Eko 03. lipnja 2015.

5 načela za smanjivanje patnje životinja

Krava-Zivotinja
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Američki Walmart, jedna od najvećih svjetskih kompanija i najveći trgovački lanac, objavio je promjenu politike s ciljem poboljšavanja uvjeta životinja uzgajanih za potrebe mesne industrije. Iako je ovo tek prvi korak, američki stručnjaci za poljoprivredu vjeruju kako će Walmartovi dobavljači shvatiti poruku ozbiljno i uložiti sredstva u poboljšanje uvjeta držanja životinja

Walmart je naložio svojim dobavljačima da se pridržavaju sljedećih pet načela:

  1. Potrebno je uzgajati životinje tako da im je omogućeno prirodno ponašanje, dovoljno prostora i druženje s drugim pripadnicima iste vrste.
  2. Nužno im je osigurati mnogo udobnije uvjete života.
  3. Potrebno ih je poštedjeti bolnih sakaćenja i pružiti im veterinarsku njegu u slučaju bolesti ili ozljede.
  4. Moraju biti oslobođene nelagode, straha i drugih oblika psihičke patnje.
  5. Moraju imati neometan pristup vodi i hrani

Nehumani postupci na koje se Walmartovo priopćenje odnosi uključuju zatvaranje životinja u tijesne kaveze, sakaćenje repova, odstranjivanje rogova, kastraciju i bolne sustave usmrćivanja životinja. Pretpostavljamo da navedena načela neće zadovoljiti vegane, koji se protive bilo kakvom iskorištavanju životinja u prehrambene svrhe. Ipak, znamo li koliko se okrutno uzgajivači odnose prema životinjama, Walmartove su smjernice dobar korak u pravom smjeru. Iako dobavljačima nije doslovno naređeno da poštuju pravila iz Walmartovog priopćenja, društveni utjecaj i financijska moć ove megakompanije zacijelo će potaknuti proizvođače da se u dogledno vrijeme prilagode i poboljšaju uvjete životinjama.

Poboljšanja su neizbježna

Američki stručnjaci za ekonomiju i poljoprivredu vjeruju da će Walmartovi dobavljači shvatiti poruku ozbiljno i uložiti sredstva u poboljšanje životinjskih uvjeta. U suprotnom, riskirat će gubitak poslovnog odnosa s kompanijom koja pokriva 25 posto tržišta i kojoj se nije mudro zamjerati.

"Vrlo sam zadivljena time što je Walmart zauzeo taj stav. On je svojom veličinom i snagom sposoban utjecati na dobavljače", pozdravila je Walmartov potez Marion Garcia, glavna veterinarka pri Američkom udruženju za humanost.

Walmart je najveća, ali ne i prva kompanija koja je poduzela mjere za poboljšanje životinjskih uvjeta. Tako je McDonald's u ožujku objavio da će početi koristiti meso pilića kojima nisu davani antibiotici. Mjesec kasnije, jedan od njihovih glavnih dobavljača piletine, Tyson Foods, najavio je da će prestati koristiti takve lijekove u peradarstvu najkasnije 2017. godine.

Komentar iz udruge ''Prijatelji životinja''

''Pet načela koje navodi Walmart nisu ništa novo i dio su uobičajenih zakonskih propisa o zaštiti životinja, tako da je njihov potez prije svega marketinški i usmjeren na poticanje kupaca da i dalje kod njih kupuju meso. Broj vegana u stalnom je porastu, pa je ovo pokušaj umirivanja javnosti koja je sve više svjesna užasa koje prolaze životinje u uzgoju i izabire radije kupovati namirnice biljnog podrijetla. Današnje klaonice ubiju preko 10.000 životinja dnevno i stoga je nemoguće govoriti o dobrobiti životinja predodređenih za klanje i istinskoj brizi za njihove potrebe. Samim time što se ističe kako one pate u mesnoj industriji, jasno je da su kupovanje mesa i bol koju trpe životinje zbog toga izravno povezani te da je jedini etičan korak prestati ih jesti! Pozitivno je što je Walmart ovom objavom potaknuo polemiku o držanju i uzgoju životinja u mesnoj industriji, iako bi istinski human potez i za njihove potrošače i za životinje bio povećanje ponude veganskih proizvoda umjesto ponude mesa tobože ''oslobođenog nelagode, straha i drugih oblika psihičke patnje''.

Koliko je opstanak pčela važan za čovječanstvo?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.