Eko 22. veljače 2018.

Žene koje čiste kemijskim sredstvima imaju pluća u sličnom stanju kao pušači!

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Dva zasebno provedena istraživanja pokazala su da su ženama, koje često čiste kuću kemikalijama, pluća u puno lošijem stanju od onih koji to rjeđe rade. Glavni krivac ovom rezultatu su kupovni sprejevi za čišćenje, koji su se pokazali štetnima poput pušenja kutije cigareta dnevno.

Kućanski proizvodi predstavljaju čak polovicu onečišćenja zraka u gradovima, otkrilo je jedno od ta dva istraživanja. Istraživanje provedeno u Norveškoj je pokazalo da se kod žena koje su redovito kod kuće čistile kapacitet pluća godišnje padao za 4.3 mililitra brže, a kod žena koje se profesionalno bave čišćenjem za čak 7.1 mililitara, piše Mirror. Također, u puno više slučajeva se pojavljivala i astma. 

Konstantno čišćenje s njima oslabljuje pluća tako što oštećuje njihovu membranu. Muška pluća nisu se pokazala toliko oštećenima kao ženska, ali pretpostavlja se da je to zato što žene više čiste. 

"Kratkoročni efekt sredstava za čišćenje na astmu je već dobro dokumentiran, ali nedostaje nam znanja o dugoročnom utjecaju. Bojimo se da ove kemikalije, stalnim korištenjem, iz dana u dan, iz godine u godinu, oslabljuje kapacitet i rad pluća s godinama ", objasnila je profesorica dr. Cecile Svanes sa Sveučilišta Bergen u Norveškoj, piše britanski Express. Muškarci koji su čistili istim tipom proizvoda nisu imali takav pad kapaciteta pluća kao žene.

Možda te zanima... 9 najtoksičnijih sastojaka u sredstvima za čišćenje doma Eko Limun-Dom450X300_1 Možda te zanima... 6 recepata za sredstva za čišćenje od octa, sode bikarbone i limuna Eko

"Čišćenje kemikalijama vrlo vjerojatno uzrokuje znatnu štetu na plućima. U većini slučajeva korištenje sprejeva je nepotrebno jer se pri čišćenju najviše koriste mokre krpe od mikrofibre", izjavila je profesorica Cecile Svanes sa Sveučilišta u Bergenu.

Drugo istraživanje, objavljeno na kongresu Američke udruge za unaprjeđenje znanosti u Austinu je pokazalo da su čak polovica hlapljivih organskih spojeva u zraku Los Angelesa potekli od boja, pesticida, izbjeljivača i parfema. "Zagađenje zraka potječe iz mnogih izvora", potvrdio je profesor Jonathan Grigg iz britanske Zaklade za pluća.

Jedan od načina je korištenje i prirodnih sredstva za čišćenje koje možete lagano pripremiti kod kuće, a većinu sastojaka već imate u kuhinji. Također možete koristiti ekološka sredstva koja ne oštećuju dišne organe, kožu ili unutarnje organe. Nisu opasna za kućne ljubimce i djecu u tolikoj mjeri kao kemikalije, ne zagađuju okoliš.

Možda te zanima... Redakcija testira: Koliko su ekološka sredstva učinkovita protiv kamenca Eko

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.