Fitness 21. srpnja 2011.

Kako ostati fit u trudnoći?

Lujza11
1/6
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kako bi održala formu tijekom trudnoće, odnosno spriječila pretjerano debljanje i tegobe s bolovima u kralježnici, ostala pokretna i pripremila se za porod, naša trudnica Lujza redovito vježba u Abargo centru. Njezina osobna trenerica, fizioterapeutkinja Maja Cesarec otkrila je i Zdravoj Kravi koje su najbolje vježbe za trudnice koje žele ostati fit

Fizioterapeutkinja Maja Cesarec iz Abargo Rehab centra ističe kako je tijekom trudnoće bitno održati dobru formu, ne zbog izgleda, već da bi se žena dobro osjećala, da bi se lakše kretala i prevenirala ili smanjila bolove u kralježnici i edeme nogu, s kojima se većina trudnica susreće, te kako bi joj i sam porod bio lakši.

Najbolji način za spriječavanje pretjeranog nakupljanja kilograma, što je jedan od aspekata dobre forme u trudnoći, po Majinom je mišljenju kombinacija tjelovježbe i zdrave prehrane:

"Tjelesnom aktivnošću pokrećemo organizam, ubrzavamo metabolizam, stvaramo ili održavamo mišićnu masu, a to je bitno za sagorijevanje kalorija. Zato je bitno da se trudnica kreće, bilo da su to šetnje, plivanje ili odlazak na vježbe za trudnice. Kod prehrane je bitna kvaliteta, a ne kvantiteta, što znači da bi se u trudnoći trebalo jesti dvostruko zdravije."

Kružni trening za trudnice

Osim ako mora strogo mirovati, svaka trudnica može svakodnevno odvojiti malo vremena za šetnju, a onima koje se žele više aktivirati Maja preporučuje vježbe kakve je radila s Lujzom. Riječ je o malom kružnom treningu prilagođenom trudnicama, u kojem se različitim vježbama aktiviraju sve važne mišićne skupine. Svaka vježba ponavlja se 10 puta, u nekoliko krugova. Cilj je na taj način potaknuti cijelo tijelo na rad, pri čemu treba voditi računa da trudnici puls ne smije preći 140 otkucaja u minuti.

Sastavni dio Lujzinog treninga bili su čučnjevi: klasični - s nogama u širini kukova, zatim čučnjevi u iskoraku te široki čučnjevi. Oni su važni za aktivaciju mišića nogu i stražnjice. Također je radila vježbe na boku u kojima se podiže gornja noga i tako se aktiviraju mišići s vanjske strane bedara.

Kako bi ojačala mišiće prsa, Lujza je u polusjedećem položaju dizala utege od jednog kilograma. Naprednija varijanta za jačanje ovih mišića su modificirani sklekovi. Nakon vježbanja je još bitno istegnuti se, napomenula je Maja.

Više info: abargo.hr

Kako je Lujza ostala fit?

Lujza je do 30. tjedna trudnoće dobila između 10 i 12 kilograma i kaže da se odličnoosjeća. Iako jedva čeka upoznavanje sa svojim trećim sinom, u trudnoći uživa toliko da joj je pomalo žao što će brzo završiti:

"Što se tiče moje težine, vjerojatno je, da sam baš strogo pratila što i koliko jedem, mogla biti i manja, ali jedem raznoliko, ne pretjerujem ni u čemu, pa mislim da je to u redu.

U prošlim trudnoćama sam do kraja dobila po 16 i 17 kilograma. U roku od šest mjeseci do godinu dana nakon poroda, kilogrami su se istopili sami od sebe. Zbog moje visine i oblika tijela, u prošlim trudnoćama, kao i u ovoj, težina se nekako ravnomjerno rasporedila po tijelu, pa nisam osjećala nikakvo opterećenje.

Inače se dobro osjećam, iako mi ipak ponekad treba malo više odmora nego prije, pa si poslije posla povremeno priuštim popodnevni odmor s povišenim nogama, pogotovo u vrućim i sparnim danima.

Zadovoljna sam kako se osjećam i kako izgledam, iako je to ogromna razlika u odnosu na prijašnje stanje i svakim danom trbuh sve više 'smeta' u obavljanju nekih uobičajenih stvari, kao što su kupljenje nečega s poda ili vezanje cipela, pa je osjećaj lagane tromosti sve prisutniji."

Dobitna kombinacija: šetnja na posao i vježbe za trudnice

Za dobar osjećaj u trudnoći Lujza osobito važnim smatra kretanje i vježbanje. Uz to, rekla nam je da misli kako je dobro da žena u trudnoći nastavi raditi koliko god je to moguće i koliko joj to uvjeti na radnom mjestu dopuštaju.

"Sam taj osjećaj obaveze ustajanja, kombiniranja odjeće u koju još staneš, odlaska na posao, ne dopušta ti da se opustiš u onom negativnom smislu – da se prepustiš ljenčarenju i prekomjernom uživanju u hrani.

Meni je, osim svakodnevnih pješačenja do posla, vježbanje u Abargu pomoglo da ostanem u formi. Pod time ne mislim na kilažu, jer se njome nisam uopće opterećivala, već na osjećaj da sam pokretna, gipka i imam dovoljno snage i kondicije da se ne umaram pri obavljanju svakodnevnih aktivnosti", kaže Lujza.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.