Fitness Vježbe za mršavljenje 05. srpnja 2019.

Ispuštaš vjetrove dok vježbaš? Imamo rješenje za to!

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Možda te iznenadio tijekom čučnjeva ili trbušnjaka, nije ni bitno, dogodio se i ponekad nam može biti krajnje neugodno, posebice ako je druga osoba u blizini.

Health prenosi da se možda nećeš moći riješiti nadutosti tijekom vježbanja, ali gastroenterolozi i treneri imaju neke savjete koji ti mogu pomoći. Evo zašto ispuštaš vjetrove tijekom vježbanja i što možeš učiniti da ih spriječiš. 

Zašto ispuštaš vjetrove dok si aktivna? 

"Svaka tjelovježba koja uključuje savijanje ili uvijanje može uzrokovati da se zrak u našem probavnom traktu doslovno istisne", rekao je dr. Peyton Berookim, direktor Instituta za gastroenterologiju Južne Kalifornije. To uključuje pilates, biciklizam, jogu, vježbe s utezima te ostale vježbe koje pritišću probavni trakt. 

Vježbe koje se temelje na snazi također mogu uzrokovati ispuštanje plinova, a mnogi sportaši koriste "Valsalva manevar" - način disanja za koji se smatra da pomaže u podizanju težine, objašnjava dr. Berookim. Ali ako zrak nije potpuno ispušten kroz usta, izlazi na drugi kraj. 

"Ovaj način disanja je najčešći u vježbama koje uključuje guranje, spuštanje i čučnjeve, tako da dizači utega mogu primijetiti više istiskivanja plinova", objasnio je Dr. Berookim, a isto vrijedi i za ljude koje vježbaju CrossFit. 

Isto tako, ispuštanje plinova se može dogoditi i kad radiš aerobne vježbe. Naime, tijekom vježbi kao što su trčanje i preskakanje konopca, naši unutarnji organi se guraju gore-dolje, lijevo-desno. "Vježbanje može ubrzati proces probave, uzrokujući da se plin proizveden u našem gastrointestinalnom traktu isprazni brže i potencijalno zamjetljivije", objasnio je dr. Berookim. To uzrokuje i tzv. proljev trkača.  

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock Kratkim i efektnim treningom nogu kojim možeš doći do željenih rezultata

Tvoj način disanja je važan

Neučinkovito disanje tijekom vježbanja utječe na ispuštanje plinova. "Nesposobnost pojedinca da pravilno udiše i izdiše može uzrokovati veću nadutost", rekao je Jim White, fitness fiziolog, vlasnik Jim White studija fitnessa i prehrane u Virginiji, dodajući: "Disanje brzo izlučuje višak zraka u želudac, zatim crijeva i onda izlazi iz anusa."

S druge strane, disanje kroz nos i kroz usta ograničit će količinu zraka koja zahvaća probavni trakt, a time ograničava potrebu za ispuštanjem plinova. 

Pazi što jedeš

"Često savjetujem svojim pacijentima da izbjegavaju jesti hranu bogatu vlaknima koja stvara mnogo plinova, kao što su luk, prokulice, kupušnjače i mahunarke", rekao je dr. Berookim. Jim White dodaju da su pšenica, cjelovite žitarice, gazirana pića i šećerni alkoholi također uzročnici plinova u tvom probavnom traktu. Konzumiraj ih nekoliko sati prije odlaska na vježbanje. 

Što bi mogla jesti? Uvijek možeš jesti banane, kao brzi izvor ugljikohidrata, i maslac do kikirikija, izvor proteina i masnoće, sat vremena prije vježbanja. No, budući da svatko ima drugačiji probavni trakt, eksperimentiraj. 

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Gutanje vode je krivac

Kad je riječ o ispuštanju plinova, ključno je kako se hidratiziraš. "Gutanje vode može uzrokovati da više zraka završi u probavnom traktu, koji će se osloboditi kroz usta ili anus", rekla je za Health Audra Wilson, nutricionistica u Metaboličkom centru za zdravlje i kirurško mršavljenje u bolnici Northwestern Delnor u Illinoisu. 

Umjesto da se hidratiziraš odjednom, preporučuje se da piješ vodu cijeli dan u malim dozama pa tako i tijekom treninga. 

Možda te zanima... Koji su mogući uzroci plinova i što oni "govore" o tvom zdravlju? Zdravlje

Što ako osjetiš plinove tijekom treninga? 

Što ćeš učiniti ovisi o tome koliko ti je ugodno prepustiti se trenutku. Zadržavanje plinova učinit će da se osjećaš nelagodno i naduto pa ako se osjećaš osobito naduto i nitko nije u blizini, možeš ga i pustiti. Ako se nalaziš u prepunoj svlačionici ili u teretani, ispričaj se i otiđi u wc. 

Zaključak: Svatko ispušta plinove, pogotovo u teretani. Naravno, ako pri tome osjećaš bolove, razgovaraj sa svojim liječnikom. 

Možda te zanima... "Ispuštaš li plinove" pred partnerom? Otkrij što to znači za tvoju vezu! Psiha i seks

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.