Eko Eko dom 513 prikaza 11. prosinca 2018.

Žirafama prijeti izumiranje, još jedna vrsta na popisu ugroženih

Foto: Guliver/Shutterstock

Prema najnovijim podacima izvješća Međunarodne unije za očuvanje prirode (ICUN) najvišim kopnenim sisavcima na svijetu prijeti izumiranje.

Dvije podvrste žirafa uvrštene su na popis "kritično ugroženih vrsta", ICUN- a koji djeluje u oblasti zaštite prirode i održivog korištenja prirodnih resursa. Kordofanska i nubijska podvrsta koje se uglavnom nalaze u istočnoj, središnjoj i zapadnoj Africi klasificirane su kao "kritično ugrožene", a mrežasta žirafa, rodom iz Afrike je "ugrožena".

"Ovako izgleda izumiranje" - potresna fotografija zadnjeg nosoroga ove vrste na svijetu

Jedan od predsjedatelja Komisije za opstanak žirafa ICUN-a, dr. Julian Fennessey izjavio je u priopćenju da su žirafe "pod jakim pritiskom u staništima diljem Afrike, alarmantno stanje traje već nekoliko godina."

Ovo je djelomično posljedica ilegalnog lova i građanskih nemira na tim područjima kontinenta, kao i gubitka staništa zbog poljoprivrede i rudarstva. Iako stvari ne izgledaju pozitivno za kordofanske i nubijske žirafe, dvije druge podvrste, zapadnoafrička i Rothschildova, imale su sličan status, ali naporom organizacija za zaštitu životinja, njihova ugroženost je smanjena. Arthur Muenza, koordinator za zaštitu žirafa u Istočnoj Africi izjavio je: "Ovo je priča o uspjehu očuvanja i naglašava vrijednost stvaranja proaktivnih konzervacija i upravljanje žirafama u kritičnim populacijama diljem kontinenta." 

Poziv na djelovanje završio je zamolbom konzervatora da pojačaju svoje napore, osobito s novim "kritično ugroženim" podvrstama. 

Kratki film: Kako bi to izgledalo kada bi ljudi i životinje zamijenili uloge

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.