Eko 14. siječnja 2020.

Zrak u Zagrebu loše kvalitete NZJZ izdao upozorenje

Foto: Marin Tironi/PIXSELL Zagreb prekriven maglom 13.01.2020.
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Zagrebačka gradska uprava tek je danas izvijestila kako su u Zagrebu zabilježene visoke vrijednosti satnih koncentracija lebdećih čestica PM10 te je zbog toga indeks zraka loš ili vrlo loš. Visoke vrijednosti satnih koncentracija lebdećih čestica PM10 osobito su zabilježene na mjernoj postaji Zagreb-3 (u Dugavama) gdje je evidentirano prekoračenje propisane 24-satne granične vrijednosti od 50 µg/m3 .

"Od Nove godine na postaji Zagreb 3 hidrometeorološkog zavoda bilježi se iznimno loše stanje, a prekjučer i ekstremno zagađenje. Zagreb je, ako ne gledamo Sarajevo, u nedjelju imao maksimalno zagađen zrak. Ako nitko službeno ne kaže npr. ravnatelju nekog vrtića da djeca ne idu na zrak, onda on to neće znati jer nije dužnost vrtića da prati kvalitetu zraka", kazala je Mirela Mikić Muha, nezavisna vijećnica Vijeća gradske četvrti Novi Zagreb istok koja već godinama prati kakvoću zraka Jakuševca i okolice, piše 24 sata.

 | Author: Marin Tironi/PIXSELL Foto: Marin Tironi/PIXSELL

 

Preporuke za stanovništvo grada Zagreba vezano za zagađenje koje je izdao Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar

NZJZ u preventivne svrhe savjetuje osjetljivim skupinama: djeci, trudnicama, osobama starije životne dobi, oboljelima od kroničnih i krvožilnih bolesti, osobama narušenog imuniteta i pušačima da izbjegavanje dugotrajne i intenzivne tjelesne aktivnosti na otvorenom zraku, posebno uz prometnice.

  • Savjetuje se primjena propisanih lijekova za osobe s akutnim i kroničnim simptomima, te potražiti savjet liječnika primarne zdravstvene zaštite u slučaju pogoršanja ili produženoga trajanja simptoma na razini dišnog ili srčano-krvožilnog sustava.
  • Savjetuje se izbjegavanje nepotrebne dodatne izloženosti respirabilnim česticama iz drugih izvora, poput pušenja, korištenja kemikalija, ljepila, boja, lakova i sl.
  • Savjetuje se korištenje sredstava javnog gradskog prijevoza.
  • Savjetuje se izbjegavanje korištenja osobnih automobila te ostalih prijevoznih sredstava otvorenog tipa, poput bicikala, skutera i dr. u području prometnica. Savjetuje se izbjegavanje grijanja na kruta goriva.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.