Fitness 20. ožujka 2012.

Mogu li na trening s bolnim koljenom?

Trening-Zena-Koljeno1
1/2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Bol u koljenima je jedan od češćih ortopedskih problema. Postoje različiti uzroci bola u koljenu, a većinu njih možeš riješiti sa specifičnim vježbama istezanja i vježbama jačanja mišića koji stabiliziraju koljeno. Pročitaj savjet fizioterapeuta Ivana Golubičeka te prije vježbanja obavezno razgovaraj sa stručnjakom

Čitatelji Ante i Danijel javili su nam se zbog problema s bolnim koljenima. Ante se dugo nije bavio sportom, a bol je prvi put osjetio nakon što je krenuo u teretanu.Danijelu se bol u koljenu javlja periodično, pa ga zanima da li je potrebno da potraži stručnu pomoć.

Voditelj centra Abargo Rehab, fizioterapeut Ivan Golubiček objasnio je koje aktivnosti nikako ne bi trebali raditi s bolnim koljenima te koje mišiće treba ojačati kako bi smanjili bol.

Izbjegavaj skokove i čučnjeve!

'Važno je reći da nije svaka ozljeda koljena ista, a stanje možeš i pogoršati s nepravilnim vježbanjem. Kod bolnih koljena, treba izbjegavati skokove, (posebno dubinske skokove), a nije preporučljivo raditi ni čučnjeve iz razloga što većina osoba krivo izvodi čučanj, pa može napraviti više štete nego koristi

Svakako preporučujem vožnju bicikla, jer dok voziš nemaš reaktivnu silu podloge koja pojačava stres na tvoje koljeno. Dobar izbor je i lagana šetnja, a kod planinarenja je manje opterećenje na koljeno kada se ide uzbrdo, dok spuštanje nizbrdo može prouzročiti probleme s koljenom. Također, statičke vježbe se preporučuju za bolna koljena.

Prije svake ozbiljnije fizičke aktivnosti ipak je potrebno potražiti savjet ortopeda, fizijatra ili fizioterapeuta koji će ti testirati stopala, koljena i kukove'.

Kada bol u koljenu može biti opasna?

Fizioterapeut Ivan Golubiček objasnio je kako ne smiješ zanemarivati bol u koljenima, već vidjeti znakove koje ti šalju i na vrijeme reagirati.

'Ako nisi vježbao godinama i odjednom si krenuo s intenzivnim treningom, bol u mišićima može biti normalna reakcija na početak vježbanja. Ako osjetiš jaku bol, najbolje je da prestaneš vježbati, odmoriš se i ponoviš trening idući dan. Ako se i sljedeći dan bol javi na istom mjestu, vrijeme je da potražiš savjet stručnjaka.

Grupe mišića

Postoje četiri grupe mišića koje okružuju koljeno i koje trebaš ojačati, a to su:

  • kvadriceps (prednja strana bedara)
  • hamstrings grupa (stražnja loža)
  • abduktori (vanjska strana bedara)
  • aduktori (unutrašnja strana bedara)

Osim mišića koji okružuju koljeno, trebaš raditi i vježbe za stabilizaciju kuka, jer ako je kuk stabilan, stabilno je i koljeno.

'Kad zanemaruješ bol u koljenu, stanje se može pogoršati, a izostanak terapije može dovesti i do operacije. Ako osjetiš bol, svakako potraži savjet stručne osobe, obavi pregled kod ortopeda ili fizioterapeuta, jer se problem možda može riješiti s nekoliko jednostavnih vježbica', preporučuje ti Ivan Golubiček.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.