Eko Mijenjam se na zeleno! 15. studenoga 2021.

'Život na našem planetu', evo zašto trebaš pogledati ovaj važan dokumentarac

Foto: Instagram/Denis Rajčić David Attenborough pokazao je princu Williamu svoj film

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Veliki i važan dokumentarni film prirodoslovca Sir Davida Attenborougha (93) "Život na našem planetu" prikazuje kako se naglo smanjivala biološka raznolikost planeta tijekom njegova života.

Attenborough je proveo čitav život proučavajući prirodni svijet, a britanska kraljica Elizabeta dodijelila mu je titulu viteza za njegov rad. Pa kad on zatraži od gledatelja da pogledaju i poslušaju njegovo svjedočenje o opasnosti s kojom se ljudi trenutno suočavaju zbog devastacije planeta, zavređuje potpunu pažnju. U dokumentarcu koji traje nešto više od 80 minuta prikazuje sebe sredinom pedesetih  godina 20. stoljeća kao mladića kako govori o budućim klimatskim promjenama i nastavlja prikazima prirode do danas.

"Život na našem planetu" počinje slikom napuštenog Černobila uz napomenu da bi to mogla postati sudbina brojnih mjesta na planetu. "Prirodni svijet propada. Dokazi su svuda oko nas. To se događa u mom životu. Vidio sam ih vlastitim očima", kaže Attenborough. 

 


U filmu se pokazuje šteta koja je već napravljena zbog porasta broja ljudi, porasta razine ugljika i smanjenja postotka divljih područja tijekom desetljeća. Attenborough naglašava da nemamo puno vremena jer je situacija strašna. Govori o neodrživosti načina života koji trenutno vodimo. Ističe alarmantnu činjenicu da naš planet gubi svoj led i napominje da trebamo raditi s prirodom, a ne protiv nje.

Attenborough ne želi plašiti ljude katastrofičnim scenarijima, niti biti pretjerano optimističan, pronalazi sredinu posvećujući posljednjih 30 minuta potencijalnim rješenjima dok artikulira svoju viziju budućnosti uz poruku : "Ako ćemo djelovati sada još uvijek to možemo ispraviti".

Postoji puno glasova koji nas upozoravaju da se klimatske promjene tiču svakog pojedinca, ali možda ne postoji onaj s većom vjerodostojnošću od Sir Davida Attenborougha u oglašavanju alarma. Ako još nisi, svakako ti preporučujemo da pogledaš ovaj važan dokumentac na Netflixu.

Naš partner HEP, do kraja 2030. godine ukupno planira imati oko 700 MW snage u vjetroelektranama i sunčanim elektranama te za 50 posto veći udio obnovljivih izvora u vlastitom proizvodnom miksu. HEP se mijenja na zeleno, možeš i ti! Više saznaj ovdje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.