe i shvatiti tjelesnu preobrazbu kao potpuno individualan put bez unaprijed definiranih ciljeva i naglih stresnih dijeta.

Više info: www.pbs.com.hr

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.