Eko 22. prosinca 2015.

Životinje nisu za pod bor!

Napusten-Pas
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Koncem godine mnogi razmišljaju o maštovitim darovima za svoje drage i bliske osobe. Nerijetko se događa da taj dar bude i živo biće – pas, mačka, kunić ili neka egzotična životinja. No statistike pokazuju da štenci koji se kupuju kao darovi za Božić, osobito djeci, najčešće završe kao napušteni psi prije godišnjih odmora

Životinje zahtijevaju dugogodišnju odgovornu skrb i svakodnevnu brigu i predanost te suživot s njima mora biti rezultat promišljene odluke odgovornog skrbnika i cijele obitelji, a ne nametnut i neželjen poklon. Udruga Prijatelji životinja poziva sve da ne kupuju životinje kao što bi kupili šal ili parfem nego da, ako imaju uvjete za skrb o životinji, posjete neko od skloništa za napuštene životinje. Možda topao pogled najboljeg čovjekova prijatelja privuče nekoga na udomljavanje, no čak i ako se ne udomi životinja, posjet skloništu svakoga može potaknuti da pomogne pronaći dom za neku uzdrhtalu tužnu životinju u kavezu.

Donosimo ti posve neobičnu TO-DO blagdansku listu.

Trend darivanja egzotičnih životinja

Osim pasa i mačaka, koje najčešće završavaju pod borom, osobito je raširen trend darivanja egzotičnih životinja, što je većinom ne samo pogubno za nesretne životinje nego može imati tragične posljedice i za ljude i okoliš. Nemogućnost postizanja složenih životnih uvjeta u zatočeništvu, opasne zooonoze, nedostatak educiranosti veterinara o bolestima egzota, prijetnja za druge vrste u prirodi kada su odbačene, agresivna i otrovna narav mnogih životinja samo su neki od razloga zašto nijedna životinja ne bi trebala biti dar.

U Hrvatskoj nema jasne regulative prodaje i držanja životinja za kućne ljubimce. Prijatelji životinja predložili su Ministarstvu poljoprivrede da, po uzoru na već uhodanu praksu Belgije i Nizozemske, u Zakon o zaštiti životinja uvrsti Pozitivnu listu, popis vrsta koje se mogu držati kao kućne životinje. Time bi se na razini EU-a  učinkovitije regulirali i golemi troškovi saniranja štetnih posljedica držanja egzotičnih životinja.

'Želite li učiniti nešto plemenito za ove blagdane, ne kupujte životinje kao prigodne darove nego pomognite napuštenim psima i macama da dočekaju Novu Godinu zbrinute u toplom domu. Sjetite se da uzgoj i prodaja životinja rezultiraju njihovom patnjom i da nijedno živo biće ne bi smjelo biti svedeno na predmet trgovine. Pišite Ministarstvu poljoprivrede da uvede Pozitivnu listu i time spriječi patnju divljih životinja te osigura smanjenje broja životinja koje bi završile u skloništima ili centrima za spašavanje divljih životinja', kažu iz Udruge Prijatelji životinja.

Ako želite darovati poklone koji se tiču životinja i doslovno spašavaju njihove živote, neka to bude kozmetika koja nije testirana na životinjama, ruž za usne bez karmina, bombonijera bez sastojaka životinjskog podrijetla, veganska hrana za pse i mačke, pamučne rukavice umjesto vunenih, igračka za psa ili mačku iz pet shopa koji ne prodaje životinje, DVD o životinjama ili donacija starih ručnika skloništu za životinje. Prijedlozi za suosjećajni šoping, popis skloništa za napuštene životinje, mali oglasnik za udomljavanje i više informacija o Pozitivnoj listi nalaze se na www.prijatelji-zivotinja.hr.

Znaš li za šokantno novo istraživanje o mačkama?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.