Eko Eko dom 11. prosinca 2018.

Žirafama prijeti izumiranje, još jedna vrsta na popisu ugroženih

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Prema najnovijim podacima izvješća Međunarodne unije za očuvanje prirode (ICUN) najvišim kopnenim sisavcima na svijetu prijeti izumiranje.

Dvije podvrste žirafa uvrštene su na popis "kritično ugroženih vrsta", ICUN- a koji djeluje u oblasti zaštite prirode i održivog korištenja prirodnih resursa. Kordofanska i nubijska podvrsta koje se uglavnom nalaze u istočnoj, središnjoj i zapadnoj Africi klasificirane su kao "kritično ugrožene", a mrežasta žirafa, rodom iz Afrike je "ugrožena".

"Ovako izgleda izumiranje" - potresna fotografija zadnjeg nosoroga ove vrste na svijetu

Jedan od predsjedatelja Komisije za opstanak žirafa ICUN-a, dr. Julian Fennessey izjavio je u priopćenju da su žirafe "pod jakim pritiskom u staništima diljem Afrike, alarmantno stanje traje već nekoliko godina."

Ovo je djelomično posljedica ilegalnog lova i građanskih nemira na tim područjima kontinenta, kao i gubitka staništa zbog poljoprivrede i rudarstva. Iako stvari ne izgledaju pozitivno za kordofanske i nubijske žirafe, dvije druge podvrste, zapadnoafrička i Rothschildova, imale su sličan status, ali naporom organizacija za zaštitu životinja, njihova ugroženost je smanjena. Arthur Muenza, koordinator za zaštitu žirafa u Istočnoj Africi izjavio je: "Ovo je priča o uspjehu očuvanja i naglašava vrijednost stvaranja proaktivnih konzervacija i upravljanje žirafama u kritičnim populacijama diljem kontinenta." 

Poziv na djelovanje završio je zamolbom konzervatora da pojačaju svoje napore, osobito s novim "kritično ugroženim" podvrstama. 

Kratki film: Kako bi to izgledalo kada bi ljudi i životinje zamijenili uloge

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.