Eko 13. kolovoza 2019.

Želiš više drveća u svom naselju? Evo kako to možeš ostvariti!

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Što je održiva i možda najučinkovitija stvar koju možemo učiniti u borbi protiv klimatskih promjena? Saditi drveće, i to što je moguće više.

Tom Crowther ekolog je klimatskih promjena na švicarskom sveučilištu ETH Zurich. Prije četiri godine otkrio je da na zemlji već postoji oko tri bilijuna stabala - što je puno više od NASA-ine procjene od 400 milijardi. Sada je njegov tim istraživača izračunao da na planeti ima dovoljno prostora za dodatnih 1,2 bilijuna - i da bi im sadnja donijela ogromne koristi u smislu apsorbiranja atmosferskog ugljičnog dioksida, glavnog pokretača klimatskih promjena. "Količina ugljika koju možemo obnoviti ako posadimo 1,2 bilijuna stabala ili barem omogućimo rast tih stabala bila bi jedno od najboljih rješenja za klimatske promjene", rekao je Crowther za CNN.

Drveće se bori protiv klimatskih promjena povlačeći emisije stakleničkih plinova iz atmosfera. Ono također pomažu u zaštiti krajobraza od nekih ekstremnijih posljedica klimatskih promjena kao što su poplave i oluje. Uz to, ima mnoge druge prednosti kao što je čišćenje zraka, tla i vode, pružanje hrane i skloništa.

Mnoge države svijeta odlučile su upravo projektima sadnje drveća potaknuti ekološke promjene. No, ti ne moraš čekati promjene koje će napraviti netko drugi nego ih sama možeš potaknuti. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Projekt Zeleni pojas

S ciljem širenja svijesti  o važnosti održivog razvoja, INA je 2014. godine pokrenula program Zeleni pojas u sklopu kojeg je na suradnju pozvala organizacije civilnog društva, javne obrazovne ustanove (škole, vrtiće, fakultete), dobrovoljna vatrogasna društva te parkove prirode kako bi zajedničkim snagama pridonijeli očuvanju okoliša u lokalnim zajednicama. Jednom godišnje uoči Dana planeta Zemlje, INA objavljuje javni natječaj za sufinanciranje ekoloških projekata poput pošumljavanja, uređenja zelenih površina, čišćenje podmorja, priobalja, jezera i rijeka, edukacije o ekologiji te druge slične aktivnosti iz područja zaštite okoliša i prirode.

Pronađi svoju udrugu civilnog društva i zajedno pokrenite ekološke projekte koji će ostaviti bolji svijet mlađim generacijama. 

Kako biste saznali još više informacija o ekologiji missZDRAVA u suradnji s Inom pokreće projekt "Ekojunak" kojim vas želimo potaknuti da napravite ekološke promjene. Kroz kolovoz moći ćete pročitati seriju članaka o klimatskim promjenama te njihovom utjecaju na nas. Isto tako, kroz članke ćete dobiti svakodnevnu inspiraciju kako možete napraviti promjene koje će poboljšati vaše živote i živote svakoga u vašoj okolini. Isto tako, možete sudjelovati i u natječaju "Eko junak" i osvojiti romobil! Glavni sponzor projekta Ekojunak je INA. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.